22 maart 2005
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Maaao da's
oek weh wah

Kantalanka. eijtokka, kruketier, mokkokè... Het blijft een leuke bezigheid om 'ammekoorewoorden' te ontcijferen en regelmatig doen lijstjes met deze woorden de ronde op feestjes en partijen.
Ruim twee jaar terug bracht cabarockgroep GRYSL een cd uit met een nummer 'Bietnakkenaaie', één van de uitdrukkingen die zelden in de lijstjes ontbreekt. De Lamaketta's, een jonge band uit Terneuzen, bracht vorig jaar een cd uit onder dezelfde naam, maar anders geschreven: Bietie akum aai. Sindsdien is deze band aan een regelrechte opmars bezig. Zanger en tekstschrijver van de Lamaketta's is Maikel Harte. Hij schrijft in het Terneuzens dialect.
De Lamaketta's hebben een lange voorgeschiedenis van jeugdvriendschappen, muzikale ontwikkeling en ervaringen, en toeval, dat misschien geen toeval is. Een duidelijke mijlpaal in het ontstaan is de zwangerschap van de zus van Maikel Harte, die een tweeling verwachtte. Reden genoeg om er een lied aan te wijden: 'M'n zuster krijgt een tweeling'. De opname van het lied in het Terneuzense Porgy & Bess bleef niet onopgemerkt en onder druk van de luisteraars werden meer nummers geschreven en volgden er optredens. Eerst in 't Bierwinkeltje in Terneuzen, later ook elders.
Een naam was gauw verzonnen. In de Randstad studerende bandleden deden het bij hun huisgenoten vaak voorkomen dat ze een vreemde taal spraken en riepen elkaar zinnen toe als damoekoekain (dat moet ik ook heb-ben), doedatanmaa (doe dat dan maar) en lamaketta (laat maar ik heb het al). Besloten werd de band de naam Lamaketta's mee te geven. De gelegenheidsformatie viel echter uiteen, maar kwam na enkele jaren, dankzij een verzoek om nog eens op te treden bij de presentatie van een boek, weer bij elkaar. Dat betekende een nieuwe start en een opmars die hen ook al over de Schelde bracht.

Humor
Zeeuwse dialecten en humor worden vaak met elkaar in verband gebracht en dat geldt in elk geval voor de Lamaketta's. Dat is duidelijk te maken door naar hun teksten en muziek te luisteren, maar ook hun website www.lamakettas.nl ademt een sfeer van humor van het droge soort. Een eigen taalgebruik - dialect is spreektaal, geen schrijftaal - in combinatie met fantasierijke berichten geven de Lamaketta's een eigen gezicht. De Lamaketta's, bestaande uit Maikel Harte (zanger/tekst-schrijver), Donny Benjaminsz, Jean-Paul Harreman, Toine Metselaar, Friso van Wijck en Arno Francke, is vast van plan door te gaan. Met spanning wordt door de groeiende schare fans al uitgekeken naar een nieuwe cd.
Op de eerste cd staan vijf nummers. Het titelnummer 'Bietie akum aai' gaat uiteraard over de angst voor de hond:
Dan hao je op visite en dan bel je noh maor an
Of je oor 't audder ond die komter an
Deu de hang deu de keuk'n eer ak is lekker zit
Dan benk a zeikenat, afgelebberd, afgelikt
Pas op met dat gebakje dat lust Nestor ook zo graag
Voodak er aan behin is ut daorom dak ut vraog
Biet-ie, biet-ie, biet- akumaai 3x
- Dat doet ie anders nooit hoor -


Dankzij de vette knipoog mogen ze naar hartelust ook een niet bepaald complimenteuze tekst zingen over Jolanda:
Jolanda, Jolanda, akelig krapuul
Morhun zet ik je buut'n dan aal'n ze ut grof vuul.
Kom je bie ons thuus, het is een bende da je treft
In plek van nao de sherry, pakte je is beter nao de dreft
(…)

Een leuke en typische tekst heeft het lied 'Maaao, da's ok weh wah':
(…)
Op woensdag nao de markt en ik kom bie 't groentekraom
En kiek daor ain we Lena die komt eroek net aon
AAAAA Lena o eist dur noe toch mee
Zun we heen bakje koffie doen tis zovee lank helee'n
Nee ik moe nao uus wan Adrie zit wee mie z'n rugh
Nou een bakje, dan berk nohg om vuuf uur terug.
Maaao zit ie wee mee z'n ruhg
Maaao ja die is d'r wee deu hehaon
Maaao die is een stoepe wiste lehhun
Maaao die kan nie meer op z'n been'n staon.
Maaao da's oek weh wah.


Hun onbetwiste topper is 'Joe-hoe', met het refrein:
Joehoe, die van mien past in die van joe!
Je hoeft geen dialect te spreken om te raden waar dat over gaat.

Engel Reinhoudt

De Lamaketta's treden zondag 27 maart op in de Groese Duintjes in Groede (aanvang 22.00 uur) en zondag 10 april in 't Kerkje van Ellesdiek in Ellewoutsdijk (aanvang 14.30 uur).

terug naar Lamaketta's

Deze pagina is bijgewerkt op