7 november 2005
TC Tubantia op het web
Maarkel Mennekes presenteert cd ‘Vrogger en Teengswoordig’
Liedjes uit leven Markeloër gegrepen
MARKELO - Herkenning en nostalgie. Dat brachten de Maarkel Mennekes zondag teweeg onder het publiek in Zalencentrum De Haverkamp in Markelo. Daar presenteerde de zanggroep haar eerste cd: ‘Vrogger en Teengswoordig’.
‘Lingerie. Lingerie. M’n vrouw die loopt dr bie’, galmt het lied van de Markel Mennekes uit de luidsprekers in Zalencentrum De Haverkamp in Markelo. Het is één van de liedjes van de nieuwe cd ‘Vrogger en Teengswoordig’ van de zanggroep. Tijdens de presentatie van hun eerste cd geven de acht Mennekes een mini-concert. Alle liedjes worden live gezongen. Onder begeleiding van accordeon, basgitaar, drumstel en keyboard creëert de zanggroep gezelligheid onder de ruim 200 aanwezigen. Rijen zittende mensen haken de armen ineen en bewegen heen en weer op de maten van de muziek.
Even voor de presentatie en het optreden stonden de acht mannen nog zenuwachtig in een zaaltje achteraf een borrel te drinken. ‘Tegen de zenuwen’, grinnikt Gerrit Welmer, frontman van de Maarkel Mennekes. ‘Bij het Markelose mannenkoor mochten we nooit drinken voor een optreden. Alleen citroen brandewijn. Daaruit concludeerden wij weer dat dit het enige middel is dat de keel goed smeert. Nu is het traditie.’
Het nerveuze gevoel blijkt achteraf overbodig. Uit volle borst zingt het publiek de nummers van het nieuwe album mee. ‘Ouderwetse traditionals in het dialect’, omschrijft presentator Welmer van de Mennekes hun repertoire. Een gedeelte van de liedjes zijn geschreven door Hendrika Nijenhuis, waaronder het ‘Slachtlied’. Dit zijn nummers van de Markelose revues uit de jaren tachtig.
‘Daar ken ik de liedjes ook van’, zegt Jan Haan uit Almere, voormalig Markeloër. ‘Ik heb alle revues meegemaakt. Mijn vrouw deed altijd mee. Om de nummers nu weer te horen is pure nostalgie.’ Zijn vrouw knikt instemmend. ‘Het lied, dat ik net hoorde, had alleen een andere tekst, maar het klinkt geweldig’, zegt zij.
Miriam Brinkmans uit Markelo is het met Jan Haan eens. ‘Het Twentse dialect zorgt voor herkenning. De thema’s waarover ze zingen zijn uit het leven van de Markeloër gegrepen. Ook is het leuk dat je de mensen op het podium kent. Ze treden al lange tijd op met dit soort muziek.’ Ongeveer tien jaar geleden zijn de Maarkel Mennekes ontstaan. ‘Na repetities van het Markelose mannenkoor dronken we nog wat in het voorcafé’, vertelt Welmer. ‘Dan begon ’t menneke Herman Hellinga revuenummers te zingen. Deze liederen zijn te mooi om niets mee te doen. Markelo is rijk aan traditie en folklore. Daar moet over worden gezongen. Dat doen wij al jaren met onze zanggroep.’
De Mennekes staan nu al tien jaar maandelijks op het podium bij verenigingen en tijdens verjaardagsfeesten. ‘Na elk optreden wordt naar een cd gevraagd. Eindelijk is deze er gekomen. Machtig mooi’, vindt Welmer.