De Limburger op het web

limburgia

Limburgia zet tweewekelijks Limburgse artiesten in de schijnwerpers. Deze week Paul Weële over zijn cd ‘80’.

Waar haalt u de inspiratie vandaan voor de liedjes?

„De inspiratie voor de liedjes op deze cd komt vooral van nummers uit de jaren tachtig. Eerst was er punk en daarna kwam de computermuziek met de synthesizer. Vooral door dat laatste heb ik me laten beïnvloeden. De muziek op deze cd is gemaakt met de computer.”

Hoe is dat bevallen?

„Nou, ik kan je één ding zeggen: opnemen met een band is leuker. Het gevoel van de echte mens is altijd beter. Maar dit was niet verkeerd om te doen. Er gaat alleen zoveel tijd in zitten. Je zou het niet zeggen, maar per lied was ik gemiddeld tien uur bezig. De hele cd heeft me maanden gekost. Er komt zoveel bij kijken. Ik kreeg hulp van een technicus. We moesten alles in stukjes opnemen, dat mixen en weer goed in elkaar zetten. Ook voor de mensen waar ik een duet mee heb gezongen, zodat zij horen hoe het nummer in elkaar steekt.”

Waarom heeft u gekozen voor twee duetten op de cd?

„De laatste jaren heb ik alleen gewerkt op mijn zoldertje, mijn studio aan huis. Daar heb ik in mijn eentje liedjes gemaakt. Op een gegeven moment wil je toch met anderen muziek maken. Dus dan ga je op zoek naar mensen die daar geschikt voor zijn.”

Moet er dan naar iemand worden gezocht waarmee u een speciale klik heeft?

„Ik kan muzikaal gezien met iedereen samenwerken, want muziek kun je met iedereen maken. Je hoeft geen bedgeheimen te delen of beste vrienden te zijn, maar muziek verbindt. Dat is ook iets wat ik met deze cd wil overbrengen.”

Het nummer Tswai Manslu gaat over homoliefde. Het is een soort verzoek aan de maatschappij voor meer openheid. Vindt u dat dit nodig is in onze samenleving?

„De maatschappij sluit zich steeds meer voor andersdenkenden. Dat merk ik aan hoe de samenleving werkt, maar ik merk het ook in mijn omgeving en aan persoonlijke ervaringen. Het is een schelpje dat steeds verder dichtgaat. De wetten op het gebied van de homoseksualiteit zijn dan misschien veranderd, ik heb nog steeds het gevoel dat we conservatiever gaan denken.”

Hoe zou dat komen?

„Het is allemaal te verklaren. In de wereld is veel mis. Uit angst klampen mensen zich vast aan iets dat ze kennen. Andersdenkenden op welk gebied dan ook horen daar volgens hen niet bij.”

Hieruit kan ik concluderen dat Tswai Manslu uit eigen ervaring is geschreven, klopt dat?

„Ja, het is een heel persoonlijk liedje. Dertig jaar geleden had ik dat nooit durven maken, maar ik ben nu ouder en dan sta je toch anders in het leven. Het nummer Wasser is ook persoonlijk. Ik woon namelijk in Maastricht en ik ga zo’n drie keer per week hardlopen. Op een dag in november rende ik langs de Maas en toen stond het water zo ongelooflijk hoog, dat het me aangreep. Daar heb ik toen dat liedje over gemaakt.”

Gaat het dan zo dat u ergens iets ziet of tegenkomt en er dan thuis meteen een nummer over maakt?

„In de meeste gevallen is dat wel zo. Vorige week zaterdag werd ik bijvoorbeeld wakker en toen was het prachtig weer. Ik had meteen een liedje klaar.”

Wat zijn uw toekomstplannen?

„Ik heb me voorgenomen dit jaar elke week een nieuw liedje op mijn website te zetten. Het is echt geweldig, ik ervaar een nieuwe muzikale impuls. Ik heb geen idee waar het vandaan komt, maar ik heb de kraan open gezet en de nummers blijven maar komen. Tot oktober heb ik al liedjes klaar en ik denk dat december geen probleem zal zijn. Ineens heb ik heel erg de behoefte om liedjes te schrijven. Anders ben ik niet gelukkig. En ik ben ervan overtuigd dat ik dit mijn hele leven blijf doen.”

ROBBYN JANSEN

terug naar Paul Weelen

Deze pagina is bijgewerkt op