11 oktober 2011
Dagblad van het Noorden op het web
Streektaal in zingwinkel
Door Jan Wierenga
• Nedersaksisch Vocaal Ensemble op zoek naar nieuw talent
• 'Zingen in streektaal is origineel en expressief'Groningen Voor iedereen die graag zingt en belangstelling heeft voor de streektaal is er in oktober in Coevorden een zingwinkel, een soort workshop. Een nieuw fenomeen in Drenthe, in het leven geroepen door het Nedersaksisch Vocaal Ensemble (NsVE).
De 26 leden van dit gemengde gezelschap - onder wie ook Groningers - willen geïnteresseerde mensen laten kennismaken met wat hen drijft in de muziek en in de streektaal. De deelnemers worden uitgenodigd zelf mee te doen.
En wie weet: misschien komt hierdoor nieuw talent voor het voetlicht, dat wil toetreden tot het koor. Zo wil het gezelschap graag meer Grunnegers in zijn gelederen opnemen. “Het zou heel erg mooi zijn als wij in de toekomst ook een zingwinkel in Groningen kunnen houden”, zegt Trijnie Groeneveld van het NsVE.
Het Nedersaksisch Vocaal Ensemble zingt uitsluitend in de verschillende dialecten van het Nedersaksisch, zoals het Gronings en het Drents, zelfs met uitstapjes naar het Plattduuts van Ost-Friesland. Verder komen het Twents, Stellingwerfs, Sallands en Achterhoeks aan de orde. Het ensemble streeft naar een hoog niveau.
Volgens woordvoerster Trijnie Groeneveld van het NsVE maakt de combinatie muziek en streektaal de optredens van het koor tot iets bijzonders. Niet alleen voor het publiek, ook voor de leden zelf. “Zingen in streektaal is origineel, expressief en ontspannend en het helpt mee onze eigen taal als cultureel erfgoed levend te houden.”
De zingwinkel is vrijdagavond 28 oktober in CQ centrum voor de kunsten in Coevorden. Bert Kamping van het Huus van de Taol in Beilen en zelf ook streektaalzanger, houdt een inleidend praatje, waarna de deelnemers, dames en heren, worden verdeeld over stemgroepen, die elk twee nummers van Daniël Lohues instuderen. Hieronder het bekende Baat bij muziek. Vervolgens repeteert ieder gezamenlijk verder onder leiding van dirigent Herman Koster van het NsVE. Deel twee van het project is een repetitie met het NsVE zelf op de thuisbasis van het koor in Grolloo. Tenslotte komt zondag 6 november in Sleen het hoogtepunt als op een uitvoering aldaar, naast Bert Kamping en het NsVE, ook het projectkoor optreedt met de ingestudeerde liederen.Meezingen?
Deelname kost 12,50 euro per persoon. Wie mee wil doen, vindt op www.baatbijmuziek.nl meer informatie, bijvoorbeeld hoe je thuis de nummers al kunt instuderen.