GROOT
GRONINGEN8 januari 2013
Dé Weekkrant op internet
De Pompers houden het na ruim 30 jaar voor gezien
Wereldberoemd in Oldambt
REGIO - De bekende Oost Groninger rockband De Pompers houden er na ruim 30 jaar mee op. De band, bekend van het nummer Grunneger Laand, mist de inspiratie om door te gaan. De naam van de band is gebaseerd op de Finsterwoldse uitspraak voor een biertje. Daar wordt een biertje namelijk een pomper genoemd. “Dou mie nog ain Pomper,” een veelgehoorde uitspraak die menig Oost Groninger gaat missen.
“Het is mooi geweest,” steekt mede-oprichter Benni Drenth van wal. Drenth is de zanger en naast hem staan gitaristen Bob Meijer en Jan Smith, terwijl Rianto Welp de drummer is. De band heeft al diverse wisselingen ondergaan en genoemde namen vormen de bezetting sinds 2006. Drenth blikt met zijn collega-bandleden terug op een mooie en hectische periode. “Het begon eigenlijk toevallig op een barbecuefeestje in een clubhuis. In de pauze van de echte band traden wij op en het werd een knalfeest. In die periode was ik werkzoekend en heeft de IKON het leven van mij en mijn vriendin in een documentaire vastgelegd. In die docusoap hadden De Pompers ook een prominente rol? Welk jaar dat was? Dat zat in 1982 zijn geweest.” Jan: “Toen had je nog haar...”
Grunnegs
Dialect, de taal die ze gebruiken voor hun teksten. Toen de Pompers hun eerste single ‘Ik proat Grunnegs’ de ether in slingerden was Finsterwolde te klein. “Deze deed het inderdaad heel goed,” vult Jan Smith aan. “We speelden verder in die periode hele verschillende muziek. Het ging van punk/rock tot partymuziek. Honkey Tonk Woman hebben we bijvoorbeeld regelmatig gespeeld, wat trouwens een groot succes was.”
Rianto Welp is de benjamin van de band. Hij is een stuk jonger dan de overige bandleden en vulde enkele jaren geleden de vacature van drummer op. “Ik was vroeger een bezoeker van de optredens van de Pompers. Ze kwamen regelmatig in de jeugdsoos van Oostwold en daar stond ik dan met mijn biertje te genieten van de muziek. Zo ben ik met hen bekend geworden en toen er op een gegeven moment een drummer werd gezocht, vroegen ze mij om auditie te doen voor deze openstaande plek.”
Stoppen
De noodzaak om te stoppen groeide de laatste jaren echter. Ze merkten hun tanende populariteit in het aantal aanvragen om op te treden. Volgens Bob Meijer is dat ook niet zo gek. “De markt is gewoon slecht voor onze soort muziek. Organisatoren van grote tentfeesten boeken liever een grote naam als Jannes of de 3J's. Bands zijn een beetje uit. Het wil wel, maar dan moeten we als band echt spelen wat de mensen graag willen horen. In jeugdrozen en kroegen is het ook gebeurd door de regeltjes die er zijn omtrent livemuziek.” Wat ook meespeelt is het feit dat medeoprichter Benni Drenth niet meer de motivatie had die hij altijd kon opbrengen. “Bij mij kwam, door omstandigheden de band op de tweede plaats. Daarnaast was de inspiratie en de motivatie ook minder dan voorheen en op het laatst ging ik met tegenzin naar de repetities. Toen ik daar kwam werd het uiteindelijk wel weer gezellig, maar ik zat er toch mee. Toen heb ik dat uitgesproken en de rest dacht er eigenlijk wel hetzelfde over. Met die gedachte hebben besloten om te stoppen.”
“Het is eigenlijk een scheiding,” probeert Jan Smith het gevoel weer te geven. "Maar gelukkig, geen smerige, haha. Voor ons allemaal was het de eerste weken emotio¬neel wel moeilijk. Alleen we vroegen ons alle vier af of het nog wel bestaansrecht had. Als je dat gevoel hebt, moet je ermee stoppen. Hoe pijnlijk dat soms ook is.”
Hoogtepunten
Als er gevraagd wordt naar de mooie momenten hebben de vier voldoende gespreksstof. “Het 25-jarig jubileum in 2007 was een groot succes,” aldus Bob Meijer. “Alle voormalige bandleden waren van de partij, dat zegt al heel veel.” “Voor mijzelf was de single voor FC Groningen ook een hoogtepunt,” vult Drenth aan. “Ikzelf ben al jaren fan van de FC en het was schitterend dat we met Hans Nijland op de foto mochten. Ook de studio-opnames waren altijd een feest. We zaten dan enkele dagen in de studio en daar kwam heel veel plezier en bier bij kijken. En natuurlijk de singles Grunneger laand, Ik proat Grunnegs en Kadoaverstoaver.”
"De Kadoaverstoaver is een hommage aan de frikadel. Overal waar we namelijk kwamen moesten er frikandellen gegeten worden. Toen we op een gegeven moment optraden in De Zwarte Schapen in Bourtange zijn we de zaal rondgegaan voor geld. Daarna hebben we een snacktent opgezocht en gevraagd hoeveel frikadellen we konden bestellen. De snackdame begon te rekenen ze kwam uit op 96 stuks. Het mooie was, we kregen er een emmer mayonaise gratis bij.”
Afscheidsconcert
Meer dan 30 jaar traden ze op en in 2013 gaat de band nog een keer los. De Pompers verloochenen hun roots niet, dus treden ze op waar het in 1982 allemaal begon: De Pyramide in Finsterwolde. “Zaterdag 13 april gaat het gebeuren, dan gaan we nog een keer volle bak. We hopen en rekenen op een volle bak en heel Finsterwolde zal nog één keer weten dat De Pompers zijn langsgeweest.”