Ruud's Music Magazine op het web

Nick Gilissen

27-jarig talent presenteerde onlangs nieuw album met 10 nummers: “ Nick Gilissen – Veur uuch”

Ruwe bolster, blanke pit. Een ongeslepen diamant. Zo zou je de 27-jarige Nick Gilissen ‘oet Mestreech’ kunnen omschrijven. Zijn stem is warm en vol van toon, af en toe een ‘snik’ erin, dus dat zit wel goed. Eind 2004 zette hij zijn eerste schreden op het dichtbevolkte dialectpodium. Hij moest eventjes wennen aan het wel en wee van de Limburgstalige muziekscene, maar nu hij zijn nieuwe album heeft gelanceerd kan er maar één conclusie getrokken worden: Limburg heeft er een nieuwe kanjer bij. Of hij zich zal toeleggen op het vlottere repertoire, of het meer romantische repertoire, dat laat hij zijn publiek bepalen, maar voorlopig maakt hij er een gezellige mix van. Dames en heren, ontvang hem met een hartelijk applaus: Nick Gilissen!

Nick, in de periode oktober/november 2004 heb je bij Marlstone de single-CD ‘Slevrouwplein’ opgenomen, en kort daarna uitgebracht. Hoe is dat afgelopen?
“Het was een liedje waarmee ik tijdens optredens best wel succes had, maar de radioprogramma’s hebben het niet echt opgepikt. Jammer, maar er is dus niet zoveel mee gebeurd. Het voordeel was dat ik toch links en rechts ‘in the picture’ kwam te staan. Bijvoorbeeld in het café ‘Bie der Maurice’ van ‘Monsieur Maurice’ in Heerlen. Maurice is er helaas inmiddels mee gestopt, maar in 2005 hebben tal van Limburgse collega’s in dit café opgetreden, CD’s gepresenteerd en ikzelf mocht dan ook zingen én DJ zijn. Een heerlijke tijd, waarin ik veel collega’s heb leren kennen. In die periode, of zelfs nog iets eerder, heb ik zangeres Marleen, uit Schinveld ontmoet. Inmiddels is zij één van mijn allerbeste vriendinnen geworden. Zij heeft zich, dat mag je toch wel zo zeggen, een beetje over mij ontfermd, muzikaal gezien, en dat was zeker niet verkeerd. Weet je dat het in het begin helemaal niet zo klikte tussen Marleen en mij? Ze vond dat ik af en toe wat veel nootjes op mijn zang had. Nou, dat kwam misschien zo over, maar zo bedoelde ik dat niet. Maar je weet het, tussen Marleen en mij is het helemaal goed gekomen want we hebben zelfs een duet opgenomen: “Veer blieve altied same”. Dit nummer is uitgebracht op de verzamelaar “Zonnig Limburg deel 3” van Marlstone, en nu ook op mijn eigen album. Marleen, vanaf deze plek nog een keertje hartstikke ‘bedaank’ voor alles wat je tot nu toe voor mij gedaan hebt!”

Inmiddels ben je inderdaad zo’n twee jaar actief als Limburgstalige zanger. Welk beeld heb je van de muziekwereld in Limburg?
“Er zijn ontzettend veel collega-artiesten, en die trekken uiteindelijk allemaal dezelfde kar. Ook ik dus. We willen allemaal graag optreden, het publiek vermaken, een leuke CD maken, noem maar op. Enerzijds ben je een collega, maar tegelijkertijd ook een concurrent. In die twee jaar heb ik gelukkig heel veel adviezen gekregen. Het belangrijkste advies was dat ik vooral mezelf moest blijven. Maar ook dat is niet gemakkelijk want daarvoor moet je jezelf natuurlijk goed kennen en weten wat je wil. En dat laatste is voor een deel toch weer afhankelijk van de wensen van het publiek. Ik zal mij zeker niet profileren als de beste artiest, maar als ik eenmaal op het podium sta, dan wil ik ook het onderste uit de kan halen zodat de mensen na afloop kunnen zeggen: “Dat heeft ie goed gedaan”. In het begin had ik alleen maar optredens in Maastricht, maar gelukkig kom ik steeds verder in Limburg en word ik steeds vaker herkend. Uiteraard, ik heb nog een lange weg te gaan, maar de kop is er vanaf. Dat ik nu dat album heb kunnen maken, daar ben ik echt supertrots op!”

