TC Tubantia op het web

Zingend VVD-Kamerlid Oplaat
introduceert ‘melkbussenrock’

Door Dolf Ruesink

Na het vertrek van Hans Dijkstal (sax) en Annemarie Jorritsma (zang) mag Gert-Jan Oplaat zich het muzikale brein van de VVD noemen. Binnenkort verschijnt z’n cd.
Wekelijks ondergaat hij een gedaantewisseling. Op dinsdag, woensdag en donderdag vertoeft Gert-Jan Oplaat (38) in de Tweede Kamer. Goed van de tongriem gesneden en keurig in het pak gestoken. Namens de VVD doet hij als Kamerlid z’n zegje over auto’s, asfalt en agrariërs.
Van vrijdag tot en met maandag is de boerderij in zijn woonplaats Markelo de uitvalsbasis voor Oplaat. Dan houdt de liberale plattelander zich met heel andere zaken bezig. Muziek is zijn grootste passie. En wel in het bijzonder de ‘melkbussenrock’, dialectliedjes van het boerenland. Gert-Jan is een verdienstelijk zanger, accordeonist en tekstschrijver.
‘Het repertoire bevat Duitse schlagers, Amerikaanse country en Twentse smartlappen’, verduidelijkt de vrijetijdsartiest (bijgenaamd De Weuste) die met zijn plaatsgenoot, chef-badmeester Henny Tijink (De Badmutse) het Brook Duo vormt.
Zaterdag 12 april presenteren het Kamerlid en de badmeester in zaal De Haverkamp in Markelo hun langverwachte nieuwe cd Foezel in mien lief. Het belooft een groots spektakel te worden, opgeluisterd door de boer’nkapel De Grösmeiers, het nederlandstalig koor Nootzaak, de Dikdakkers, Willie Oosterhuis en Bennie Haafkes (met ziene muziekdeuze) en aansluitend een heuse après-skiparty.
Gert-Jan begon zijn artistieke carrière in 1989 tijdens de revue Det mut können in het Maarkelse Brook. ‘Een beetje uit de hand gelopen grap.’
Toen Oplaat in 1998 in het parlement kwam, besloot hij te stoppen met het Brook Duo. ‘Na verloop van tijd begon het toch weer te jeuken.’
Aangezien zijn vorige maat zich in de makelaardij had gestort en geen grapjes meer wil maken over de burgerij, werd Tijink aangetrokken.
De nummers op de cd (15 euro) gaan over lief en leed op het platteland, drank, vrouwen, eenzaamheid, jagen, brandweer, streektaal en opmerkelijke dorpsgenoten. Inspiratie deed het duo op in de stamkroeg.
Oplaat is elke donderdagavond in het Markelose uitgaansleven te vinden. ‘Vanuit Den Haag rijd ik altijd rechtstreeks naar mijn stamcafé.’ Zijn auto laat hij ’s nachts immer keurig staan. ‘De kroegbaas brengt me dan naar huis.’
Een keer per jaar, tijdens het kerstdiner, krijgt de VVD-Kamerfractie in Den Haag een Oerend Hard optreden van de agrarisch specialist.
Nu de orkestleden Dijkstal (sax) en Jorritsma (zang) zijn vertrokken, gaat Oplaat dit jaar op voor een soloconcert.

terug naar Gert-Jan Oplaat

Deze pagina is bijgewerkt op