33, Jaargang 9, nummer 1, april 2012
Brabants op het web
Cor Swanenberg
Voor u beluisterd
‘Kwartjesvolk’ is ThuisDe Zeelandse muziekgroep ‘Kwartjesvolk’ heeft bij gelegenheid van haar dertigjarig bestaan in november 2011 de nieuwe cd Thuis uitgebracht. Het is een verrassende schijf vol positieve vrolijkheid en afwisseling en dat tekent deze achtkoppige humoristische formatie ten voeten uit. Thuis is het dorp Zeeland dat tot de gemeente Landerd behoort. Op de foto's in het bijgevoegde boekje is de bakermat terug te zien. Omdat de foto's vaak onder de tekst doorlopen, zijn de teksten, die in het Nederlands zijn uitgeschreven, niet goed leesbaar.
Vijftien liedjes vormen de inhoud van de cd. Het repertoire opent met Mars van Kwartjesvolk waarin ‘frontman’ Tinus Verstraten de geschiedenis van de groep verwoordt. Het is jammer dat hij dat in het Nederlands doet. Een beetje vreemd ook, omdat verder alle liedjes in dialect vertolkt worden. ‘t Kömt zoas ‘t kömt is het tweede nummer. Ondanks de berustende titel heeft het lied een zeer positief slot: “leer leeve en mekare accepteere en gif mekaar n haand want da doe goed”. In Zo is 't gegaon klinkt echte ‘Kwartjesvolk’-kolder door: “zo is ‘t gegaon, nim da mar van ons aon...”. ‘t Gouwe tientje is een traditional die we al kennen van de groep ‘Linnegoewd’, in a capella uitvoering, maar nu krijgt het slot een mooie instrumentale toegift. Het is overigens zeer onwaarschijnlijk dat de tekst geschreven is door Frans van Gèssel, zoals dat op de bottomcard staat vermeld. Dit traditionele spotlied is veel ouder dan men denkt. In het nummer Politieke zaken verkondigt de groep zeker geen PVV-boodschap: “En ‘n Brabants beleid gaon wij hier make, want van Brabant weete wij toch alles van en bij ons zal er nooit niet iemand klage, nie moeilijk doen as 't hèndig kan. Gewoon oew eige lastje drage. Komt er mar bij, komt er mar bij en meldt oew eige bij ons an.” KVP krijgt hier zelfs de geestige betekenis KwartjesVolk-Partij!
Het titelnummer Thuis is een onverwacht mijmerlied “thuis is ‘t schonste wa d’r is...” De daarop volgende instrumentale Napoleonmars is geleend van de Belgische groep Zakdoek en vormt de brug naar het actuele Reclame, een sterke tekst die de commerciële onderbrekingen in films humoristisch op de hak neemt: “Want dan is d’r wer reclame, ieder kwartier duurt da wel tien minute lang. Vlug nor de koelkast um wa drank te gaon hale, mar dan is toch alwer reclame aon de gang...” Nie mer nodig is een lied, gebaseerd op Eric Bogle’s No use for him en heeft de meest trieste inhoud: “...gelukkig n klein pensioentje waor hij ‘t net mi redt, mar ze brake wel z’n hart, umda ze’m nie mer nódig han.” Abraham is een pittig en bruisend lied ter afwisseling. De muziek is afkomstig van ‘MatHa!tentatief’. De constatering is dat iemand bij het bereiken van de levensmijlpaal van 50 jaar wel voort weet, waar de mosterd te halen is.
Haske d'n duivenmelker heeft een aardige samenzang in het refrein, die echt bij Kwartjesvolk hoort. Het lied is een stemmige ode aan vader Van Schijndel. Eduardo, een intrumentaaltje met heerlijk Spaans ritme, dat doet denken aan Flaco Jimenez, gaat vooraf aan Herinnering, een teder danklied aan dierbaren zoals je het van ‘Kwartjesvolk’ niet direct zou verwachten. “Want ik heb je lief, ik heb genote van de dagelijkse dinge van jou...” Erreme sukkelaar, een vrij vertaalde cover van John Fogerty’s Lookin’ out my backdoor voert naar het slotlied Gif ons de laotste dat helemaal past bij ‘Kwartjesvolk’: vanouds een dorstige groep.
Na Half uit (1994), Kersmus (1997), Vòrtop (2001) en Vèrrig (2006) zijn we al aan de vijfde cd van de groep. In 2006 kwam er ook nog een dvd uit: Kwartjesvolk live in de Reek. Alles overziend is er veel te melden over de nieuwe uitgave Thuis. Het is zonder meer een knappe cd. Het rauwe is er wat vanaf en de groep wordt muzikaal steeds sterker. Je hoort een heerlijke variatie van instrumenten: van accordeon, gitaren, banjo, mandoline tot fluit, van lepelbasser, drums en draailier tot mondorgel, van doedelzak tot mondharmonica en kleppers. De liedteksten zijn zeker verrassend, de ‘maatschappij-kritische songs’ zowel als de rustige luisterliedjes die telkens een verademing in het totaal brengen.
Behalve Tinus Verstraten, Tiny van Schijndel, Gerard van der Schans, Henk Merx, Hent van den Heuvel en Jan van Schijndel werkte bij sommige opnamen de muzikale virtuoos Hennie Korsten mee. Eduard Bongers (een oud-Zeelander die in Nieuw-Zeeland woont!) bespeelde de kleppers.
De cd is opgenomen in de SSR studio in Rosmalen.
Nadere informatie 0486 453035.