5 februari 2009
De Limburger op het web
HET PODIUM
Met hun carnavalskraker 'Zits v'r vuure in 't joar' wonnen de Geitenfokkers uit Bocholtz dit weekeinde overtuigend het Parksjtad Leedjes Konkoer. Even leek het er zelfs op dat de zèngers oes Bochus ook nog eens op de planken zouden staan van de LVK-finale.
De negen zangers uit Bocholtz
door Kim Noach
De negen zangers van de Bocholtzse vriendgroep De Geitenfokkers (in totaal bestaat de groep uit negentien mannen) zijn na vijftien jaar ervaring wel door de wol geverfd. Maar oude rotten of niet: winnen zorgt altijd voor een supergoed 'wauw'-gevoel. ‘Oppergeit’ (voorzitter) Hub van der Linden (57), componist en tekstschrijver Piet Godschalk (53) en Marc Ruijters (45) beamen dat enthousiast. „Je had ons afgelopen zaterdagavond op het podium moeten zien nadat we het Parksjtad Leedjes Konkoer gewonnen hadden. Dan zit je echt in een roes”, glimlacht Godschalk.
leder jaar schrijft de componist een viertal carnavalsnummers die steevast in augustus aan de heren van de groep gepresenteerd worden. Zodra het nieuwe nummer bekend is, volgt een strikt repetitieregime. Vanaf dat selectiemoment volgt elke donderdagavond een repetitie in hun vaste ‘honk’ café de Auw Leemkoel.
Ruijters: „Op 1 november moet het nummer goed op band staan, want dan moet je de liedjes insturen voor de verschillende wedstrijden. Zoveel tijd heb je dus eigenlijk niet.”
Het is aan tekstschrijver en componist Godschalk te danken dat De Geitenfokkers als hoogste eindigden met het liedje Zits v'r vuure in 't joar. Marc Ruijters: „Het is een nummer dat gaat over het voorjaar, de nieuwe energie die iedereen krijgt als de dagen langer worden en de carnavalskriebels beginnen.” Oppergeit Hub van der Linden lachend: „En natuurlijk werd het nummer goed gezongen en op het podium gebracht. Dat speelde ook een rol.” De overwinningsroes van De Geitenfokkers leek heel even nog groter te worden, toen het nummer in de race was voor de enige echte LVK-finale in Geleen. Helaas spatte die droom afgelopen weekeinde uiteen. De heren uit Bocholtz horen niet bij de negentien finalisten. Van der Linden: „Dat was wel een domper, zeg. Het heeft ook echt even geduurd voordat ik die teleurstelling te boven was.”
Tijd om lang te treuren hebben de zangers niet. Nu de drie dolle dagen eraan komen, zijn de agenda’s volgepland met optredens, repetities en is hun aanwezig gewenst op diverse carnavalsbijeenkomsten.
Volgens traditie van De Geitenfokkers staat de zondag voor vasteloavend altijd in het teken van een heuse toer door Zuid-Limburg waarbij gezongen wordt van twaalf uur ‘s middags tot twaalf uur ‘s nachts.
Volgend jaar bestaan De Geitenfokkers 50 jaar. De club van negentien heren (met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar) is wereldberoemd in Bochus en omstreken. Er is zelfs een wachtlijst van kandidaten die graag officieel lid willen worden. Maar het getal negentien wordt strikt aangehouden. Van der Linden: „Vroeger hadden we een bus waarin niet meer dan negentien stoelen waren.” Natuurlijk gaan er geregeld gasten mee, zo streng zijn ze nu ook weer niet. Iedereen is welkom als de heren (gekleed in zwarte slipjas en bolhoed zoals traditie het voorschrijft) de podia in de regio opklimmen. Want de Limburgse vasteloavend is van iedereen.