27 maart 2014
Dagblad van het Noorden op het web
Streektaalmuziek kent geen verliezers
Joep van Ruiten
GRONINGEN De streektaalwereld is een kleine wereld. De twee genomineerden voor de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs in de categorie muziek zijn meer dan goede kennissen. Edwin Jongedijk en Jan Henk de Groot treden regelmatig samen op, met Alex Vissering, als De Troubadours. Maar zondag bij de prijsuitreiking zitten ze als concurrenten naast elkaar. In Slochteren, op de plek waar ze elkaar voor het eerst hebben ontmoet.
„Het is een eer dat ik genomineerd ben, maar dat ik het moet opnemen tegen Jan Henk geeft een dubbel gevoel", zegt Jongedijk. „Een beetje raar is het wel. Eigenlijk worden we tweede en derde", mijmert De Groot. „Ik heb van de jury begrepen dat Daniël Lohues zou winnen als hij volgens de reglementen mee mocht doen." Jongedijk: „Gelukkig bestaan er geen verliezers in de muziek."
Jongedijk was eerder genomineerd met zijn Groningstalige debuut As Ik De Kaans Zol Kriegen. Dit jaar dingt hij mee met Mörn Is T Weer Licht. „Het album is gemaakt met een band in gedachten", vertelt hij over de totstandkoming. „Het is een melancholieke plaat. Muzikaal interessanter dan de vorige, vind ik. Ik heb meer verdieping gezocht. En mijn Gronings is beter geworden."
De Groot doet nu mee met diens Groningstalige debuut, Weerom. „Een verhaaltjesplaat, een beetje folk-achtig. Maar er staat ook een disco getint nummer op", duidt hij. „Weerom is een album met twee kanten. Het gaat over het nu. Maar het gaat ook over nostalgie, over de tijd van mijn jeugd en de tijd dat ik naar het radioprogramma De Stamtoavel van Radio Noord luisterde."
De Groot (Zuidhorn, 1975) timmerde eerder aan de weg met de band Henkus. Drie jaar geleden werd hij door Hans ten Have uitgedaagd het Gronings te proberen. „Bij ons thuis werd geen Gronings gesproken, ik ben opgevoed vanuit de gedachte dat je netjes moest spreken. Ik heb het Gronings lang voor mij uitgeschoven. Inmiddels beleef ik er veel plezier aan. Het voelt heel dichtbij. Ik heb bijvoorbeeld een lied over mijn buurvrouw, die nog bij naam genoemd wordt ook. Dat zou ik in het Engels nooit doen. De nummers komen ook heel snel."
Jongedijk (Noordwolde, 1976) begon in het Engels, nog altijd treedt hij op met de band Taneytown. „Ik kom uit de Stellingwerven. Dat op straat Nedersaksisch werd gesproken, daar stond ik nooit bij stil. Het Gronings heb ik altijd al erg mooi gevonden. En die liefde neemt alleen maar toe. Het is persoonlijker. De muziek die ik met Taneytown maak, is vaak een compromis, en dat is prima. Dit doe ik solo, volgens mijn eigen opvattingen. Daar past het Gronings heel goed bij."
Zowel Jongedijk als De Groot bracht zijn plaat uit in eigen beheer en gingen voor de distributie in zee met Marista uit Dronrijp. „Net als de vorige keer heb ik opgenomen in No Pussy Blues Studios in Groningen. Aftikken en spelen maar", vertelt Jongedijk. „Ik zat in huisstudio's tussen de was", vertelt De Groot. „Bij mij op zolder en bij de drummer in de garage. Voor het afmixen ben ik in zee gegaan met Michel Hoogeboezem.
Opvallend: beiden hebben met de Groningstalige muziek meer succes dan met hun Engelstalige repertoire: meer optredens, meer radio, meer publiciteit. De Groot: „Voorheen speelde ik vooral in Stad. Nu kom ik overal, op mooie plekken - laatst trad ik op in Het Klooster in Ter Apel." Jongedijk: „Zing je in het Engels, dan gaan mensen er doorheen praten. Zing je in het Gronings, dan wordt er geluisterd. De reacties zijn ook veel beter. Emotioneler. Wat ook mooi is, je kunt bijna overal met Gronings terecht. Overal waar ze Nedersakisch spreken, mag ik optreden."
Gevraagd naar adviezen voor beginnende Groningstalige muzikanten vertellen de twee vrijwel hetzelfde. De Groot: „Pak het professioneel aan. Zorg voor goede liedjes. En win voor teksten advies in bij mensen die weten hoe je in het Gronings moet schrijven. Jongedijk: „Zorg dat je je muzikaal onderscheid. En laat je teksten nakijken door iemand die verstand heeft van de taal, daar worden ze beter van. En doe vooral wat je wilt doen."Gratis toegang
De DvhN Streektaalprijzen worden zondag uitgereikt in restaurant De Boerderij naast de Fraeylemaborg in Slochteren. Op het programma staan muziekoptredens en voordrachten. Erik Harteveld is spreekstalmeester. Aanvang 14.00 uur, eine omstreeks 16.00 uur. Iedereen is welkom; de toegang is gratis. Opgave via streektaalprijs@dvhn.nl.