Het Brabants Dagblad op het web

Liedjes van Ad de Laat
leven voort

Door Henk Langenhuijsen

Vught - Met een concert in De Speeldoos in Vught is zaterdag eer betoond aan de acht jaar geleden overleden Brabantse zanger Ad de Laat. Het was een avond zonder vals sentiment.

Het is al weer acht jaar geleden dat Ad de Laat stierf. In de jaren tachtig en begin negentig, maakte de Brabantse liedjeszanger (Nistelrode, 1947) een grote indruk op veel mensen. De 'Zanger van het Zuiden', zoals hij in het gelijknamige herinneringsboek uit 1999 wordt getypeerd, wist mensen te raken met zijn warme stem en trefzekere regels met kleurrijke Brabantse woorden en uitdrukkingen. Zaterdag vond in De Speeldoos in Vught een hommage aan Ad de Laat plaats. Zijn liedjes, zo werd duidelijk, leven nog altijd voort.
Het initiatief kwam van Anton Klerx, directeur van De Speeldoos, waar De Laat veelvuldig en altijd met succes optrad. De avond werd gepresenteerd door Cor Swanenberg en Jan Wijtmans, die beiden jarenlang met de zanger bevriend waren en dikwijls ook betrokken waren bij zijn werk. Niet de persoon Ad de Laat stond centraal, maar zijn werk en, zo verzekerde Wijtmans, 'de artiesten imiteren niet, maar interpreteren'. In de geest van de Brabantse zanger werd het een avond met respect voor wat voorbij én gebleven is, zonder vals sentiment of overdreven folklore.
Ad de Laat hield van het Brabantse dialect. Zijn teksten weerspiegelen niet alleen een voorliefde voor de eigen taal, maar ook voor de Brabantse cultuur zoals hij die als kind leerde kennen. Hij slaagde er doorgaans in verder te komen dan platheid of onheuse nostalgie, al gingen met name zijn eerste liedjes dikwijls wel over de teloorgang van een idyllische boerengemeenschap op klompen. Zijn liedjes met een lichte weemoed en soms ook geestigheden verschenen op vier lp's en drie cd's. Zo'n twintig nummers werden zaterdag door verscheidene artiesten uit de wereld van het Brabantse lied vertolkt. Lambert van Hintum, Marie-Christien Verstraten, Wil Jonkers, Annelieke Merx en Lya de Haas zongen geslaagde nummers als 'Koekoek', 'Brief' en 'Umweg'. Accordeonist Jo van Heeswijk bracht een eigen versie van 'Brabant ge verandert' en vaste begeleider Henk Verhagen uit Den Dungen, waar De Laat zo'n twintig jaar heeft gewoond, bracht met liederengroep Mascanto het loflied over Den Dungen tot leven, evenals 'Di kan alleen D'n Bosch mar zen', een onvervalste ode aan de Brabantse hoofdstad.

Zenuwen

Onder de aanwezigen in de uitverkochte Speeldoos waren de naaste familieleden van Ad de Laat. Veel artiesten stonden voor aanvang strak van de zenuwen en waren zich kennelijk bewust van de emoties die zo'n avond toch met zich meebrengt. Gaandeweg werd die spanning minder en kwamen de 'skon' liedjes beter tot hun recht. Dit eenmalige eerbetoon onderstreepte precies waar de liedjesschrijver voor stond: niet alleen de dingen van vroeger zijn de moeite waard, maar ook die van nu.


Deze pagina is bijgewerkt op