19, Jaargang 5, nummer 3, oktober 2008
Brabants op het web
Cor Swanenberg
De boegbeelden
van ‘Vledder’Vin Baltussen, de drijvende kracht achter de muziekgroep ‘Vledder’ uit Oploo, heeft ondertussen honderden liedjes in zijn moedertaal geschreven. Hij zit vol ideeën en is heel enthousiast over de vrollie, de nieuwe zangeressen van de band. Deze knappe dames zijn de zusjes Bianca en Marian Cornelissen-Claassen die beide als jonge boerinnen door het leven gaan in Oploo. Bij Bianca bestaat de levende have vooral uit varkens, bij Marian uit koeien. De meiden hebben geen pretenties, maar beschikken over mooie stemmen en muzikaal talent. Marian speelt ook de sax. Als men dan weet dat deze blikvangers van ‘Vledder’ allebei bovendien nog moeder zijn van drie kinderen is bewondering volledig op zijn plaats. De popgroep ‘Vledder’ bestaat uit acht mensen. Naast de hiervoor genoemde leden verzorgt Luc Cornelissen de drums, Jos Wijnands zingt en speelt de elektrische gitaar, Christan van Gelder de basgitaar, René Rutten is verantwoordelijk voor keyboard en accordeon, Johnny Lenkens zingt, blaast trompet en bespeelt de mondharmonica. Vin Baltussen speelt gitaar en sax; van hem komen vrijwel alle teksten en melodieën. Hij zingt de dames voor, die de vocale vertolking dan van hem overnemen.
‘Vledder’ is ten dele een afgeslankte voortzetting van de groep ‘OEF’. Er is veel veranderd, maar het blijven voortreffelijke muzikanten. Van feestband is men meer naar rock en pop opgeschoven. In het nieuwe repertoire zit veel swingende variatie en er is zelfs plaats voor heuse balladen, zoals de song Jonge jaore.
In 2002 kwam ‘Vledder’ met de cd Minse op de proppen. Daarbij waren de dames nog niet als voorzangers betrokken. Nu er die bijzondere uitbreiding is gekomen, bestaat er zeker ook behoefte aan een nieuwe cd. Eén constante is gelukkig gebleven in alle repertoire van ‘OEF’ zowel als van ‘Vledder’: de liedteksten zijn in 't Ploews, het dialect van Oploo. In die taal kan Vin Baltussen zijn ei het beste kwijt; de oorspronkelijke moedertaal komt het dichtst bij zijn ziel. Wij gingen naar de Watermolenstraat in Oploo om met de zangeressen van ‘Vledder’ te buurten over hun eigen bevindingen. We passeerden de watermolen met het bronzen beeld van Tontje d'n Dwerg en het Tontjespad en bereikten de beoogde boerderij in het Land van Cuijk.
Eigenlijk gaat de verbintenis met ‘Vledder’ voor de dames terug op carnaval 2005 in het Oplose gemeenschapshuis ‘De Oude Heerlijkheid’. Voor carnavalsdinsdag vroeg ‘Vledder’ de twee dames om een bijdrage te leveren aan het traditionele middagbal. Bianca zegde na enige aarzeling en overleg met Marian toe en beloofde Girl van Anouk te komen vertolken onder begeleiding van ‘Vledder’. Marian zong Like the way I do. Op die middag in 2005 kreeg ‘Vledder’ voor het eerst zicht op een mogelijk bijzonder element in de dialectscene. De dames Cornelissen zouden een prachtig nieuw gezicht voor ‘Vledder’ kunnen zijn. Inmiddels zijn ze dat ook.
Ze spreken het Ploewse dialect van huis uit. Een dialectband met zulke getalenteerde boegbeelden is, zo ver wij weten, nog niet vertoond in de wereld van de dialectmuziek. Hun live optreden bij Omroep Brabant was zeer geslaagd.
‘Vledder’ brengt stevige, vlotte muziek met veel variatie, en dat heeft iets heel verfrissends, wat zeer welkom is in de Brabantse dialectvertolking: De dames hebben geen behoefte aan glamour en komen vaak recht van de veestapel voor de repetities en voorstellingen. Ze blijven nuchter en evenwichtig onder hun artiestendom en dat heeft iets heel authentieks en oorspronkelijks. "Ge moet 'n hobby hebbe en as ge d'r iets mee kunt, dan moete da deurzette," vinden de vrouwen. Net als hun voorman Baltussen hebben zij het heel druk en toch blijft de muze hen bespelen. Dat het vrouwelijke element iets speciaals aan de groep heeft toegevoegd, staat buiten kijf. ‘Vledder’ verdient zeker extra aandacht, al was het alleen al vanwege de originaliteit. Het is een dialectband die ook jonger publiek aanspreekt en het kan bijna niet anders of er komt straks weer een heel bijzondere cd uit het kleine, maar vruchtbare Oploo. Daarop zal ook het lied Wie het 't oit staan, dat wij al mochten kiezen ter illustratie van ons verhaal.
Info: Christan van Gelder, tel. 0485 385035. www.vledder-oploo.nl