Brabants op het web

Voor u beluisterd
Ettens Roem en Leurse Glorie
Nieuwe cd van Toine Nooijens

Een dik uur gezongen historie van de geboorte- en woonplaats van Toine Nooijens vormt de inhoud van zijn nieuwste cd. "Het verleden vormt het fundament om er de toekomst op te bouwen," klinkt het in het laatste lied.
Toine Nooijens (1943) is met hart en ziel van Etten-Leur. Alleen van zijn tiende tot aan zijn negentiende is hij in Grave op het blindeninstituut St. Henricus geweest.
Toine is een vruchtbaar schrijver en zanger. Hij bracht in een korte tijd drie eigen cd's op de markt en schreef twee autobiografische boeken in dialect. Hij won de wedstrijd voor het beste Brabantse kerstgedicht in 2009, na al in de prijzen te zijn gevallen met andere gedichten. Naast de eerdere cd's Onder de moeierbwom en 'n Jaor duur mar goed 'n uur maakte hij ook nog dialectliedjes voor de Brabantse Maria-cd's en de cd Trouw aan traditie, die het Sonniusfonds in Den Bosch uitbracht.
Wanneer je de nieuwe cd beluistert, kun je alleen maar bewondering krijgen voor deze blinde zanger. Hij heeft alle teksten geschreven en krijgt het voor elkaar de verhalende liederen perfect te zingen. Dat is een sterk staaltje, want sommige regels zitten overvol en vergen veel vaardigheid. Je hoort meteen dat Toine een knappe zanger is.
Van de 16 liedjes zijn er 8 in het Nederlands geschreven en gezongen. Alles is nieuw, behalve het lied over de moeierbwòm. Zoals de titel aangeeft, gaan alle liedjes over historische figuren en feiten in Etten-Leur. Vincent van Gogh, Adriaan van Bergen (de schipper van het turfschip van Breda), de jezuiet Arnold Damen (een gewone jongen van de Leur die de ‘reus van de preekstoel’ werd in Chicago), Graaf de Lambert (de Fransman, die in Nederland voor het eerst met een vliegtuig vloog), het Mami (maandagmiddagfeest van carnaval met zijn recordpogingen), de molens, de haven, de kloosters en kerken, ze passeren allemaal de revue. Maar in het voorlaatste lied We nimmen 'r nog jintje wordt duidelijk dat Ettes Roem ook een drankje is en er blijkt ook een Leurse Borrel te bestaan. Al de Ettense en Leurse drankjes komen er trouwens aan bod, zoals 't Moeierbwomke, Goliath (het eerste maltbier van Nederland), Augustinus bier en het De Weert-bier.
Ook deze cd is voortgekomen uit de samenwerking van Toine Nooijens en Frank Melisse. Laatstgenoemde heeft alle muziek op zijn naam. Hij is de vaste begeleider met keyboards. Twee liedjes kregen arrangementen van Carlo van der Put.
Opvallend is dat in de liederen van Nooijens de religie steeds terugkeert. Op deze cd is dat ook heel logisch. De Lambertus-hymne, Geslote deure, Welkom hier, 'n Gewone jonge, De nonnekes van Ette..., het zijn allemaal religiegebonden liedjes. Heel eigentijds en triest is de refreintekst van Geslòte deure:

Gin Angelus zal nog kleppe,
waor 't wijwaoter verdaampte,
Ginne psallem of 'n lied wordt 'r ingezet.
De klok eed ier gin stem mjeer,
Waor de kèsse vroeger wallemde.
't Eileg Art wor geslòte vur gebed.
Oe gids in blijdschap en nwòd,
In leeve en dwòd..!


Wij kozen als lied voor de Brabants-cd Gevange in de wiend... Dit moet uit het geheugen geschreven zijn. Van de molens zegt de schrijver-zanger: 'n beeld in 't laandschap; ge zieg 't al zo wijd...
Dit beeld kent hij dus vanuit zijn jeugd, toen hij nog ziende was.

Voor meer informatie: 0765032745 of toine_tineke@ziggo.nl.

terug naar Toine Nooijens
Deze pagina is bijgewerkt op