Een van de tien nummers op jouw nieuwe album is getiteld ‘Dee twiede kans’. Met dat nummer heb je iets heel speciaals. Kun je dat uitleggen?
“Dat zal ik proberen, want het is best wel persoonlijk. Ondanks dat ik pas 27 ben, heb ik in mijn jonge leven toch al heel wat meegemaakt, en niet altijd de meest leuke dingen. Mijn pa is een paar jaar geleden veel te vroeg overleden en in mijn liefdesleven waren de rozen ook niet altijd zo rood zoals ze zo mooi bezongen worden. Mijn vorige relatie liep stuk, maar in diezelfde periode groeide er iets moois tussen mijn nieuwe vriendin Margareth en mij. Ook Margareth had een verbroken relatie achter de rug, het nodige meegemaakt, dus zaten we allebei min of meer in hetzelfde schuitje. Dat inspireerde ons om een liedje op de CD te zetten dat duidelijk maakt dat het nooit te laat is voor een tweede kans. Dat je, ook al zit het tegen in het leven, je altijd moet blijven geloven in een nieuwe dag, een nieuwe liefde. Bij Margareth en mij is die tweede kans uitgekomen. Fantastisch en daarom wilde ik er dolgraag een liedje over zingen. Margareth, die enorm betrokken is bij mijn zangcarrière, en ik hebben geprobeerd om zelf een tekst te schrijven, maar uiteindelijk is het Lou Clermonts, van de Fiësta’s, geweest die de complete tekst op papier heeft gezet. Ik ben er in elk geval heel erg blij mee. Het nummer vertelt iets over mijzelf, over Margareth en misschien nog wel over heel veel mensen die een tweede kans hebben gekregen en gegrepen”.

Het is een gevarieerd album geworden. Veel artiesten kiezen voor een mix. Blijft dat zo of ga je je uiteindelijk toch iets meer specialiseren in een bepaalde richting? Hoe kijk je daar zelf tegenaan?
“Tja, dat vind ik echt moeilijk. Op dit moment ben ik daar nog niet helemaal uit. Enerzijds vind ik het geweldig om nummers te zingen met, laten we maar zeggen, ‘peper in de vot’, dus met flink veel power, maar aan de andere kant zijn er ook mensen die juist vinden dat mijn stem heel goed tot zijn recht komt bij de iets rustigere nummers, de meer romantische nummers. Sommige mensen vinden bijvoorbeeld de vlotte powernummers iets meer bij me passen, terwijl Margareth juist de ‘love songs’ en de ballad-achtige nummers heel mooi vind. Zelf vind ik mijn nieuwe CD daarom ook min of meer een “vier jaargetijden CD”. Het is een CD voor jong en oud, voor een breed publiek. En welke nummers het meeste aanslaan, tja, dat zullen we moeten afwachten. Wat vind jij?”

Persoonlijk vind ik dat bij de rustige, zeg maar de iets meer romantische nummers, de ‘Schlagerachtige’ nummers, jouw stem heel goed naar voren komt, omdat je dan iets meer tijd hebt om er meer gevoel in te leggen, waardoor je echt merkt dat je een mooie stem hebt. Bij de vlotte nummers, die overigens ook goed zijn, is het wat moeilijker om de specifieke klank, het timbre van je stem, optimaal naar voren te brengen. Wat voor een soort kleding draag je bij de optredens? Welke stijl?
“Ik kies voor een pantalon, een vlot hemd, en een colbert. Zeg maar: gekleed. In die outfit voel ik mij het meest op mijn gemak. Mijn kleding wordt trouwens gesponsord door V&D. Hartstikke sjiek toch!”

Het nummer ‘Slevrouweplein’ uitgezonderd zijn het allemaal covers op jouw album. Is er daar een speciale reden voor?
“We hebben gekozen voor bestaande nummers omdat de kans op herkenning bij het publiek dan toch een stukje groter is, al hebben we niet voor de allerbekendste nummers gekozen. Op die manier blijft het toch wel nieuw. De teksten zijn sowieso nieuw. Harry Coolen, Lou Clermonts en Marleen hebben de teksten geschreven ”.

