25, Jaargang 7, nummer 1, maart 2010
Brabants op het web
Cor Swanenberg
Voor u beluisterd
Roland Verstappens
BrabocanaBrabocana is een nieuwe cd waarin de Brabantse tussentaal centraal staat. Het bijgaande tekstboekje doet anders vermoeden; daarin staat alles in het Nederlands uitgeschreven. De twaalf liedjes weerspiegelen de caleidoscoop aan mogelijkheden van zanger, liedjesschrijver, gitarist Roland Verstappen (Helmond, 1958), die momenteel in het Belgische Poppel woont. De cd biedt een mooie mix van liefdes- en levensliedjes, van smartlap en blues. Goed georchestreerd, fraai gezongen en lekker gespeeld; een topproduct van muzikale huisvlijt, uitgebroed en gepolijst in diverse Brabantse studio's: 'Tafelberg' (Tilburg), 'Eaden' (Poppel) en 'Het Koekoeksnest' (Asten).
Verstappen beschikt over een intrigerende, ietwat schurende stem, die de songs een aangename, volkse rauwheid geven. Pure poëzie vinden we in de teksten van liefdesliedjes als Goed voor een Glimlach, Klein, Mijn gevoelig Hart, Staren naar de Maan (luister mee op onze cd) en Daar. Schlagerachtig en meeslepend zijn Dat moetje niet doen en Vanavond is het Feest. Het nostalgische Brabant van weleer is een bewerking van Straatje van Vermeer, waarmee Verstappen dertig jaar geleden al scoorde. Over de taal van Brabocana zegt de bijgaande flyer: "Geen zwaar dialect, maar meer de tussentaal die hij eigenlijk zelf spreekt. Een Brabants accent, met hier en daar typische woorden. De taal van Brabant, zijn thuis. In zijn zoektocht naar zijn 'wortels' is hij deze liedjes tegengekomen."
Er zitten veel autobiografische elementen in de pakkende teksten. Humor, weemoed, nostalgie en vrolijkheid, ze zijn allemaal te beluisteren op deze Brabantse schijf. Die biedt veel afwisseling in de muziek. Logisch, want er is een scala aan muzikanten te pas gekomen aan de verwezenlijking van de cd. Aan enkele nummers werkte ook Cor Mutsers mee, die elders in dit blad een belangrijke rol speelt in de bespreking van de nieuwe Brabantse cd Toe mer.
Verstappen heeft een uitgebreid muzikaal traject bewandeld en dat is natuurlijk terug te horen. Nadat hij als kind pianolessen had gekregen, ontdekte hij op zijn vijftiende de gitaar. Hij was al vlug in de ban van de folkmuziek uit de seventies, maar toen hij ongeveer twintig was, stortte hij zich op de Keltische kant van de folk. Hij werd lid van de band 'Pegasus', later `Finvarra'. Vervolgens ging hij door als singer-songwriter. Roland ontmoette Ferdi Lancee en kwam in het circuit van de popmuziek terecht. Samen zochten ze naar een mengeling van popmuziek en singer-songwriter in het Nederlands.
In 1990 verscheen het album Roland Verstappen met daarop de hits Helemaal niets en Zij is een wonder. Voordat zijn eerste cd op de markt kwam, had hij al festivals gewonnen op Curaçao, in Bregenz en Boekarest.
Daarvoor deed hij vele theaters in Nederland en België aan als gitarist van Gerard van Maasakkers.
In 1997 verscheen Rolands tweede album Augustus, dat vol stond met meeslepende folksongs van eigen hand. Dit bracht echter niet het verwachte succes. Roland heeft daarna met Karin Poell de groep 'Eaden' opgezet. Ze maakten hun eerste cd in 2006 en vervolgens toerde 'Eaden' door binnen en buitenland met Keltisch getinte folksongs en traditionals. Nu heeft Verstappen een mix gemaakt van stijlen, Americana, Turks, Keltisch, singer-songwriter>, pop en smartlap, en hij heeft ze verwerkt tot een typisch eigen geluid. Vandaar de titel Brabocana. Geen wonder dat de cd een muzikaal virtuoze indruk maakt.
Ondertussen staat er van Verstappen een gloednieuwe clip op internet van het tweede lied op de cd: Brabant van weleer. Mooi in beeld gevangen.
Voor de provinciale Brabantse liedjeswedstrijd stuurde Roland het nieuwe lied Lament voor Brabant in. Ook dat is te beluisteren op zijn site. Toen we daarover complimenten maakten en meldden dat het bijna Iers klonk, kregen we als antwoord: "Ik speel de gitaar in DADGAD stemming en dan klinkt het gauw Iers." De clip bezorgde ons heerlijk kippenvel.
Brabocana is een knappe eigentijdse plaat die een breed (Brabants) publiek verdient.
Info: www.rolandverstappen.nl