TIJDSCHRIFT
VOOR FOLK EN
WERELDMUZIEK

NEWfolkSOUNDS op het web

STREEKTAALMUZIEK

WILLEHÚSKE
Willehúske
(Marista MCD 5960)
ACOUSTINI'S
Kom dans en vul de glazen!
(Eigen uitgave / 050-3120431)
Willehúske is Fries voor 'huisje van plezier'. Maar Willehúske is ook een Fries duo dat al sinds 1989 bestaat en vooral akoestisch folkt. Na veel straatoptredens verscheen nu de eerste cd. Die klinkt erg plezierig, met veel Ierse, cajun en andere traditionele muziek. Het duo, Paul Siemensma en Frits Sieswerda, zingt eigen en vertaalde liedjes in het stadsfries. Je kunt merken dat ze daar veel lol aan beleven. De titelsong - over een dorpsbordeel - zingen ze zelfs twee keer. Één keer gewoon met zijn tweeën en nog eens met een miniband. Op de debuutschijf speelt ook Carel van Leeuwen op viool, bodhrán en contrabas mee. Het resultaat is niet perfect maar de twee Friese buskers compenseren dat met veel muzikale lol.
De multi-instrumentalisten Auke Eringa en Anthonie de Boer komen uit Groningen en spelen ook vrolijke muziek. Daarbij valt het functionele gebruik van de ukelele op. De tweemansband maakt feestmuziek à la Pater Moeskroen. Die laatste groep heeft daarvoor overigens veel meer muzikanten nodig. De muziek is steeds vrolijk maar in stijl sterk verschillend. Musette, swingende blues, polka, meezinger en een echte volksdans passeren de revue. De zang is niet altijd even sterk maar de arrangementen zijn vakkundig. Zo wordt Jan kom kietel mij 'Dutch cajun' en Popocatepetl (uit: Ja Zuster, Nee Zuster) 'Tex-Mex'. Op de cd tenslotte nog een zestal liedjes van een poppentheatershow die op verzoek (ook voor volwassenen) wordt opgevoerd. De Groningers profileren zich daarmee duidelijk als buskers voor feestzalen.

Joop van den Bremen

DIVERSE ARTIESTEN
Muziekcaféesten
(Radio Centraal/ Inner 2124)
KARST BERKENBOSCH
Lullige liederen
(Karst CD)
Radio Weststellingwerf Centraal is één van de vele Nederlandse lokale omroepen die aandacht besteedt aan gebeurtenissen en muziek uit de eigen streek. Maar het is één van de weinige omroepen die folk en volksmuziek een plek geeft. Dat de omroep daarin ver gaat, blijkt uit deze cd-productie met wereld- en wortelmuziek van Friese bodem. De 21 tracks, met eigen live-opnamen, laten horen dat die Friesgewortelde muziek veelzijdig is. Diverse een-trackspassanten geven acte de présence zoals Jaap Louwes, Fling, Ernst Langhout, Sido Martens, Ano Kato en de beide Doedes: Bleeker en Veeman. Ook de formaties Liereliet, Dames Dubbel - rond de muzikanten van Kat yn' t Seil - ontbreken niet. Ze laten horen dat er in Friesland veel muzikaal talent zit. Karst Berkenbosch staat (met een Frans lied) ook op die verzamel-cd. Hij woont in Oldeberkoop en heeft daar een eigen theatertje. Berkenbosch zingt in diverse talen, waaronder Fries en Stellingwerfs. Maar op zijn laatste cd Lullige liederen zingt hij Nederlands. De minimaal geproduceerde cd - waarop ook gitarist Doeke Dokter en bassist Pieter van der Draai meespelen - laat geen muzikale hoogstandjes horen maar een waterval aan ironische teksten. Het onderwijs en voetballen zijn twee onderwerpen waar de Stellingwerver een haat-liefdeverhouding mee instant houdt. Zijn kracht ligt niet in zijn stem of zijn composities. Nee, Berkenbosch met zijn zeer herkenbare, wat krakende baritonstem is een ras-ironicus.

Joop van den Bremen

Deze pagina is bijgewerkt op