Eindhovens Dagblad op het web

Finkers kan tegen neef
geen nee zeggen

Cabartier werkt mee aan kerst-cd
van instelling voor gehandicapten

CABARET
Door ERWIN SCMIDT

Herman Finkers stond vorig weekeinde voor het eerst sinds vier jaar weer op de bühne. Hij werkte mee aan een kerst-cd van Huize Sint-Joseph, een instelling in het Limburgse Heel voor verstandelijk gehandicapten.
In een stampvolle feesttent met bewoners van Sint Joseph en hun familie en vrienden als publiek, nestelde Finkers zich eerst in de achterste rij van het koor. ,,Het gaat hier niet om mij, maar om Sint Joseph'', verklaarde hij na afloop. Finkers zweeg toen hem werd voorgehouden dat het voor het publiek toch ook bijzonder was om hem weer te zien optreden.
De cabaretier heeft een moeilijke tijd achter de rug. Zijn laatste theatershow ging in 1998 in première. In april 2002 kreeg Finkers te horen dat hij aan chronische lymfatische leukemie lijdt, een milde vorm van leukemie. ,,Ik voel me nu goed'', liet Finkers weten. Pas sinds enkele maanden is hij weer goed bij stem en zingt hij weer in een kerkkoor in Hengelo gregoriaanse liederen.
Finkers schrijft aan een nieuwe theatershow, waarvan hij ,,wel ziet wanneeer die af komt''. Maar hij voegde er aan toe dat het wel heel erg goed gaat. Op de vraag of de moeilijke tijd die hij doormaakt zijn weerslag heeft op zijn teksten, antwoordt hij liever niet.
,,Ik ben bang dat ik dan blokkeer met schrijven. Ik bewaar dat liever voor mijn liedjes.'' De cabaretier houdt zich voorlopig op de achtergrond. ''Ik zeg alle aanvragen af, behalve die van Hans, tegen Hans kan ik geen nee zeggen.'' Hans Engelhart is Finkers' oudste neef en bewoner van Sint Joseph. ,,Iedereen vindt hem het leukste familielid'', aldus de cabaretier. Toen muziektherapeut Math Hansen van Sint Joseph met het plan kwam voor een kerst-cd, waarop Engelhart ook musiceert, was Finkers snel overgehaald.
Op de cd spelen en zingen bewoners, personeel en leden van de raad van toezicht van Sint Joseph bekende kerstnummers als De Herdekes, Jingle bells en Winterwonderland. Ook ouders van bewoners doen mee. Het project brengt, aldus Sint Joseph-directeur Cock Aquarius, iedereen dicher bij elkaar. De opnames, waaraan hoorbaar veel zorg is besteed, hebben 17.000 euro gekost. Pas als de helft van de tweeduizend gemaakte cd's is verkocht, wordt er winst geboekt, die in nieuwe projecten wordt gestopt.
,,Het mooie is dat veel in dialect wordt gedaan'', zei Finkers over de cd. Zijn eigen bijdragen gingen in het Twents. ,,De dialecten verstaan elkaar goed.'' Finkers zong het nummer 'Parompompompom' en begeleidde zijn neef, die op een klokkenspel 'Kling Klokje' speelt.
Finkers staat niet op de hoes van de cd, omdat hij zich slechts als onderdeeltje zag van het Sint Joseph-project. Zijn bijdrage betreft een middeleeuws stuk, door hemzelf bewerkt tot het kerstverhaal 'N'n blood'. De tekst is hem ooit door wijlen Willem Wilmink aangereikt. Een verhaal over zuiverheid, over een jongen die bij een klooster aanklopt, omdat hij Maria wil vereren, maar niet wordt binnengelaten. De middeleeuwse oorsprong past volgens Finkers bij de gelegenheid. ,,Mensen met een handicap, het syndroom van Down, of die verzorging nodig hebben, zoals de bewoners van Sint Joseph, werden in de Middeleeuwen gezien als mensen die dichter bij God staan.''

De kerst-cd 'Onderweg' is voor €18 bij huize Sint-Joseph in Heel verkrijgbaar.
terug naar Herman Finkers

Deze pagina is bijgewerkt op