Ruud's Music Magazine op het web

FLINK

Debuutalbum 'Kiepevel' van Venloostalig trio: enterainment met een boodschap

Onder het motto 'Liedjes uit het vrij gezellige leven van een veertiger' brengen John Theuws (zang, akoestische gitaar en mondharmonica), Jules van Bussel (contrabas en zang) en Sjaak Korsten(drums, zang en bijgeluiden) luistermuziek ten gehore.
Vrijwel alle muziek en teksten zijn geschreven door zanger John Theuws. Al luisterend naar de CD 'Kiepevel' kun je niet anders concluderen dan dat dit trio een méér dan welkome aanvulling is binnen het Limburgstalige luisterlied. De teksten zijn doorleefd, stemmen tot nadenken en zijn zondermeer doordacht. Al met al een album dat je inderdaad 'kippevel' kan bezorgen.
We maken nader kennis met Flink in een gesprek met John Theuws, Sjaak Korsten en hun manager Peter Engelen van Villa Records/Engelen Entertainment.

Kiepevel

Dao gebeure in dien laeve doèzend dinge
En doèzend kièr wuurs ze waer verras
Voetbalschoon, kinnisse, golde ringe
Elke knommel kwaam waal 'ne kièr van pas
't Waar neet zoë det alles dich verblièjde
Dan zeise gewoën, det had ze neet mótte doon
Maar alles waat dien auge fel deej fónkele
Det brach mich steeds waat dichterbeej de maon

Veur mich ware d'r auk bizondere dinge
Hièlvuul dinge bin ik alweer kwièt
Die voetbalschoon, dae kinnis, die golde ringe
Ik mis ze neet, det is verleeje tièd
Maar 't prónkstök van al mien geschinke
Det is en blief mien groëte kleine meid
ik zeenze noow nog aaf en toe in 't wiekend
't Velt mich zwaor maar 't geit zoë as 't geit

Ze is noow twelf en vol met ideeje
Geveules en gedachte, ze speule 'n spel
't is neet altièd gemekkelik veur ós beije
Maar mich bezörg ze mekkelik kiepevel
En 't zien die momente die ós rake
't Gewoëne geveul van dich wil ik neet kwièt
En idder speult zien rol in 't laeve
Allein neet beejein, wie 't ós auk spiet

