De Limburger op het web

LIEDJESFABRIEK
Guus Smeets

Veel Limburgse artiesten zingen liedjes van Guus Smeets uit Valkenburg en nog veel meer Limburgers zingen die liedjes vrolijk mee. Hits als Hie bin ich dan, Ach wat is t laeve sjoen, Limburgse Meid of Viva Tirol. Meestal schrijft hij voor anderen, soms voor Guus Sjmeets, de zanger achter de componist.

Met zijn meest recente lied Aujourd'hui le Tour de France arrive a Fauquemont amuseerde Guus Smeets een dikke week geleden nog duizenden wielerfans die op en rond de Valkenburgse Cauberg in afwachting waren van het peloton. Wie weet echter nog dat diezelfde Guus Smeets veertig jaar geleden in Valkenburg al zijn eerste liedje maakte? „Dat was een liedje voor The Magillas, een Valkenburgse blues-band uit de jaren zestig waarin ik basgitaar en bluesharp speelde en zong. Once heette dat liedje. Eens. Ooit, als we beroemd zijn.”
Het is er nooit van gekomen. Althans niet met The Magillas de band die vernoemd was naar de in die jaren populaire tekenfilm Magilla Gorilla. Een beetje beroemd bij een kleine groep freaks werd bakkerszoon Guus Smeets met de compositie Prove it. „Dat was met Flash Call, ook een bluesband hier uit Valkenburg. Van frietboer Jules de Belg kregen we een halve middag opnametijd cadeau in de studio in Brussel waar ook Jacques Brel zijn platen opnam. Prove it is indertijd op de radio gedraaid. maar werd nooit een hit. Inmiddels heb ik begrepen dat verzamelaars naarstig op zoek zijn naar dit plaatje", vertelt de componist. En inderdaad op internet lezen we dat Prove it een very rare Dutch Beat single uit de jaren zestig is, uitgebracht in een oplage van slechts tweehonderd. Heel zeldzaam dus, want een origineel van Flash Call kan volgens deze site tot 1000 dollar opbrengen.
Guus Smeets (57) in inmiddels honderden composities verder. Vooral Limburgstalig en vaak met een hoog feestgehalte. Van Tiroler polka tot Griekse sirtaki. Smeets draait er zijn hand niet voor om. Na de blues was er echter eerst aandacht voor een (grafische) opleiding, maar toen hij eenmaal aan het werk was én getrouwd, keerde de muziek snel weer terug in zijn dagelijkse leven. Hij begon met liedjes voor onder meer de carnavalsrevue van het Valkenburgse mannenkoor Walram, de carnavalsvereniging uit Vilt en het Kasteleinskoor van Valkenburg. Later volgden feestnummers voor artiesten als Frans Theunisz en de Nachraove (Ach wat is 't laeve sjoen) en Angelina (Wat is 't hey gezellig). Maar Smeets ging ook zelf zingen. Samen met broer Roy en Hans Kengen vormde hij het trio Ezzebleef. Nadat broer Roy afhaakte wegens te drukke werkzaamheden in zijn broodjeszaak werd Ezzebleef een duo. Guus en Hans beleefden gouden tijden met de hits Bella Luna, Bove de 50 jaar en Hie bin ich dan. „Roy kon niet optreden in de zomermaanden als het in Valkenburg erg druk was, maar Hans en ik hadden allebei een baan en de optredens als Ezzebleef waren voor ons een leuke bijverdienste". vertelt Smeets.
Het succes mocht niet voortduren. Frans Kengen overteed in februari 2003 op 44-jarige leeftijd onverwacht aan een hartstilstand. Zijn dood betekende voor Smeets 'vanzelfsprekend het einde van Ezzebleef’. „Er belden daarna mensen die vroegen of ik met hen een duo wilde vormen, maar dat wilde ik niet. Na Hans geen duo meer. Op aandringen van een aantal mensen zoals Beppie Kraft en Dries Andres (Van Sandra & Andres, red.), maar ook mijn vrouw en de weduwe van Hans ben ik wel weer gaan zingen. Als Guus Sjmeets. Hans was een geweldige kerel en wat met hem is gebeurd, heeft mij veel pijn gedaan. Ik ontdekte dat ik alle ellende vergat, als ik achter mijn keyboards zat en liedjes maakte. In 2003 verscheen weer een cd van mij: Gans Geweun. Daarnaast schreef ik steeds meer liedjes voor anderen. Ik schreef onder meer liedjes voor cd's die ik maakte met Sjef Diederen en met Andres”. vervolgt de Limburgse componist.
