Dagblad van het Noorden op het web

Tourartiest moest wijken voor dood Herman Brood

Meeden Wat zegt jou 11 juli 2001? “‘t Komt niet zo snel naar boven.” Na een stilte: “vermoedelijk iets met dorpshuis Meeden?” Nee. Tourartiest? “Ja, 11 juli 2001. De dag dat Herman Brood van het dak van het Hilton in Amsterdam sprong. Ik was het vergeten. Maar 't klopt. Deheleboel was Tourartiest en ik was met een delegatie naar Hilversum afgereisd. Ik stond juist op het punt om uitgebreid geïnterviewd te worden door presentator Tom van 't Hek.”
Zo zegt zanger Erwin de Vries het tien jaar na dato. De muziek van zijn toenmalige Groningstalige band Deheleboel werd regelmatig gedraaid in radioprogramma's als Langs de Lijn, Met het Oog op Morgen en Radio Tour de France. Met dank aan muziekprogrammeur Herman van der Velden. “Die was dolenthousiast. Hij was een muziekgoeroe, zwaaide de scepter in Hilversum. Ik heb nog af en toe contact met hem”, zegt De Vries.
Van der Velden bombardeerde Deheleboel zelfs tot Tourartiest. “Dat is bijzonder. Dat kunnen niet veel zeggen.” Vaak komen daarvoor bands als Rowwen Hèze, Queen, Coldplay, Bruce Springsteen en Amazing Stroopwafels in aanmerking.
“Elk uur werd een lied van je gedraaid. Dat is ook gebeurd. Het interview kwam er vanwege de dood van Herman Brood niet van. Wat ik dacht toen het bericht van zijn dood daar binnenkwam? Shit, wat een lul. Maar dat was belangrijker dan die regionale zanger.”
Heeft Brood De Vries’ landelijke doorbraak om zeep geholpen? Lachend: “Nee. Landelijk gezien ben ik niet wereldberoemd geworden. Ik treed nog elke week op. Solo of met band.”

terug naar Erwin de Vries

Deze pagina is bijgewerkt op