Jullie trio is opgericht in augustus 1999. Dat betekent dat jullie wel erg snel een CD gemaakt hebben. Waar komt Flink zo ineens vandaan?
John: "In augustus '99 zijn Jules en ik gestart met het maken van 'muziek in de huiskamer' zoals we dat zelf noemden. Gewoon uit liefhebberij voor muziek. Akoestisch en direct. We besloten een CD-tje te branden en dat her en der te laten horen. Dit resulteerde o.a. in een uitnodiging voor de Parkfeesten Venlo. We waren zeer vereerd en enthousiast, maar tegelijkertijd realiseerden we ons dat er mensen naar ons zouden komen luisteren! Met zijn tweetjes en slechts een handjevol nummers zou dat niet gemakkelijk worden. Dat was zelfs een probleem!
We besloten op zoek te gaan naar een drummer/percussionist om 't geheel iets meer body te geven. Dat werd Sjaak, want Jules kent Sjaak al jarenlang van een bluesband waarin zij beiden actief zijn.
Met z'n drieën zetten we een mooi programma van een uurtje muziek in elkaar en zo trokken we naar de Parkfeesten. Het publiek was razend enthousiast, hetgeen ons natuurlijk stimuleerde om verder te gaan". Sjaak: "We studeerden nog een aantal nummers in en besloten een echte CD te gaan maken. Met een aantal sponsoren zijn we erin geslaagd in eigen beheer een CD te maken met 15 nummers. De CD "Kiepevel' is op 14 november 1999 gepresenteerd. Daarna zijn we mede dankzij Ben Verdellen in kontakt gekomen met Peter Engelen van Villa Records/Engelen Entertainment".
Wat beogen jullie met deze samenwerking?
Peter: "De samenwerking bestaat hieruit dat we samen een concept uitwerken waarmee we Flink kunnen laten uitgroeien tot een groep met een vaste plaats tussen de diverse andere Limburgse artiesten. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk, maar als je ergens in gelooft en er hard voor werkt is heel veel mogelijk".
In hoeverre denk je dat er, met name ook commercieel gezien, mogelijkheden zijn voor het luisterlied op de wijze zoals Flink dat doet?
Peter: "Het luisterlied is op dit moment bezig met een ware come-back. Overal hoor en merk je dat er binnen het feestrepertoire een bepaalde verzadiging is opgetreden. Je merkt dat mensen weer gewoon rustig in een kroeg willen zitten om op hun gemak te luisteren naar akoestische muziek. Ik zeg niet dat het luisterlied nu het feestrepertoire gaat vervangen, nee, zekker niet. maar ik denk wel dat je 't kunt zien als een aanvulling. Daarnaast moet opgemerkt worden dat het repertoire niet enkel en alleen uit serieuze liedjes bestaat. Flink brengt ook vlotte muziek met lichte teksten, met een humoristische inslag. Al met al dus een trio waarmee je ook commercieel moet kunnen scoren. Het is een kwaliteitsprodukt en daar mag best wat voor betaald worden".
John: "Laatst hebben we bijvoorbeeld gespeeld tijdens een feestje van het GAK. Dat was een feest waarbij het niet meteen de bedoeling was om in polonaise door de zaal te rennen, maar wel om onder het genot van een hapje en een drankje gezellig met elkaar bij te praten. Voor zo'n gelegenheden is ons repertoire perfekt. Wil men naar ons luisteren, dan kan dat, wil men met elkaar een gesprek aangaan, dan kan dat ook, want het geluidsniveau blijft altijd binnen de perken". Sjaak: "11 maart jl hebben we in een theater gespeeld, samen met het Trio Broos en Arno Adams. Je maakt dan muziek voor mensen die een en al oor zijn voor datgene wat je op het podium brengt. Dat is ontzettend leuk om te doen. De teksten komen dan perfect tot hun recht.
Het theater was ver van tevoren helemaal uitverkocht. De voorstelling was dan ook een groot succes voor de deelnemers. Vakmensen spraken lovende woorden. L1 heeft de theatervoorstelling in zijn geheel geregistreerd en zal deze in drie delen gaan uitzenden. We zullen omstreeks mei/juni te zien zijn". John: "Vóór die tijd. omstreeks april, zijn we op L1 TV te zien en te horen met onze videoclip".
Peter: "Je ziet dat steeds meer artiesten het theater ontdekken, te gast zijn in schouwburgen, noem maar op. Het publiek is er eindelijk rijp voor en dat is fantastisch want met name het luisterlied kan hier de vruchten van plukken".
Hoe proberen jullie bekendheid te vergaren, naast uiteraard de uitstraling van de CD?
John: "Hoe we de PR exact gaan aanpakken weten we nog niet precies. We moeten de markt nog een beetje aftasten. Vandaar ook dat we werken met introductiekortingen, zodat het betaalbaar blijft, Het gaat ons in eerste instantie erom dat het Limburgse publiek ontdekt wie we zijn en wat we zijn".
Sjaak: "Bij een optreden van ons moet je denken aan 2 sets van circa 40 minuten. Daarin bieden we het publiek gevarieerde luistermuziek. En daarin zit bijvoorbeeld ook een tango". Peter: "Flink is een formatie die je moet plaatsen bij recepties, culturele evenementen, openingen, tentoonstellingen en dat soort evenementen. Optredens waarbij een akoestisch gezelschap een intiem sfeertje kan scheppen. Je moet Flink niet plaatsen in een kolossale uitbundige feesttent. Kortom, Flink is er voor de aparte evenementen".
