7 februari 2006
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

JW Roy in Graauwse herberg

door Raymond de Frel

GRAAUW - Ze twijfelden even. Was het wel zo slim om aandacht te vragen voor hun volgende activiteit? De belangstelling zou immers weleens te grote vormen kunnen aannemen, zélfs op een donderdagavond in Graauw. Bij de naam van singer-songwriter JW Roy gaan er namelijk heel wat belletjes rinkelen.

En zo heel veel bezoekers kan Herberg De Graauw nu ook weer niet kwijt. Met veertig, misschien vijftig man is het kroegje al meer dan behoorlijk gevuld. „Daarom vroegen we ons af of we wel publiciteit voor de komst van Jan Willem moesten vragen. Maar aan de andere kant is hij een te grote naam om stil voorbij te laten gaan. Hij verdient gewoon aandacht", zegt organisator Gait Klein Kromhof.
Sinds twee jaar houdt Klein Kromhof elke derde donderdag van de maand een bluessessie in de herberg. Geen jankende stratocastergitaren, geen stuwende drums, Klein Kromhof streeft naar rootsmuziek in de meest pure vorm. Akoestisch is zijn motto, voor vernuftige poespas moet je niet in de herberg zijn. Zou ook helemaal niet kunnen, want een beetje uitgeruste elektrische band vult meteen de complete kroeg. „De bluesavonden lopen steeds beter. Je merkt dat muzikanten steeds vaker bereid zijn om een eind te reizen voor een concert in een gemoedelijke sfeer. Bij JW is dat net zo. We speelden met de gedachten hem eens te vragen, maar ons budget was eigenlijk niet toereikend. Logisch, JW speelt voor zijn brood. Maar voor ons doet hij het voor een appel en een ei", aldus Klein Kromhof.

Geen onbekenden
Dat is overigens niet zo heel verwonderlijk, want Roy en Klein Kromhof zijn geen onbekenden van elkaar. De Oost-Zeeuws-Vlaamse mondharmonicaspeler blies partijen mee op de eerste platen van Roy en zal ook in De Herberg aan de zijde van de Brabantse singer-songwriter plaatsnemen. Dat doet hij samen met gitaristen Ruud van de Boogaard en Richard van Bergen. Laatstgenoemde begeleidde Roy al eerder als muzikant van zijn vroegere One Night Band. Later stond hij regelmatig met Klein Kromhof op de bühne in de Millstreet Blues Band. Roy legt zich op zijn laatste cd Laagstraat 443 (het adres van gitarist Ruud van de Boogaard) toe op luisterliedjes in zijn moerstaal, het Brabantse dialect.
Neem bijvoorbeeld het nummer Naar Zeeland, waarin Roy op pakkende wijze uitlegt waarom een voorgenomen verhuizing naar Vlissingen vorig jaar op het allerlaatste moment werd afgeblazen. Het met Gerard van Maasakkers geschreven liedje As ge ooit prijkt ook op Laagstraat 443, maar die song zal bij het grote publiek vooral bekend zijn door de versie van Guus Meeuwis en Xander de Buisonjé. Zij namen de song op in het standaard-Nederlands.

JW Roy speelt op donderdag 16 februari om 20.30 uur in Herberg De Graauw in Graauw. Op zaterdag 11 maart doet hij het Arsenaaltheater in Vlissingen aan.

terug naar JW Roy

Deze pagina is bijgewerkt op