31 augustus 1992
Trouw op het web
Als grap begonnen 'Enterliederen' ontketenen rage
ALINE VAN DER MEULEN
In het Overijsselse dorp Enter kun je geen winkel voorbij lopen of je ziet wel een aanplakbiljet van de cd van de Achterhoekse formatie 'Trio Majafra Speciaal' hangen. De 'Enterliederen' die enige tijd geleden door een aantal jongens van de popgroep als grap werden bedacht, zijn de afgelopen weken grijs gedraaid op radio Oost en radio Reggestad.
De cd 'Wat een gat!', waarop het zevental in Twents dialect de hits ten gehore brengt, heeft een ware 'Enterse rage' veroorzaakt. Als je de popgroep mag geloven kent het hele dorp de tekst van het Enterlied uit het hoofd.
Het verhaal van de cd begint drie maanden geleden. Drie vrienden besloten zich in te schrijven voor de Enterse 'Pats-Boem show', een lokaal festijn dat vooruitloopt op het dorpsfeest 'De Enterse dagen' in september.
Het trio bedacht een tekst over hun woonplaats en besloot het lied op te nemen in de studio van een vriend. Toen die hen adviseerde achtergrondzangeressen te zoeken, liep een van de vrienden even naar het Enterse voetbalveld en plukte daar willekeurig drie dames vandaan.
"Die meiden gingen helemaal door het lint toen ze het eindresultaat hoorden. Dat was zo mooi! Ze waren helemaal verbluft. Geen van hen had ooit een woord gezongen," zegt Maurice Roetgerink (23), in het dagelijke leven student.
Onder de indruk van hetgeen ze net hadden gefabriceerd, toog het zevental naar hun stamkroeg 'De Krol', waar de tape weer werd afgespeeld. "Daar raakte iedereen door het dolle heen. Het publiek danste op een gegeven moment zelfs op de tafels."
Als bij Normaal
Het hoogtepunt beleefde 'Trio Majafra (een samenvoeging van drie namen) Speciaal' op de Pats-Boem show. "Een toestoom van mensen uit het dorp stond te joelen en te juichen. Tot vier keer toe hebben we 'Wat een gat!' opnieuw gezongen. Het enthousiasme liep op den duur zelfs uit de hand. Mensen gooiden met bier en er gebeurden andere rare dingen," vertelt Erik-Jan Frederiksen (21), slager en student.
"Van die taferelen die de Achterhoekse formatie 'Normaal' ook vaak meemaakt," verduidelijkt Roetgerink.
Een ondernemer uit het dorp dat ongeveer 7000 inwoners telt, raakte zo enthousiast over de Twentse muziek dat hij het zevental aanbood hen financieel te steunen. Sinds het optreden op de Pats-Boem show stond de telefoon van de Twentse formatie roodgloeiend. Discotheken tot in de wijde omtrek vroegen het zevental een tape met de Enterse nummers op te sturen. Twee weken terug verscheen de cd die binnen een week bijna was uitverkocht.
Dialect
Hoe verklaart de groep het Twentse succes? Volgens Frederikse ligt dat aan het dialect. "De Enterse mensen spreken de Twentse taal in haar zuiverste vorm. Maar wat ook meespeelt is dat wij alle opbrengsten van de cd aan een goed doel geven."
Tijdens de Enterse dagen hoopt de formatie 10 000 gulden te overhandigen aan de Stichting Paardrijden Gehandicapten.
Trio Majafra Speciaal wil niet vergeleken worden met de popgroep 'Normaal'. "Zij maken rockmuziek en wij zingen simpele hoempapa feestmuziek. Bovendien zijn wij geen professionele zangers. Wij maken muziek voor de lol," aldus Frederiksen.
Het zevental is nog steeds verbaasd over alle aandacht die ze krijgen. Frederikse: "Laatst liep ik langs het schoolplein in het dorp. De kinderen vormden spontaan een polonaise en zongen uit volle borst het Enterse lied."
Een glaasje
Roetgerink weet ook nog wel een leuke anekdote te vertellen. "Vannacht ben ik enorm doorgezakt, met het gevolg dat ik nu met wallen onder mijn ogen loop. Toen ik vanochtend door het dorp liep, zong een aantal mensen spontaan 'Een glaasje', een nummer dat ook op onze cd staat. Het lied gaat over een Entenaar die de kroeg maar niet kan verlaten."
Waar het schip zal stranden weet de formatie nog niet. "Misschien dat we nog een carnavalslied uitbrengen."
De opbrengsten gaan in ieder geval weer naar de gehandicapten.