De Stentor op het web

Dialect domineert streeksongfestival

Door DOLF RUESINK

Een alternatief songfestival voor regionaal muziek- en zangtalent. Zaterdag 20 maart beleeft deze wedstrijd z'n vuurdoop in de Evenementenhal Hardenberg. Twaalf acts uit de noorderlijke en oostelijke provincies dingen mee naar de hoofdprijs. Pionier Willy Oosterhuis heeft de manifestatie solo op poten gezet.

"In de regio zit talent genoeg. De landelijke omroepen hebben er evenwel geen aandacht voor. Daarom moeten we met de regionale omroepen de handen ineen slaan en laten zien wat we op het gebied van muziek te bieden hebben." Willy weet van wanten. In z'n tv-programma 'Regiotap', dat elke week door RTV Oost wordt uitgezonden, geeft hij beginnende artiesten ruim baan. Zeker als het gaat om de vertolkers van dialectmuziek. "Dat hoort bij de streek waar je als omroep voor werkt", meent de man die z'n conversaties met gasten immer en altijd voert in een sappig soort Sallands.
Oosterhuis is de oprichter van de Stichting Streek Songfestival. Om de wedstrijd van de grond te krijgen ging de initiator 'de boer op'. De provincie Overijssel verleende een startsubsidie. Inmiddels hebben regionale omroepen in Groningen (RTV Noord), Drenthe (Omroep Drenthe), Overij ssel (RTV Oost) en Gelderland (Omroep Gelderland) het idee omarmd en medewerking toegezegd. Het is de bedoeling dat genoemde zenders een registratie van het Saksisch getint streeksongfestival op radio en/of televisie gaan uitzenden. Een liveuitzending is (nog) niet aan de orde. De diverse optredens worden omlijst met korte filmpjes over de artiesten. "Mijn uiteindelijke doel is om alle regionale omroepen op één lijn te krijgen. Het zou mooi zijn wanneer we volgend jaar een uitzending kunnen verzorgen waarin alle provincies hun finalist naar voren schuiven." Willy wil beslist geen imitatie van het Nationaal Songfestival. "Daar bepalen de organisatoren wie er een liedje mag schrijven en uitvoeren. Ik ga voor een open competitie. "Via voorronden moet het publiek in de provincie kunnen uitmaken wie er doorgaat naar de eindronde. Een jury, met vertegenwoordigers van omroepen, artiesten en publiek, wijst de winnaar aan. Juryleden mogen geen stem uitbrengen op kandidaten uit de eigen provincie. "Dat heb ik dus wel van het grote songfestival gepikt", geeft Oosterhuis volmondig toe.
Tien van de twaalf deelnemers aan het eerste streeksongfestival staan al vast. Groningen vaardigt de Stroatklinkers, Sytze Scheeringa en Heil Gewoon af. Drenthe komt met Mooi Wark en Titt'n. Gelderland komt met Jan Ottink en Henri Welling, terwijl Overijssel van de partij is met Highway, The Drapes en Ilonka. De overige acts worden binnenkort bekend gemaakt. Alle finalisten mogen één nummer ten gehore brengen. Het staat de kandidaten vrij om al dan niet gebruik te maken van de Alpha Show Band die als begeleidingsorkest is gecontracteerd. De Evenementenhal is vanaf half acht 's avonds geopend. De entreeprijs bedraagt een tientje. En de presentatie? Die is in handen van Willy Oosterhuis.

Dit artikel verscheen in het Deventer Dagblad en (iets aangepast) ook onder de titel 'Ruim baan voor dialect op Streeksongfestival' in Het Nieuwsblad van het Noorden op 9 maart 1999
terug naar Streek Songfestival

Deze pagina is bijgewerkt op