Zondagnieuws op het web

Opleidingsinstituut NUATH en de laatste 'Nappes'

VENLO
De laatste editie Nappes op de Proms komt eraan. Aan de populariteit van het gratis festival ligt dat niet. Ook niet aan het enthousiasme van de organisatie overigens. Maar ook bij 'Nappes' is het tijd voor vernieuwing, zoals dat ook bij de organiserende Joekskapel Neet um aan te Hure gemeengoed is.

"Want", zo vertelt Joep Schouren, "wij hebben als organisatie een gruwelijke hekel aan herhaling." Schouren, met Ton Lamberts en Frans Aerts de drijvende kracht achter Nappes op de Proms, wil niet iedere twee jaar een spreekwoordelijk draaiboek uit de kast halen om een festival te organiseren. "Dat gevoel hadden we na Nappes 5 eigenlijk al. Dan kotm er toch een zesde editie en dan komt echt het moment om er mee te stoppen. Nappes 7 is dan ook echt de afsluiting." Al sluit Schouren niet uit dat iemand anders het stokje overneemt. "Ze zijn welkom, maar wij gaan met iets nieuws aan de slag."
'Iets nieuws' moet gestalte krijgen in 2012 of 2013. Wat precies, dat wil Schouren nog niet kwijt. "Maar het wordt uiteraard iets met muziek en vastelaovend. Niet zozeer in de geest van Nappes, maar iets geheel anders."
Dat ook het nieuwe project een succes gaat worden, daar is Schouten van overtuigd. Joekskapel Neet um aan te Hure mag sowieso de meest vernieuwende joekskapel van Venlo genoemd worden. Steeds weer komt de 34-jarige kapel met nieuwe initiatieven die een breed draagvlak hebben. Schouren weet dat NUATH talent genoeg in huis heeft om projecten van de grond te krijgen. "Niet alleen projecten maar ook het ledenbestand. Steeds weten we jonge mensen te binden die echt talent hebben. Ze krijgen de tijd om te groeien en dat betaalt zich uit op het podium. Maar ook op andere vlakken, wat zich weer uit in de organisatie van verschillende projecten."
Nappes op de Proms dan. Voor de laatste editie: weer terug waar het allemaal begon, De Venlonazaal. De lijst van artiesten is lang, heel lang. Zoals vanaf het begin in 1996 gebruikelijk is een mix van 'gesettelde' artiesten en aanstormend talent. De 7e Nappes uitvoenng wordt een komen en gaan van Venlose artiesten die elk op hun eigen, vaak karakteristieke wijze, hun liedjes vertolken. Tijdens deze voorstelling worden 70 liedjes gepresenteerd varierend van Elf van Elf uit 1936 tot 't Moeijste maedje van de Waereld uit 2011. Al deze liedjes worden op de planken gebracht door maar liefst 80 zangers/zangeressen, de 13-koppige formatie M!xx en de 23 Neet Um Aan Te Hure leden. Daarnaast zijn er optredens van het Project Zurtitrie (NUATH met 7 jonge muzikale talenten) de Venlose dialectband Van Gelder en het Waus Orchestra. Ruim 120 Venlose artiesten in n programma.
Nappes op de Proms vindt plaats op 23 januari in de Venlonazaal aan de Hogeweg te Venlo. Zaal open vanaf 13.11 uur, aanvang 13.50 uur. Entree: Nappes.

Rob Stikkelbroeck

terug naar Nappes op de Proms

Deze pagina is bijgewerkt op