Brabants op het web

Cor Swanenberg

Voor u beluisterd
(en bekeken)

Nieuwe cd en dvd van 'WC Experience'
Zo'n achttien jaar geleden begonnen twee gítaarlesvrienden in Raamsdonksveer onzinteksten te schrijven op bekende hits. Even heette dit duo 'de Sandoelse vioolrockers', vernoemd naar de buurt van herkomst. Dit tweetal, Patrick Marcelissen en Richard Verschuren, richtte 'WC Experience' op, de ondertussen bekende feestband.
De naam 'WC Experience' stamt overigens uit de tweede Woodstockperiode met de muziek van Jimmy Hendrix Experience. WC kwam er voor te staan vanwege de wat bizarre, forse teksten van die tijd. Nu wordt soms beweerd dat de Raamsdonkse band de makers zijn van 'bouwvakpop', maar die term hoorden wij voor het eerst gebruiken voor de liedjes van Bertus Staigerpaip, die uit dezelfde regio komt. Er zitten zeker invloeden van hem in het oeuvre van de productieve en populaire groep, die geheel in stijl vanuit eigen studio produceert onder het label Royal Flush Products. Daarvan getuigt onder meer de titel van een vorige cd, In de vorstverlet, en in nummer 7 van Brabants mochten we het lied Keetje van d'n bouw van de cd Watt'n balle opnemen.
Ruwe Mix is al de elfde cd van 'WC Experience' en die mag er zijn! Het is een schijf met 14 meeslepende liedjes in het Férs. Geen hoogdravende teksten natuurlijk, maar veel hedendaagse lekkere rauwe Brabantse volkstaal. Hun succesformule heet 'rock & lol'. De liedjes in Férs dialect gaan vooral over alledaagse dingen en worden op het podium afgewisseld met hilarische acts. De muzikale uitvoering doet denken aan de groep 'Normaal', maar heeft ook wel iets van 'Rowwen Hčze'.
'WC Experience' werkt vooral met boeiende covers. Zo staan op de nieuwe cd met 14 liedjes Vette Smoel (Daddy Cool), Opel Kadet (Pink Cadillac) en Aiskokar (Morskey Man), maar je hoort ook Ierse, Duitse en Griekse melodieën met Brabantse humorteksten. Ook rock, tex-mex, reggae, schlagers en smartlappen, en dat wijst toch op een knap staaltje muziek. De cd geeft je enigermate de sfeer van een live show van de groep. De band exporteert gretig de Férse taol en ondertussen zijn er tal van jeugdige fans buiten het Land van Heusden en Altena die hun liederen enthousiast meezingen. Onlangs verscheen ook de dvd WC Experience live in Almkerk, een prachtige sfeervolle compilatie voor een enthousiast jong publiek, die maar liefst 155 minuten duurt en de vertolking van 28 Brabantse nummers toont. Het nummer Maag ik hier rooke, dat uitgroeide tot een heuse carnavalshit, sluit mooi aan bij de actualiteit. 'WC Experience' is een ongekend fenomeen in Brabants dialectland.
www.wcexperience.nl

L. Vis en de visafslag live!
Deze líveregistratie van de graaslandtoer mag tot de bijzondere cd's binnen het Brabantse gerekend worden. L.Vis, alias Hans Tervoort uit Den Bosch, leeft zich vooral uit in prachtige nummers van Elvis Presley. Hij noemt zich dé Nederlandse Elvispersiflator. De Maijweg (My way) en Kouwe voeten worden fraai vertolkt. De voertaal van de gehele schijf is hedendaags plat Bosch en daarin is Tervoort bedreven als geen ander.
Het woordgebruik is niet overal fijnbesnaard, maar dat geldt natuurlijk ook vaak voor het echte dialect. De zelfgeschreven teksten op Elvismelodieën hebben veel humor en dat is geen wonder voor iemand die zijn sporen al ruimschoots verdiende in het Oeteldonkse. (Hij won bij herhaling de 'Oeteldonkse Kletsavonden'.)
'De Visafslag' is de band van achttien professionele muzikanten en semi-profs met wie L. Vis in 2006 per roadtruck de Bossche wijken introk tijdens het Bossche theaterspektakel 'Boulevard'.
Het is moeilijk een lied te kiezen uit zo'n cd met 15 heerlijke nummers. Ik moet de pliessie nie, Dan malde gij, T'rug naor diejen braojerd zijn zeker ook zeer representatief voor dit product. Maar in overleg met de redactie werd de voorselectie teruggebracht tot Herdershond (You ain't nothin' but a hounddog) en Zit nie zo te zeiken en omdat het eerste maar amper een minuutje duurt, werd het tweede uiteindelijk de keus voor cd 15 van Brabants.
Meer informatie: www.graaslandtoer.nl

