Eindhovens Dagblad op het web

Eindhoven is veel meer
dan Rockcity

Nieuwe albums onderstrepen
muzikale diversiteit.

door Peter Borgers

EINDHOVEN - Dat Eindhoven muzikaal lekker bezig is, mag blijken uit het feit dat onlangs weer twee puur Eindhovense cd's het licht zagen. Weliswaar gaat samenhang tussen beide albums gaat niet veel verder dan de stad van herkomst. Maar dat benadrukt de muzikale diversiteit van de stad die meer is dan Rockcity.
FOAM (Fragments Of A Microgenius) is een lekker eigenwijs kwartet, dat zich op haar eerste cd ‘A Small Party With, No End’ toelegt op lekker in het gehoor liggende, maar toch eigengereide pop. Vlotte popliedjes die tussen punkpop en in die pop heen en weer kaatseballen. Bovendien echoot er een behoorlijke portie 70's en 80's pop in het geluid van FOAM.
Niet alle nummers zijn even interessant. Soms overvalt je tijdens het luisteren het gevoel dat je dit allemaal eerder gehoord hebt. Maar dat is eigen aan popliedjes en misschien zelfs een extra waarde, het vergroot immers de herkenbaarheid. Naar goed popgebruik is de thematiek toegespitst op de liefde in al haar facetten. Een thema waar de mens nooit over uitgezongen zal raken.
‘Bijna Lente’ van Dijsseldonk is de eerste Nederlandstalige - lees: Brabantstalige - plaat van zanger, gitarist en songschrijver Eric van Dijsseldonk. Voorheen was hij voorman van The Smalltown Romeos. Een heus requiem voor die groep staat op dit album.
`Bijna Lente' klinkt meer naar herfst, een waas van melancholie hangt over de muziek. Van Dijsseldonk heeft een ruime ervaring in liedjesschrijven. Zijn composities zijn goed gestructureerd en glijden lekker je oren in. Bovendien is de man een uitstekend gitarist, het instrumentale peil van het album is behoorlijk hoog. `Bijna Lente' is nagenoeg live opgenomen, het ongedwongen karakter dat de muziek daardoor krijgt, mag je gerust Brabants noemen. Al met al een album dat in de Brabantse platenkast naast JW Roy's ‘Laagstraat 443' kan staan.
Met de single ‘Eindhoven’ heeft Van Dijsseldonk zich al aardig in de kijker gespeeld. Ten koste van de stad, want de VPRO vertaalde ‘lillikste stad’ letterlijk in ‘lelijkste stad’ - en dat voelt toch niet hetzelfde. Eindhoven heeft in ieder geval weer wat om zich druk over te maken, al brengt de stad dus goede muziek voort.

• FOAM: A Small Party With No End, nadere info via www.foamhome.nl
• Van Dijsseldonk: Bijna lente. Inbetween Records. Nader info via www.dijsseldonk.nl
terug naar Dijsseldonk

Deze pagina is bijgewerkt op