8 november 2010
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Gitarist De Vuyst wint Zing Zeeuws

door Rolf Bosboom

OVEZANDE - „Dit moet een tragische vergissing zijn", zei gitarist Ries de Vuyst verbouwereerd, nadat de jury van Zing Zeeuws hem tot winnaar had uitgeroepen. „Ik had dat nooit gedacht. En dat met zo'n stom versje." Niet voor niets had hij zijn nummer Zwaktebod gedoopt.
Het was de derde keer dat de tweejaarlijkse competitie voor Zeeuwse dialectmuziek werd gehouden. De animo viel dit keer aanvankelijk wat tegen, maar uiteindelijk stonden er zaterdagavond toch dertien acts op het podium van De Klomp in Ovezande. Dat hadden er nog meer kunnen zijn als twee deelnemers niet hadden moeten afzeggen.
De jury riep uiteindelijk Ries de Vuyst uit Oostburg toch wel verrassend als winnaar uit. De combinatie van het lied en zijn voordracht was doorslaggevend, zei voorzitter Piet Scheerders. Zwaktebod gaat over een schrijver van bluesmuziek die te weinig inspiratie heeft:

Tgoa best w hoet
Tgoadawee 'n wgenblik presies zowaddet moet
Tgoa best w hoet
Moa das bedoonderd voo de blues


De verrassing van de avond was het jonge Zuid-Bevelandse trio Fck, dat in het verlengde van bands zoals Surrender en Dnder, stevige dialectrock speelt. Hun inzending Tupmusse was goed voor de tweede plaats. Als derde eindigde Eigen Wies (voortgekomen uit De Deurdouwers en Bestel M), met Succes.
Fck overtuigde niet alleen de jury maar pakte vooral ook de bezoekers in. Het trio kreeg dan ook de publieksprijs.
Ook Twopu (tweede) en De Stamgasten (derde) vielen in de smaak bij de bezoekers.
Een aparte categorie prijzen was er voor tekstschrijvers die hun bijdrage door anderen op muziek hadden laten zetten. Gijs Kamphuis uit Cadzand kreeg daarin met 't Is een schone dag hewist de hoogste waardering van de jury. Tweede werd Jan Lauret, derde Hanny de Backere.
Het festival reikte tevens 'stimuleringsprijzen' uit aan De Stamgasten, Herrie, De Mannenbroeders, Twopu en Peter Wessel & band.
De inbreng van Zeeuws-Vlaanderen was dit jaar opvallend groot, constateerde juryvoorzitter Piet Scheerders. „Het is daarom bijna logisch dat we bij de volgende editie van Zing Zeeuws richting Zeeuws-Vlaanderen gaan."
Bekijk het winnende nummer van Ries de Vuyst en de prijsuitreiking op www.pzc.nl.

terug naar Zing Zeeuws

Deze pagina is bijgewerkt op