10 juni 2002
De Limburger op het web
Limburgia
Arno Vreuls
Door Wiel Beijer
Wekelijks zet Limburgia Limburgse artiesten in de schijnwerper. Vandaag Arno Vreuls van Die Limburger Buben uit Landgraaf.
Wie of wat zijn Die Limburger Buben?
"Drie jongens uit Landgraaf: toetsenist Ron Morlog, drummer/tubaïst Maurice Rohan en ik op de wiener (knoppenaccordeon, wb.). We bestaan sinds 1990. We zijn samen deze muziek gaan maken omdat we alle drie fanatieke Oostenrijkgangers zijn. Elk jaar gaan we er op vakantie en treden er dan ook op. Dit jaar onder andere op het grote Schürzenjägertreffen in het Zillertal. Dat is vergelijkbaar met Pinkpop hier. Héél groot. En op dat open air-festival treden wij drie gekke Limburgers op tussen allerlei groten uit de wereld van de Volkstümliche muziek. Daar zijn we best trots op. Echt super. We treden tussen 26 juli tot 4 augustus vijf keer op in Oostenrijk. Ook op het Mayrhoffestival. En daarna houden we er nog een weekje vakantie."
Jullie nieuwe cd Fröhliche Stunden is de opvolger van Steirisch Stark. Er staan fraaie nummers in de bekende Steirische harmonika-sound op, maar ook enkele schlagers en zelfs Duitstalige smartlappen. Hebben jullie bewust voor de afwisseling gekozen?
"Ja, we wilden er andere stijlen bij. Daardoor bereiken we misschien een nog groter publiek. De Steirische muziek die wij spelen doet het live uitstekend. Dat is toch iets anders dan wanneer je iemand met een keyboard ergens neerzet. Als ik aan mijn wiener' trek, dan gaan de mensen mee, dan is er feest. Op 20 april krijg ik een nieuwe wiener. Die wordt speciaal voor mij gemaakt door wiener-bouwer Lanzinger in Italië."
Je hebt zelf veel nummers geschreven. Schrijf je alleen voor de Buben of ook voor anderen?
"Ik schrijf alleen voor Die Limburger Buben. Anderen hebben me wel vaker gevraagd om liedjes voor hen te schrijven, maar daar heb ik eerlijk gezegd niet zo veel behoefte aan. Eigenlijk zou ik ook niet willen dat een ander succes heeft met een liedje van mij. Veel liever zie ik dat ons orkest er succes mee heeft."
Er staat een dialectnummer op de cd Coco Bananen. Hoe komt dat zo?
"Heb ik een jaar of vijf geleden al geschreven, maar ik had het nooit laten registreren. Om te voorkomen dat iemand anders er mee aan de haal gaat, hebben we het als bonusnummer op deze cd gezet. Ik denk dat we in de toekomst vaker dialectnummers gaan doen, zeker op elk album één. Eigenlijk wilde ik dit liedje voor de carnaval op single uitbrengen, maar dat is niet gelukt."
Als de Limburger Buben in Duitsland of in Oostenrijk optreden, betekent jullie naam De stinkkaas jongens. Hebben jullie er ooit reacties op gekregen?
"Ja, daar hebben ze het weleens over. Dan wordt er wat gelachen en leggen we uit dat het ook de naam van onze provincie is en dan is het goed. Behalve in Duitsland treden we vooral in Nederland boven de grote rivieren op. Daar zijn de optredens over het algemeen leuker dan in Limburg. Als je in het noorden optreedt is het vanaf het begin feest. Wordt er meteen gedanst en gesprongen. De mensen zijn er heel erg spontaan. In Limburg duurt het vaak een paar uurtjes voordat de mensen loskomen."
Welk Limburgs lied zing je regelmatig in bad of onder de douche?
"Ons eigen lied Abschied en Neet mir werke van de Palemiger. Ja, inderdaad vanwege die titel. Ik droom er weleens van beroepsmuzikant te zijn, maar van de andere kant ben ik bang dat het me snel gaat vervelen om elke dag op te treden en vooral dat vele reizen. Nu treden per week twee à drie keer op en daarnaast werken we gewoon."