Nick, wat doe je in het dagelijkse leven voor de kost?
“Sinds een paar maanden ben ik werkzaam als accountmanager bij TV Limburg en bezoek ik klanten en potentiële klanten om reclame-opdrachten binnen te halen. Daarvoor ben ik lange tijd actief geweest in de uitvaartbranche, bijvoorbeeld met de verkoop van overlijdensrisico-verzekeringen. Mijn vader had een eigen uitvaartbedrijf en daardoor ben ik ook in dat vak gerold. Bij TV Limburg bevalt het me nu uitstekend. Een baan die me bovendien een vast ritme in mijn leven verschaft. Dat is wel fijn, want daardoor is het iets gemakkelijker om tijd vrij te maken voor Margareth en de kinderen of natuurlijk het zingen”.

Hoe zou je jezelf omschrijven, als artiest?
“Ik ben een optimistische jonge gast en zet me voor 100% in om mijn carrière van de grond te krijgen. Dat ik kan en mag optreden daar ben ik ontzettend blij mee en als ik eenmaal op het podium sta, dan mag dat bloed, zweet en tranen kosten. Na afloop ben ik dan ook meestal hartstikke leeg. Dan verlang ik nog maar naar één ding..... een heerlijke hamburger. Soms wel twee. Voor een hamburger mag je me ’s nachts wakker maken. Ik heb wel eens gezegd dat ze op mijn grafsteen mogen zetten: “Hij hield ontzettend veel van hamburgers”. Maar ja, voor mijn slanke lijn is dat natuurlijk niet zo goed. Ik weeg momenteel iets over de 100 kg en daar mag natuurlijk wel iets vanaf. Ik streef naar zo’n 90 tot 95, maar dan zal ik toch wat vaker een blokje om moeten lopen! Margareth steunt me ook enorm. Ze is elke keer met me meegeweest naar de studio, ze heeft zelfs meegekoord, en tijdens optredens is ze er sowieso elke keer bij. Bovendien staat ze dan achter de knoppen”.

De CD is getiteld ‘Veur uuch’. Heb je daar een speciale bedoeling bij?
“In de eerste plaats is de CD opgedragen aan mijn overleden pa. Hij was het ook die het liedje Slevrouweplein tientallen jaren geleden ontdekt heeft. Ik weet zeker dat hij ontzettend trots op mij zou zijn geweest als hij de CD had kunnen beluisteren. Het liefst had ik hem de 16 e september tijdens de presentatie erbij gehad, maar ja.... Daarnaast is de CD natuurlijk bedoeld voor het publiek. In de aanloop naar de CD-presentatie was ik best wel zenuwachtig of de CD goed ontvangen zou worden. Wat dat betreft ben ik heel erg onzeker en dat leidt er dan weer toe dat ik soms een beetje te hard van stapel wil lopen om het maar vooral zo goed mogelijk te doen. Tja, geduld is een schone zaak”.

Hoe is de CD-presentatie uiteindelijk verlopen?
“Met één woord fantastisch! En onvergetelijk. Ik dacht bij mezelf: “Komen deze mensen allemaal voor mij?” We stonden vooraan bij de ingang onze gasten te verwelkomen en plotseling keken Margareth en ik naar achteren, de zaal in. We begonnen spontaan te huilen. Er waren minimaal driehonderd mensen aanwezig. Dat hadden we echt niet verwacht…. Wat gaat na maanden voorbereiding zo’n avond toch snel voorbij. Voordat je het weet kijk je thuis de volgende dag om je heen en dan ben je stil…. En stil was ik ook die hele dag… Een grote zee van bloemen en cadeaus om je heen zetten je wel aan het denken wat er allemaal op deze grote dag heeft plaatsgevonden. Collega-artiesten, sponsoren, tekstschrijvers, je eigen familie, vrienden en bekenden hebben deze dag voor ons tot een onvergetelijke dag gemaakt. Hierbij willen wij daarom iedereen nog eens hartelijk bedanken!”

Op de website van Nick, www.nick-thesingingdj.nl kunt u muziekfragmenten beluisteren van het nieuwe album. Voor meer info kunt u Nick of Maike bellen, tel. 06-27072318 of 06-46294536 of via e-mail n-gilissen@home.nl

terug naar Nick Gilissen

Deze pagina is bijgewerkt op