21 april 2006
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Hosternokkerockers vieren jubileum

door Rolf Bosboom

GRIJPSKERKE - De uitvinders van de hosternokkerock, van høken op z'n Zeeuws, bestaan 25 jaar. Van ophouden wil Surrender voorlopig niet weten. „Zolang er nog vraag is zullen wij, zolang we kunnen, voor aanbod zorgen", zegt gitarist Kees Wondergem. „Als je eenmaal muzikant en entertainer bent, blijf je dat voor de rest van je leven."

Het jubileum wordt morgenavond op passende wijze gevierd met het jaarlijkse concert in Grijpskerke, Hrieps in Surrender-jargon. Na een uitgebreid voorprogramma, met drie acts, verzorgt de Bevelandse groep zelf een optreden van twee uur waarin 25 jaar wordt samengevat. Er wordt begonnen met de bezetting en de nummers van het eerste uur en geëindigd met de huidige bandleden en het repertoire van nu.
Wondergem vormt samen met zanger en bassist Johan van der Swaluw vanaf het begin de kern van Surrender. Ze leerden elkaar kennen via een 27 MC-bak-kie. „Daarmee wisselden we van gedachten over de laatst uitgekomen lp's van Van Halen en Iron Maiden", zegt Wondergem. „Op een dorpskermisavond in Heinkenszand kwam ik Johan tegen in het plaatselijke café en besloten we, beiden waarschijnlijk in kennelijke staat, een hardrockband te beginnen. Zo zijn we vol van ambities gestart met een band die we Sands noemden en gaven niet lang daarna het eerste optreden op een feestje van Johan in het oefengebouw van de plaatselijke fanfare Euterpe."

Zeeuws
De naam werd uiteindelijk Surrender, een letterlijke vertaling van 'overgeven', bedacht na een met drank overgoten stopnacht. De eerste jaren speelde de band Engelstalige hardrock, aanvankelijk alleen covers maar later ook eigen werk. Zij trad veel op festivals op, vooral ook in België.
In de loop van de jaren tachtig sloop het Zeeuws in het repertoire. Dat begon met een nummer van Muddy Waters, waarop een Zeeuwse tekst was gemaakt. „We speelden dit een keer bij een optreden en de reacties waren geweldig positief. We besloten om meer nummers in het Zeeuws te doen en op een gegeven moment waren we zover dat de Engelstalige nummers eigenlijk niet meer gespeeld konden worden, omdat die tussen de Zeeuwstalige steeds meer een soort verloochening van de afkomst gingen betekenen. Normaal werd toen ons nieuwe voorbeeld, terwijl we van huis uit hardrockers waren, wat toch heel andere muziek is."
De koerswijziging maakte Surrender - vorige week nog winnaar van de hilarische tv-quiz Kwistet op Omroep Zeeland - wereldberoemd in Zeeland, met inmiddels een lange reeks klassiekers op haar naam, zoals Meriete, Oans bin de Zeeuwen, Jaap en Joane, Praxis, Arjean van Pier, Hroas (Hoese Meren), Bie heweld en D'r tehenan - het is maar een greep.

Live-reputatie
De grote live-reputatie is vastgelegd op zowel cd (Live in Weskapl, 2002) en dvd (Surrender op Hrieps, 2004). Het materiaal voor een nieuwe cd met dertien nummers is gereed. Binnenkort volgen de opnames. Ook wordt gewerkt aan een soort documentaire over Surrender. Wondergem. „Die gaat over de personen in en rond de band en vooral over het wel en wee van het rock-'n-rollbestaan."
Eind jaren negentig probeerde de band landelijk bekend te worden en werd de naam - tijdelijk, zo bleek later - veranderd in N8werk. Het was een kortstondig avontuur. „We kwamen er al snel achter dat het zogenoemde bekend worden en naam krijgen bij het grote publiek iets was wat we absoluut niet wilden. Door veel mensen wordt het bekend zijn tot iets verheerlijkt wat het in het geheel niet is. Het wordt dan namelijk een kwestie van alles moeten en niets mogen, terwijl het omgekeerd ons meer aanstaat."
„Inmiddels hadden wij ook al genoeg bij de grote jongens in de keuken kunnen kijken om te weten dat het niets voor ons was", aldus Wondergem. „Nee, dan maar lekker in Zeeland en niet te veel tijd verliezen met reizen en dat soort dingen en na afloop nog een lekker biertje in de stamkroeg. Soms is het nog het mooist om gewoon plat op de vloer, dicht bij het publiek, te spelen in een achterafcafeetje waar maar honderd man in kan."

Concert: Surrender, met in voorprogramma de bands Scallywags, Du Driefstang en Over The Edge, morgen in feesttent op voetbalveld in Grijpskerke. Aanvang: 18.00 uur.

terug naar Surrender

Deze pagina is bijgewerkt op