Hoe heeft de media gereageerd op jullie CD?
John: "Bijzonder lovend. Bij L1 zijn we 'Het geluid van Zuid' geweest en de Limburgse lokaIe omroepen hebben de CD in februari uitgeroepen tot 'Limburgs Leefste'. We zijn door diverse programmamakers benaderd voor interviews en van gerenommeerde zangers als Gé Reinders en Ton Engels kregen we e-mailtjes met complimenten. Kortom, we mogen gerust stellen dat de CD goed is aangekomen. De CD-verkoop zelf valt niet tegen, maar mag uiteraard nog wat meer worden. Mede daarvoor zijn we in zee gegaan met Peter Engelen. Via zijn label Villa Records proberen we toch iets breder aan de weg te timmeren. Die samenwerking verloopt overigens prima. Peter's enthousiasme is niet te remmen".
John, jij bent de leadzanger. Is het mogelijk dat in de toekomst ook Jules of Sjaak gaan zingen?
John: "Uitgesloten is het niet, maar ik zou het wel fijn vinden als we, net zoals nu, puur in het Venloos dialect blijven zingen. Sjaak kan wel zingen, maar hij spreekt het Heidens dialect en dat is uiteraard anders dan het Venloos. Ik zelf vind't beter als we in het Venloos blijven zingen".
Wat streven jullie na, als groep?
John: "We willen drie tot vier optredens per maand verzorgen. Dat is meer dan voldoende, want we hebben alle drie een full time job en een thuisfront dat ook tijd en aandacht vraagt".
Een groot aantal liedjes op de CD gaan over minder prettige dingen die een mens kan overkomen. Is daar een bepaalde reden voor?
John: "Niet direct, maar waarschijnlijk is het zo dat ik eerder teksten schrijf over gebeurtenissen die een diepe indruk op mij gemaakt hebben.
Meestal zijn dat de minder prettige dingen, zoals bijvoorbeeld het overlijden van mijn vader. Zo'n nummer schrijf ik niet zomaar. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Je moet er als het ware klaar voor zijn.
De meeste thema's in mijn liedjes gaan over menselijke dingen, ellende om me heen, onbegrip of een afkeer van bepaalde wantoestanden. Alles wat ik zing meen ik. Ook als het af en toe een beetje cynisch klinkt.
Er zijn echter ook luchtige liedjes, zonder meteen een boodschap te willen meegeven. Laatst stond ik ergens op een wc toen bij de persoon naast me de mobiele telefoon begon te rinkelen. Dat vond ik zo'n absurde en tegelijkertijd komische situatie dat ik meteen de drang kreeg om daarover een liedje te schrijven".
Als je de CD goed beluistert, weet je dan wat voor een persoon John Theuws is?
John: "Dan weet je inderdaad wel voor zo'n 30% wie ik ben ja. Het zijn situaties of gebeurtenissen die ik zelf heb meegemaakt.
Ik zet dingen op papier om 't anderen te laten horen. Dingen die een bepaalde plek in mij hebben en er op de een of andere manier uit moeten. Onderwerpen heb ik genoeg. Die heb ik als 't ware op een plankje klaarliggen. Voordat ik aan de tekst begin te schrijven heb ik de melodie meestal al in mijn hoofd. De ene keer schrijf ik een tekst in een uurtje, de andere keer is het een proces van weken".
Speelt jouw leeftijd ook een rol bij de thema's die je kiest?
John: "0ngetwijfeld, alhoewel ik nu niet zou durven voorspellen welke thema's ik over tien jaar bezing. Ik ben nu veertig. Dat is zo'n leeftijd waarbij je als het ware voor een raam, voor een spiegel staat en tegen jezelf zegt: "Ben ik tevreden met mijn leven? Ja of nee? Blijf ik vanaf nu op deze wijze doorgaan of kies ik toch voor iets nieuws. Kijk, tot je dertigste ben je met van alles en nog wat bezig. Carrière, een relatie opbouwen, kinderen krijgen. Druk, druk, druk. Tussen je 30e en je 40e komt er een periode waarin je gevormd wordt. Je krijgt tegenslagen te verwerken, je verliest dierbaren, een scheiding, kortom, er gebeuren dingen die echt impact hebben. Op je veertigste ben je niet meer jong, maar ook nog niet oud. Je hebt veel meegemaakt, maar nog niet alles. En dat besef zorgt ervoor dat je in een nieuwe fase terechtkomt".
Word je milder in je teksten naarmate je ouder wordt?
John: "Nee, absoluut niet. Wat dat betreft denk ik dat ik over tien jaar nog net zo fel kan zijn als nu".
Stel dat je om de een of andere reden niet meer kon of mocht zingen. Wat dan?
John: "Ik zou 't niet direct weten. Ik schrijf nu ongeveer drie jaar liedjes en vind dat ontzettend leuk om te doen. Ik zie het niet als een roeping, dat niet, maar aan de andere kant vind ik het enorm fijn, en ook belangrijk, om op deze manier m'n gedachten uit te dragen. Het is een flink deel van mijn leven geworden".

Voor meer informatie over Flink kunt u kontakt opnemen met Engelen Entertainment v.o.f. / Villa Records, Peter Engelen, Maasstraat 10, 5991 BG Baarlo, telefoon 077 - 477 08 43, fax 077 - 477 08 455.

terug naar Flink

Deze pagina is bijgewerkt op