Cohda - Rondje Den Bosch
'Cohda' bracht een Brabantse cd uit die geheel draait om de hoofdstad. Componist Sjef van Rooij en tekstschrijver Hans Lakwijk zijn de mannen aan de basis van 'Cohda' (omkering van 'ad hoc'). Het idee voor deze cd stamt van Bosschenaar Sjef van Rooij, die de plaats waar hij geboren werd voor het laatst als kind kon zien; hij werd blind toen hij vijftien was.
Het duo maakte voor deze schijf 18 liederen en toen werden, zoals bij hen gebruikelijk, ad hoc musici en artiesten benaderd om de nummers te vertolken. De variatie groeide gestaag. Het resultaat is een mooie mix van tekst en muziek.
Er staan luisterliedjes, meezingers, carnavalsnummers en popliedjes op. Je hoort goede zangers: Dimphy van der Velden-Jansen, Hans Tervoort, Jan Roosen, Joost van Roij, Marie-José van der Pas, Mieke van de Acker-Lathouwers, Sander van de Gevel, Steph Breukel en Sjef van Rooij zelf. Nim me mee, Veemčrt, Gij bent 'n Bossche, Plat Bosch en Bossche bollen zijn stuk voor stuk lekkere liedjes.
Meer informatie: www.cohda.nl

Herinneringen aan Croy II
Zoals de titel aangeeft, is hier sprake van een tweede cd, gewijd aan de buurtschap rond Kasteel Croy onder Aarle-Rixtel. De eerste verscheen twee jaar geleden en is nog verkrijgbaar. De grote man achter deze producties is Hans van den Heuvel, die alle liedteksten schreef. Hij is geboren en getogen op Croy en weet waarover hij schrijft.
De uitvoerende musici zijn Frans van Daal en Carl Britsemmer, die al zo'n dertig jaar als duo optreden met het Nederlandse lied.
Pas de laatste jaren is het dialect bij hen populair geworden. Hun samenwerking heeft geresulteerd in een gevarieerde cd met Brabantse luisterliedjes.
De onderwerpen lopen sterk uiteen en gaan vooral over markante buurtschapbewoners en alledaagse dingen. Erpel rape, Ons moeder, Hinkele, 'n Siepoug, Biffom, Onze vadder, Eikes mi tomate en Tontje Tuk..., maar ook carnavaleske deunen als Onzen Herman en Gai. Het Loflied op Croy, wordt in het Nederlands vertolkt door Jan Franken, hoofdbewoner van het kasteel. Als grap staat er een toegift op met de toepasselijke titel: Skon liedjes dure nie laang.
De opbrengst van deze cd komt ten goede aan het 'Freule Constance Fonds'. Deze freule schonk het kasteel bij testament aande armen van Stiphout en Aarle-Rixtel.
Voor meer info: Hans v.d.Heuvel, 0492-382892.

Hoop en Leven
Het duo Riet van Gorp en Frans Pijs timmert als 'Ut Reusels Muziekske' druk aan de weg. Onlangs verscheen hun nieuwe cd Hoop en Leven met 5 liedjes die nogal religieus getint zijn. De meeste teksten zijn in het Nederlands en dat geldt ook voor 't Mariabild, waarbij de titel toch anders doet vermoeden. De teksten zijn geschreven bij prachtige melodieën van o.m. Jim Reeves, Gigliola Cinquetti en Piet Veerman. Het Ave Maria van Mozart op deze cd wordt vertolkt in het originele Latijn. Het is zeker dat de zoetgevooisde uitvoering goed in het gehoor ligt. Hopelijk horen we Riet en Frans wat vaker Brabants zingen, want dat maakt hun zang bijzonder en rechtvaardigt de bespreking in dit tijdschrift.
Informatie: Riet van Gorp, 0497-842668.


Deze pagina is bijgewerkt op