De Stentor op het web

Wat begon als grap levert Overijsselse
act na twee jaar cd op

Maïs Girls
willen nu oogsten

Door DOLF RUESINK

ENTER - Precies een jaar geleden begon het als grap. De parodie van vier Twentse meiden op de Britse Spice Girls zou volgens velen slechts van korte duur zijn. Maar zie daar: de Maïs Girls vieren deze maand met de presentatie van het album 'Maissie' hun eerste verjaardag. Hun woonplaats Enter, bekend als het klompendorp van Overijssel, heeft er een nieuwe attractie bij.

Het eerste exemplaar van het album was voor plaatsgenoot Folkert Velten. De profvoetballer van SC Heracles had niet verwacht dat de Enterse schonen het zo ver zouden schoppen."lk hoop en verwacht dat het de Maïs Girls beter vergaat dan de maïs die nu op land staat. Die maïs kan niet van het land, maar jullie cd zal waarschijnlijk van de schappen vliegen."
Debbie, Mariska, Sandra en Mariëlle zullen het nog lastig krijgen om Folkert Velten naar de kroon te steken. "Hij heeft meer doelpunten op zijn naam staan, dan een artiest ooit hits kan scoren," weten de dames maar al te goed. Velten maakte in de competitie van het betaald voetbal 156 goals. Voordeel voor de Maïs Girls is dat de spits - herstellende van een beenbreuk- in tegenstelling tot de maïs momenteel volledig droog staat.
Na het hitje 'Wi'j bint de boer'nmeid'n van het platteland' ging het snel met de vrouwelijke variant op Normaal en Karrespoor. "Haast te snel", meent producer Jan Eppink, één van de mensen achter het succes 'Busje komt zo' van een ander Overijssels exportproduct, Höllenboer. Optredens in overvloed voor de in koeienvellen getooide Maïs Girls, maar nagenoeg géén repertoire. Dat was het, probleem. Rond carnaval werkte de groep veertien optredens in één week af. Tachtig keer stond de groep inmiddels op het podium, soms bekogeld met strobalen, doch meestal door, mannen met vreugdekreten onthaald.

Zes kilo
"Onze optredens zijn gewoon een vorm van fitness", meent Maissie Mariëlle, "Je staat 95 minuten als een gek te springen, te dansen en te klappen. Door dit werk ben ik zes kilo afgevallen." De vier zangeresjes werden ooit weggeplukt uit een kapsalon. De combinatie van knippen en zingen werd twee van de meiden teveel. Na de eerste buitenlandse trip (Mallorca) besloten Judith en Lilian te kappen met hun artiestenbestaan. Ze werden vervangen door de boerenmeiden Debby en de Lemelerveldse Mariska Dijk. De toekomst van de meiden ligt op het platteland. Dat maken de titels van de veertien songs duidelijk: Boerenknul/Met de kippen op stok/Ik wil 'n boederie/Boeren zijn de beste minaars/We gaan de boer op/Kalverliefde. De groep ziet de toekomst zonnig in. Op de drassige akkers mag de opbrengst van de maïs dit jaar gigantisch tegenvallen, de Maïs Girls zijn er van overtuigd dat ze in dit stormachtige najaar de wind alleen maar mee zullen hebben. "Wij willen nu gaan oogsten!".

Dit artikel verscheen in het Deventer Dagblad en iets aangepast
in de Provinciale Zeeuwse Courant op 4 december 1998
terug naar De Maïs Girls

Deze pagina is bijgewerkt op