De Valkenburger ontpopte zich steeds meer als een ware liedjesfabriek. De naam Guus Smeets staat achter liedjes die worden uitgevoerd door wel honderd Limburgse artiesten. Van Dobbel Frisj tot Anja Bovendeaard, van de Schintaler tot La Bamba en van Taai Taai tot de Bokkeriejers. Smeets lijkt wel een liedjessupermarkt waarvoor elke artiest wel iets te vinden is. „Ik krijg inderdaad veel vraag naar liedjes. Artiesten komen bij mij shoppen. Ik schrijf voor iedereen die dat vraagt een passend lied, Soms schrijf ik zo'n lied in een half uur. Een andere keer doe ik er twee dagen over.
Maar ik doe het altijd serieus. Viva Tirol bijvoorbeeld heb ik met John Coenen in een kwartier geschreven. Het werd een grote hit voor Taai Taai. Ik vind bevrediging in het schrijven van liedjes en vind het fijn als anderen succes hebben met mijn liedjes." Guus Smeets levert niet alleen dialectliedjes, maar schrijf ook in het Engels, Duits en Nederlands. „Orkest Grensland Express bijvoorbeeld had met mijn liedje Mi Amore behoorlijk veel succes in Duitsland in de Volkstümliche Hitparade en Andres deed het buiten Limburg heel goed met het lied Met'n vonk en 'n vlam."
Op de lijst met artiesten aan wie hij liedjes leverde, staan ook namen van artiesten waar veel Limburgers nog nooit van hebben gehoord. Zij spelen niet in de eredivisie en zelfs niet in de eerste divisie van het Limburgse lied. Sommigen kunnen zelfs niet eens zingen. Waarom hij ook aan deze artiesten bedjes levert, verklaart kunstliefhebber en verzamelaar Guus Smeets met een voorbeeld uit de kunstwereld. De Cobrabeweging van schilders als Karel Appel en Corneille spreekt mij aan. Niet alleen de kunst die deze groep maakte. Ook de opvatting dat het maar eens gedaan moest zijn met de academische kunst. ledereen kan en mag tekenen, was het motto. Dat spreekt mij aan. Hetzelfde heb ik met muziek, De kapper, de melkboer; de slager. Laat iedereen die dat wil zingen. En wie, vals zingt, krijgt toch geen publiek. Frans Theunisz zegt altijd: Kwaliteit selecteert zich toch vanzelf. Dat is ook zo. Het gaat echter ook om het plezier dat veel mensen beleven aan het zingen. Dat vind ik geweldig en daarom schrijf ik liedjes voor veel mensen die bij mij om een liedje komen vragen. En voor iedereen die bij mij komt, wil Ik dan ook een goed liedje schrijven." Tegenwaardig maakt Guus Smeets ook bijzondere producties. Zoals cd's voor hotels en een bedrijf dat handelt in overkappingen van dakterrassen. Neem de cd Muzikaal Souvenir Parkhotel Rooding. Op die cd staat een liedje dat door Smeets speciaal voor het hotel werd geschreven en door Andres wordt gezongen. Verder staan er ook liedjes op van enkele artiesten die liedjes van Guus Smeets zingen, zoals Eric Cruts en Sjef Diederen. Toch een leuk cadeau voor hotelgasten. Onlangs heb ik een cd gemaakt voor iemand die ernstig ziek is geweest en die een groot feest wil geven nu hij weer opgeknapt is. Hij nodigt honderden gasten uit met een cd met een lied dat ik zing en waarop hij spreekt. Dat vind Ik leuk om te doen, maar ik vind het minstens even leuk om bezig te zijn met een jong Limburg talent, zoals Kellie de Moor waarmee ik onlangs enkele Engelstalige nummers heb opgenomen.” Dus Kellie de Moor zien we in september terug tijdens het Mooi Limburgs Muziekfestival. het nieuwe Limburgse songfestival georganiseerd door deze krant en L1? „Nee, nog niet. We kijken eerst even de kat uit de boom. Volgend jaar willen we er pas vol voor gaan." Maar wie weet welke andere artiest met een lied van Guus Smeets aan de muzikale wedstrijd deelneemt?

terug naar Guus Smeets

Deze pagina is bijgewerkt op