18 juni 2010
BN DeStem op het web
Cd voor fans van Etten-Leur
ETTEN-LEUR - Ze kennen elkaar van haver tot gort. De blinde bard Toine Nooijens (66) en muziekfreak Frank Melisse (48). Dertig jaar geleden leerden ze elkaar kennen in de Heilig Hartkerk in Etten-Leur.
Met de muziek die ze samen maakten trokken ze volle kerken en kloosters, maar die tijd is voorbij. Nu er veel minder gelovigen naar de kerk gaan, heeft het tweetal zich meer en meer op het plaatselijke dialect gestort.
Drie jaar na de laatste cd moest er weer eens iets gebeuren vonden de heren. Frank Melisse: "Ik zei tegen Toine 'Het wordt onderhand weer eens tijd voor een cd met nieuwe liedjes'. Het leek me goed om een puur Etten-Leurse cd te maken met allerlei hoogtepunten uit heden en verleden."
Nooijens: "Dingen die mensen aanspreken zoals Adriaen van Bergen, Vincent van Gogh, de nonnen, maar ook het Winkelhart. Allemaal zaken waar we als Etten-Leurenaren trots op zijn."
Het resultaat is een zeer geslaagde en gevarieerde cd met een folky inslag die het vooral goed zal doen bij de gevorderde luisteraars van Nederlandstalige muziek. En bij mensen die van Etten-Leur houden.
Melisse: "We hebben bewust onderwerpen uit zowel Etten als Leur gekozen. Daar moet je wel rekening mee houden, want we zijn nu wel één gemeente, maar de goedmoedige rivaliteit is er nog steeds." Nooijens: "Als het op de spits wordt gedreven is het nog steeds 'Ik kom van Ette en gij van de Leur.'"
Melisse: "Wij zitten goed. We zijn allebei in Etten geboren, maar ik woon nu op de Leur." De thema's voor de liedjes gaan de muzikanten aan het hart. Vooral de teloorgang van de kerken doet pijn. Nooijens: "We hebben zelfs al een soort requiem voor de Heilig Hartkerk geschreven. 'Geslòte deure...' heet het." Een fragment:
'De tores verdwijne zo, jin vur jin: 't Eilig Art is straks wòk uitgeteld. Gin plek vur bezoekers mjeer; alles lòpt tenne. De deure gaon dicht, want 't vonnes wier geveld.'
Nooijens vervolgt: "Het is niet meer als toen. Vroeger trad ik vier of vijf keer per week op in een kerkdienst." Melisse: "En toen kwam de kentering. We speelden overal in kerken en kloosters, maar het werd minder en minder." Nooijens: "Geloven is iets wat iedereen tegenwoordig voor zichzelf doet. Nu mensen niet meer naar de kerk gaan, valt de praktische ondersteuning van het geloof weg. Ik vind dat jammer, want je gooit een enorme traditie overboord."
Naast odes aan de drie molens van Etten-Leur, de Lambertuskerk, de Leurse haven en Het Trouwkerkje wordt ook het eerste non-alcoholische bier van Nederland bezongen. Niet Buckler had de primeur, maar Goliath in Etten-Leur. Nooijens: "Daar zat echt geen druppel alcohol in. Niet te drinken. Nee joh, dan Ettens Roem, een lekker likeurtje. Dat smaakt tenminste." Nooijens en Melisse wilden er niet alleen een nostalgische cd van maken. Op de cd 'Ettens Roem en Leurse Glorie' staan ook nummers over het MaMi-spektakel en een blik op de toekomst in 'Ooit Misschien'. Melisse: "Het moest echt een mix worden van oude en moderne onderwerpen." Nooijens: "Daarom zing ik de helft van de liedjes in het Nederlands en de rest in het dialect." Verschillen tussen het Ettense en Leurse dialect kent Nooijens niet veel. Zijn vrouw springt bij. "'Ik hoorde' spreken ze in Etten uit als 'Ik wòrde' en in Leur als 'Ik wier'" Nooijens: "Ach ja, das waor ok."