6 december 2012
Dagblad van het Noorden op het web
Geldgebrek nekt !Reur!:
‘Klap voor streektaal’• Festival in Drenthe krijgt financiering voor 2013 niet rond
• ‘Afgelasting is een zwarte dag voor de streektaalcultuur’Door Eric Nederkoorn
Emmen Het streektaalfestival !Reur! gaat in elk geval in 2013 niet door. Wat daarna gebeurt is nog ongewis. !Reur!, in 2010 begonnen, was een Drents initiatief, maar maakte ook in Groningen en over de Duitse grens naam. Het was het grootste streektaalfestival van het land.
Aanleiding voor de afgelasting is de onzekere financiële dekking. De organisatoren, Vocal Music, Huus van de Taol, Theater de Muzeval en Bibliotheek Emmen, voelen zelf de druk van bezuinigingen. “Daarnaast zitten we klem in de bureaucratische processen”, zegt !Reur!-projectleider Bert Kamping. “Er gaan maanden overheen voordat overheden iets zeggen over een eventuele bijdrage. Dat geldt voor de aangeschreven fondsen net zo. Inhoudelijk zou het geen probleem zijn het festival te bezetten. Maar we kunnen het ons niet permitteren het festival voor te financieren. Wie weet komt dat geld nooit terug.” Dit jaar nam het festival dit risico nog wel.
!Reur! werd begin maart in Emmen voorlopig voor het laatst gehouden en trok al met al een kleine 3000 bezoekers. Dat waren er wat minder dan de vorige keren. Alle aspecten van de streektaal kwamen bij !Reur! aan bod, in optredens, voordrachten en lezingen. “Dit is een zwarte dag”, reageert Kamping op zijn eigen besluit. “Diep triest voor de streektaalcultuur.”
De afgelasting komt op een moment dat de streektaal sowieso al onder druk staat. “De regering in Den Haag is onlangs nog berispt door de Europese Unie, omdat het Handvest Minderheidstalen nog steeds niet ten uitvoer is gebracht, terwijl ze dat wel heeft ondertekend. Den Haag weigert nog steeds het Nedersaksisch de hoogste status als streektaal toe te wijzen.”
!Reur! hoopt dat de afgelasting slechts voor één jaar geldt en dat in 2014 een doorstart volgt, met een vernieuwde organisatie. Hoe ‘vernieuwd’? Kamping: “We willen !Reur! als een eigen rechtspersoon presenteren, middels een stichting. Tot nu toe valt het festival onder die vier verschillende organisaties, en worden subsidieaanvragen ingediend via Huus van de Taol, waartoe ik ook behoor. Dat schijnt nadelig te zijn, heb ik me laten vertellen.”
De afgelasting komt op een moment dat juist op de podia meer aandacht lijkt te zijn voor de streektaal. Vreemd, omdat die juist meer en meer uit het straatbeeld verdwijnt? Kamping: “Dat hoor je wel steeds ja, maar anderzijds riepen ze vijftig jaar geleden al dat het binnen twintig jaar gedaan zou zijn met de streektaal. Als de ontwikkelingen zo doorgaan als nu in Europa, zie ik het Nederlands eerder verdwijnen dan de streektaal.”
Andere organisatie of niet, blijft een gegeven dat de overheden en fondsen minder geld (over) hebben voor cultuur, en dat dit in 2014 niet heel anders zijn dan voor komend jaar. “Dat is waar. Maar we zijn al bezig met oriënterende gesprekken over een nieuwe manier van financiering van !Reur!, met een nieuwe partner”, zegt Kamping. Het is volgens hem nog veel te vroeg om te zeggen welke nieuwe partner dat is.