31 mei 2008
BN DeStem op het web
Dahliavelden veur altijd
Geweldige vondst, vindt initiatiefnemer Paul Spapens van de versie die de Zundertse bard Peter Dictus en zijn plaatsgenoten van de band Rita Lynn maakten van 'Strawberry Fields Forever': 'Dahliavelden veur altijd'. Ze houden de eer van West-Brabant hoog. 'Geniaal', noemt Paul Spapens de ingeving om de eindeloos geplukte aardbeienvelden van de Beatles te herscheppen in dahliavelden.
Voor iedereen die iets van Zundert (en zijn bloemencorso) weet, heel goed te begrijpen. Vertaler en zanger Peter Dictus heeft nóg een reden. "Ik vermoed dat die Strawberry Fields van de Beatles helemaal nooit bestaan hebben. Dat die tot stand zijn gekomen na enig gebruik van bepaalde middelen. Ik zie er een trip in naar een denkbeeldige omgeving waar je naar toe gaat om je beter te voelen. "Nou wemelt het hier ook van aardbeienvelden, maar bij een dahliaveld kunnen mensen zich minder voorstellen. Dat prikkelt. Terwijl voor Zundertenaren die dahliavelden helemaal niet zo idyllisch zijn. Die bloemen heb je nou eenmaal nodig voor dat corso."
Dictus en zijn mede-Zundertenaren van de band Rita Lynn mogen met 'In het weekend word ik oud/We can work it out' en 'Dahliavelden voor altijd' de West-Brabantse inbreng leveren.
Al heeft de Vughtse Bredanaar Jan Smeets met 'Giestere', 'Mee wè hulp van m'n maots', 'Hé Jan/Hey Jude', 'Michelle' en 'Malder/Blackbird' ook flink bijgedragen. Smeets is ook een van de voortrekkers van het project. Volgens Paul Spapens komt dat 'omdat in West-Brabant minder mensen actief zijn met de taal dan in de rest van Brabant'.
De Brabantse Bietels bieden volgens hem 'het beste wat er is'. Al hadden ze, vindt Peter Dictus, in West-Brabant beter moeten zoeken."Ik had Bertus Staigerpaip en Jan de Bruyn, blueszanger ook hier uit Zundert, voorgedragen om mee te doen, voor de West-Brabantse inbreng. Die had ik er graag tussen gezien. Ze hadden voor de West-Brabantse dialecten beter hun best kunnen doen."