De Trompetter op het web

Prinsentreffen wordt weer gigantische happening

Limburg/Brabant - in snel tempo worden de prinsen van dit seizoen uitgeroepen en geïnstalleerd. We krijgen nauwelijks tijd om te wennen aan het idee dat het al bijna carnaval is. Het komt gelukkig zelden voor dat de ontelbare prinsuitroepingen, bonte avonden, gala's, mansluuj- en dameszittingen, zaate hermeniekesconcoursen, ludieke wedstrijden, buuttekampioenschappen en sleuteloverdrachten in zo'n kort tijdsbestek plaatsvinden.

De reden hiervan is bekend: carnaval valt erg vroeg, het huidige vastelaovesseizoen duurt verdraaid kort. Op de dinsdag vóór vastelaovend, om precies te zijn 1 februari, wordt in Roermond voor de negende maal het Internationaal Prinsentreffen gehouden. Bij de acht voorgaande afieveringen verwelkomden de organiserende broers Dré en Ben Peters prinsen uit Limburg, Brabant, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, België en Duitsland. Vele tientallen personen bij wie adellijk roodgeelgroen bloed door de aderen stroomt; maken er ieder jaar in TheaterHotel De Oranjerie een onvergetelijk feest van. In acht jaar tijd woonden in totaal 902 carnavalsprinsen uit binnen- en buitenland de happening bij. 902 prinsen, een onvoorstelbaar hoog aantal. Op 1 februari wordt de duizendste prins in de historie van het Prinsentreffen op het podium gehuldigd. In 2004 werd het Internationaal Prinsentreffen bijgewoond door tweeduizend mensen en stond De Oranjerie finaal op zijn kop.

Nadat het evenement in 1999 voor het eerst een internationale uitstraling heeft gekregen, blijft de belangstelling uit Brabant, Holland, België en Duitsland toenemen: Opvallend veel Brabantse carnavalisten brengen op het Prinsentreffen een toost uit op de goede afloop van het 'Viefde Sezoen' én de gezellige verbroedering tussen hun eigen provincie en Limburg: De organisatie heeft in De Oranjerie de perfecte partner en locatie gevonden. Het TheaterHotel in hartje Roermond verleent alle mogelijke medewerking en is goed bereikbaar. In de directe omgeving van de schouwburg is parkeergelegenheid. De uitgeversmaatschappijen De Trompetter BV & Kempen Pers scharen zich als hoofdsponsors achter het ludieke en carnavaleske irtitiatief. De 'Remunjse vastelaovesvereniging' De Veldjmuus verleent op 1 februari hand- en spandiensten en stroopt de mouwen op.

Cultuuruitwisseling; het smeden van vriendschapsbanden tussen prinsen, zingen, springen, dansen en samen knus carnaval vieren staan voorop. Het hoogtepunt van het Prinsentreffen bestaat uit de lange, bonte 'Prinsenpolonaise met wapperende prinsenveren' door de ontvangsthal van De Oranjerie. Presentator Dré Peters stelt de aanwezige prinsen aan het publiek voor. Elke prins krijgt een medaille uitgereikt, een herinnering om nooit te vergeten. De animo bij de artiesten om op te treden is groot. Voor het Prinsentreffen van dit jaar heeft Big Benny de volgende artiesten gestrikt: Prinsekapel Leeve, De Nondejuukes, John Coenen, Die Dao, Ôngerein, Monsieur Maurice, La Bamba, Thei & Marij, Patrick Roger en Marleen, Jef Verheijde, Kartoesj en Zongermeer. Allicht verzorgt Big Benny zelf ook een optreden.

Het Prinsentreffen is het grootste in zijn soort, sterker nog: het is uniek in de Benelux. Big Benny doet een oproep: "Prinsen, de organisatie verzoekt jullie spijkers met koppen te slaan, meld je asjeblieft zo snel mogelijk bij ons aan. Zorg dat je erbij bent." Het programma in De Oranjerie begint om 19.33 uur en is ook voor toeschouwers gratis toegankelijk. De prinsen moeten zich aanmelden bij Dré Peters, tel. 0475-319045 (hoofdkantoor De Trompetter Limburg) en 0475-334882 (privé), of bij Ben Peters tel. 0497-361384 (overdag, hoofdkantoor Kempen Pers Brabant) en's avonds thuis 0475-335237.

terug naar streektaalmuziek in Limburg

Deze pagina is bijgewerkt op