De Limburger op het web

Leedjes uit Sittard en Venlo veel ouder dan carnavalslied Heel

Twan Mientjes

HEEL/SITTARD - Het oudste tot nu toe bekende Limburgse carnavalslied in dialect is niet van De Gangmaekers uit Heel, maar van De Marotte uit Sittard. Het gaat om De Marotte zulle laeve uit 1882, terwijl ook het Venlose Jocus-leedje 'Och Mieke', dat uit minimaal 1885 dateert, ouder is dan het Heelse Vastelaoventj is in 't landj, dat voor het eerst gezongen werd in 1897.
Voorzitter Hugo Luijten van De Gangmaekers, tevens historicus, meldde gisteren in deze krant dat hij bij naspeuringen geen ouder Limburgs carnavalsliedje in dialect dan het Heelse had kunnen vinden.
Carnavalsliefhebber Lei Meisen uit Maastricht beschikt echter over een jubileumboekje uit 1925 van carnavalsvereniging De Marotte uit zijn geboorteplaats Sittard, waarin liefst elf liedjes in Sittards dialect staan opgesomd die ouder zijn dan het lied uit Heel. De Marotte zulle laeve uit 1882 is daarvan het oudste. "Niet zeker is of ook de melodieŽn van de elf liedjes uit Sittard stammen: destijds werden vaak Duitse melodieŽn gebruikt. Ook de naam van de tekstdichters zijn niet bekend', zegt Meisen.

Ook journalist Adri Gorissen uit Venlo heeft een ouder carnavalsliedje in dialect ontdekt dan het lied uit Heel. Drie jaar geleden stuitte Gorissen bij onderzoek voor zijn boek Theater van 't laeve over de bekende Venlose liedjesschrijver Frans Boermans in 't Reglement en verzameling van liederen van 't Jocus-gezelschap te Venloo uit 1894 op de muziek en tekst van Och Mieke, geschreven door de Jocus-muziekmeester oftewel derme-kietelaer Gerard Hamm. "Maar toen wist ik nog steeds niet hoe oud het lied was. Bij verder onderzoek in het Jocus-archief vond ik een ode die in 1885 door Jos van Wessem aan Gerard Hamm werd geschreven bij gelegenheid van diens 25-jarig jubileum als muziekmeester. In die ode werd al gerefereerd aan 'Och Mieke', dus dat leedje stamt minstens uit 1885.'

Gorissen wijst er verder nog op dat zowel muziek en tekst van dit Jocus-lied door Hamm is geschreven en daarmee het oudste, tot nu toe bekende Limburgse carnavalslied, waarvan zeker is dat het ook helemaal door een Limburger is geschreven. De muziek van het lied uit Heel is namelijk afkomstig van een Duitse schlager. Hugo Luijten vindt het nieuws uit Venlo en Sittard geweldig leuk. "Mooi toch, zo'n discussie?'


Deze pagina is bijgewerkt op