6 januari 2005
De Limburger op het web
Schouder aan schouder bij Direk Dialek in MECC
Math Wijnands
Maastricht - Direk Dialek veur Azië verbroederde Maastricht gisteravond als nooit tevoren. Zelfs de bewoners van Vinkenslag, de coffeeshophouders en het gemeentebestuur stonden bijna letterlijk schouder aan schouder om hun bijdrage te leveren.
Het podium is van Pinkpop-afmeting, een metersgroot doek met een Aziatisch landschap is het decor. Links en rechts van het podium hangen tegen zwarte gordijnen beeldschermen waarop tot in de verste uithoek van de immens grote hal de optredens te volgen zijn.
Direk Dialek moet vooral geen carnaval zijn en dat is het ook niet. Alle muziekstijlen komen aan bod, van rock en jazz tot luisterliedjes en chansons. In een ambiance van een groot popconcert. Het meeste applaus is er echter voor de vette cheques die aangeboden worden. Want het publiek begrijpt dat het deze avond daar om te doen is. Niet alleen de grote bedragen, ook alle spontane, kleine acties krijgen hun vermelding.
De donatiebalie in de entreehal van het MECC blijkt het epicentrum van het benefietconcert. Medewerkers van de ING Bank nemen de cheques en geldbedragen in ontvangst. Als de actie om zes uur van start gaat, is het nog rustig. Initiatiefnemer Jef Verheijde en de mede-organisatoren van de Sjeng Kraft Kompeneij houden hun adem in. Het zal toch niet dat alle moeite en de belangeloze inzet van 150 vrijwilligers, die in slechts enkele dagen een groot spektakelstuk opzetten, voor niets is? Maar tegen acht uur is de opluchting groot. Het aantal bezoekers loopt naar de drieduizend. Wat zeker zo belangrijk is, de medewerkers aan de donatiebalie komen handen te kort. Een groep kinderen komt 555 euro aanbieden, die ze in de stad bij elkaar gezongen hebben. Bewoners van Vinkenslag bieden een dichtgeplakte pot barstensvol kleingeld aan. Na telling zit er iets meer dan duizend euro in. De coffeeshophouders van Maastricht hebben eveneens een geweldige opsteker voor de organisatie. Via de Vereniging Officiële Coffeeshophouders bieden ze 21.650 euro aan. Kasteleins die een deel van elke consumptie opzij hebben gelegd, voetbalclubs die gecollecteerd hebben in de kantine, ze staan allemaal in de rij om te geven. De band Rowwen Hèze, die niet van de partij kan zijn, biedt tegen opbod aan 'ergens in Limburg' een concert te geven. Het eerste bod is gelijk raak: 5.000 euro door Brand Bierbrouwerij. Deze veiling loopt nog tot en met maandag via L1 radio. Zo gaat het de hele avond door, er wordt geveild, gecollecteerd en verkocht.
,,We hebben bewust besloten om onze contributie van een maand via dit festival voor de hulp aan Azië te doneren. We kunnen wel pochen dat Maastricht tot de beste stad van Nederland is uitgeroepen, maar dan moeten we het ook maar laten zien,'' zegt Wiel Heijenrath, voorzitter van de huurdersbelangenvereniging van Woonpunt in Maastricht. Hij heeft een cheque van 2.000 euro op zak. Hij mag tevens een cheque meenemen van het bestuur van de woningcorporatie zelf, 20.000 euro groot.
Achter het podium werken tientallen technici al twee dagen lang om een professionele show op de planken te brengen. Iedereen werkt gratis en voor niks. ,,Het zingen van een paar liedjes is toch wel het minste dat we kunnen doen,'' zegt Beppie Kraft. De drie meiden van Limburgs succesvolste groep, Treble, hebben voor het benefietconcert de enige vrije dag in hun overvolle agenda opgegeven. ,,Voor een goed doel als dit wil je natuurlijk overal optreden. Maar dit is na de nationale actie toch wel de grootste in Nederland,'' laten de Treble-zusjes Van Dijk weten.
En dan, gaandeweg de avond, komt heel voorzichtig toch iets van een typisch Limburgse feeststemming opzetten. Namelijk presentator als Lei Meisen rond half tien de tussenstand van een half miljoen bekend maakt. Dialek Direk veur Azië is dan al geslaagd.