9, Jaargang 3, nummer 1, maart 2006
Brabants op het web
Ad de Laatprijs voor
Marja van TrierZangeres, actrice en theatermaakster Marja van Trier komt uit Loon op Zand. Zij is begaan met het Brabants als redacteur van het Brabants Uurke en als zangeres, tekstdichter en componist in haar gezelschap Treveris. Ze zingt en schrijft in het Brabants, omdat het de taal is waarmee ze is opgegroeid en waarin ze zich het beste kan uiten, iets wat voor het maken van een chanson van essentieel belang is. Marja is van mening dat het Brabants dialect uitstekend gebruikt kan worden als gewone omgangstaal in Brabant. Wellicht moet je iets beter luisteren als er iemand net een ander dialect spreekt dan jijzelf, maar voor eenieder die het echt wil volgen, blijft Brabants heel verstaanbaar. Geen enkele reden dus om zo'n grote en veelal ook sociaal goed functionerende woordenschat onbenut te laten. Marja is de leidster en naamgeefster van Treveris, een befaamd gezelschap uit Loon op Zand dat Brabantse liedjes ten gehore brengt. ('Treveris' is de Latijnse vertaling voor `Van Trier'.) Het trio bestaat uit Marja van Trier (tekst en zang), Peter Claessens (piano) en Kees van der Maas (accordeon). Het drietal is sinds het begin van de jaren negentig actief. Het repertoire van Treveris beweegt zich tussen chanson en cabaret.
Treveris maakte drie Brabantse cd's: Treveris l, Treveris Jubileum cd en Van `t Hart.
De groep won een prijs op het streektaalfestival te Oldeberkoop in 1996. In Eindhoven was Marja van Trier winnares van de `Gouden Traan'. In 1996 verdiende ze op het Brabants Dialectenfestival in Lieshout de Brabantse dialectpenning met haar liedtekst 'Trôôst'. In 1999 ging ze strijken met de 'Vergulde Klomp' in Sint-Oedenrode. Zij startte in 2000 met een schimmentheater voor kinderen. Haar verhaal, omlijst met muziek en zang in dialect. Zij is een begaafde veelzijdige vakvrouw. In 2001 stond ze in de finale van het Concours de Chanson bij de Alliance Française.
Marja van Trier vertaalde sprookjes in haar Loonse dialect voor de Efteling-bundel D'r waar 's. Zij schreef in 2005 een roversbende-act in haar streektaal, die in de Efteling met veel succes werd opgevoerd. In 2006 krijgt deze veelgelauwerde artieste terecht de Ad de Laatprijs vanwege haar grote verdiensten voor het Brabantse dialect. De 'Ad de Laatprijs' wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of groep die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor het Brabantse dialect.
De nominatiecommissie van deze oudste dialectprijs van Brabant bestaat uit de organisatoren van de `Brabantse Avonden' in Maasdonk, Berlicum en Den Dungen.
De prijs is genoemd naar de in 1995 overleden grote dialectzanger van het Zuiden, Ad de Laat. Eerdere winnaars waren Ivo van Dinther (1996), Cor Swanenberg (1997), Nol van Roessel (1998), Harrie Franken (1999), Peter Aarts (2000), Lya de Haas (2001), de Sjawi's (2002), Gerard van Maasakkers (2003), Kwartjesvolk (2004) en Ger Coppens (2005). De prijs bestaat uit een bronzen beeld van een harmonicaspeler en een oorkonde en werd uitgereikt in Theater `De Lievekamp' in Oss op 11 maart 2006.