19 december 2002
De Limburger op het web
Limburgia
John Coenen
Door Wiel Beijer
Limburgia zet Limburgse artiesten in de schijnwerper. Vandaag John Coenen van het duo Taai Taai uit Maastricht / Meerssen.
Jullie nieuwe album heet Bove op de berg. Wanneer heb je voor het laatst boven op een berg gestaan en waar was dat?
"Dat was op Madeira. Daar waren we na de carnaval op vakantie. Even bijtanken na die hectische periode van zaal in-zaal uit. Madeira is een en al berg. Daar kun je prima wandelen."
Er staat ook weer een portie après ski op deze cd. Jullie laten nu zelfs de koeien 'sjunkelen'. Après ski scoort nog steeds?
"Ja, we hoeven maar een nummer in te zetten of in de zaal gaan de beentjes van de vloer. De mensen houden van polonaise. Liedjes als De Alpenexpress en Viva Tirol willen de mensen altijd horen. Dat is voor veel mensen echt Taai Taai en daarom staan er ook deze keer weer après ski-liedjes op onze cd."
Waarom bezingen toch alle Maastrichtenaren Friete met zoervleis?
"Dat is volkseten nummer een in Maastricht. Ik lust het zelf ook heel graag. Als ik in Maastricht ben ga ik vaak even naar de Markt om er friet met zuurvlees te eten."
Mestreech dat bleif Mestreech is een echt Johnny Blenco-liedje.?
"Ik had de melodie klaar en wist niet goed wat er mee te doen. Toen heb ik Johnny Blenco gevraagd om er een tekst over Maastricht bij te maken. Johnny is een ras-Maastrichtenaar die elke dag door de stad loopt en precies weet wat er in de stad gebeurt. Ik werk sinds begin dit jaar intensief met Johnny Blenco samen. We komen elke week een paar uur bij mekaar en hebben inmiddels al zo'n vijftig liedjes gemaakt. Deels voor Taai Taai, deels voor Johnny Blenco, maar ook voor andere artiesten."
Zoene gooje lijkt een dialectversie van Zo'ne goeie hebben wij nog niet gehad. En Lekker doort mer eve gaat zelfs letterlijk over lekker is maar ene vinger lang. Bewust gedaan?
"Johnny heeft dat gedaan. Ik vind die verwijzingen naar die liedjes wel leuk. De Twee Pinten, maar dan net even iets anders."
Oonder d'n Tore lijkt in opbouw een beetje op een van jullie grootste hits Roed zien de Roese?
"Van oorsprong is dit het Belgische liedje Onder de toren. Ik heb er een soort Loeënde klokke van gemaakt in het stramien van Roed zien de Roese. We hebben dat vaker gedaan. Liedjes als 't Veurjaor van Frans Boermans en De Ansichtkaart hebben we ook in dat stramien opgenomen. Je kunt het onze muzikale handtekening noemen. Taai Taai komt daar altijd op terug."
Dè vondst op dit album lijkt het nummer Hoi Hè met dezelfde vaak gehoorde kreet er in?
"Je hoort inderdaad altijd overal die kreet, daar moest gewoon een keer een liedje van komen. Leuk om een optreden mee af te sluiten. Het publiek roept die kreet dan altijd terug."
Waar draait het om?
"Dat je de mensen bereikt met je muziek en hen hun scores van alledag even laat vergeten."
Dus niet om de worst, zoals jullie in Alles dreijt um de weurs zingen?
"Nee. Dat is gewoon een liedje over worstjes die je in het café krijgt."
Hoe komt het toch dat Taai Taai in Noord-Limburg even populair is als in Zuid-Limburg?
"Dat is al vanaf het begin in 1996 zo. Onze muziek spreekt de mensen gewoon overal aan en ons dialect is in de hele provincie te verstaan."
Welk Limburgs lied zing je 's morgens onder de douche?
"Geen Limburgse liedjes maar liedjes als I got you under my skin van Frank Sinatra. Die zou ik zelf ook graag eens voor publiek willen zingen, maar bij Taai Taai kan dat niet."
Wie is de beste Limburgse zanger of zangeres ooit?
"Jack Poels voor hoe hij het op het publiek weet over te brengen en Sjef Diederen omdat hij zo uit het hart zingt."