19 augustus 2008
Dagblad van het Noorden op het web
ACHTERGROND • 'WIJS MET GRONINGEN':
EEN MEERTALIG 'SPAIGELPLOATJE''De Groninger taal als rode draad'
Teksten over ervaringen met de Groninger tongval, taal, humor en gewoonten verschijnen eind volgende maand op de cd Wijs met Groningen. De plaat is opgenomen door de gelegenheidsformatie Grunneger Gnivvels.
Door Bouwe van Norden
GRONINGEN . Tien van de zestien liedjes op Wijs met Groningen - een cd over de Groninger tongval, taal, humor en gewoonten - zijn geschreven door multi-instrumentalist Geert Jan Dussel (46), een al lang in Utrecht wonende Groninger. Dussel merkte dat hij nog steeds typisch noordelijke uitdrukkingen gebruikt, die in zijn huidige woonomgeving niet worden begrepen. Tevens sprak hij met andere streektaalsprekers, onder wie Brabanders, over hun ervaringen. Uiteindelijk ontstond zo een meertalige streektaal-cd.
"De liedjes worden gezongen in het Gronings, het Nederlands en alles wat daar tussenin zit", zegt Wim Dussel (72) uit Veendam, de vader van Geert Jan. Hij heeft zes teksten geschreven voor het spaigelploatje. Dussel senior vertaalde onder meer Ierse liedjes in het Gronings.
De melodieën voor Wijs met Groningen zijn gecomponeerd door Julia Rubingh, de muziekpartner van de jongste Dussel. De Groninger folkband Selkie werkte mee aan de cd. Hetzelfde geldt voor technicus en bassist Rob Strässer en violiste Ilona van Veen. Tijdens de presentatie, op 27 september in Veendam, worden met medewerking van Selkie enkele van de nieuwe nummers ten gehore gebracht. Publiek kan het schijfje tijdens de bijeenkomst met korting aanschaffen (voor € 12,50 in plaats van €15).
In 1995 brachten de Dussels ook al een cd uit: Laidjes veur hail gewone lu. Aanvankelijk werden er destijds vrij voorzichtig vijfhonderd stuks geproduceerd. Inmiddels zijn er al 1500 verkocht en de vraag houdt nog steeds aan. Dussel senior (accordeon en zang) en Jan Warntjes uit Ter Apel zijn overigens al jaren graag geziene muzikanten in bejaardenhuizen en bij bijeenkomsten van de plattelandsvrouwen. Mede daarom is besloten van de jongste cd meteen duizend exemplaren te laten maken.
"De Groninger taal vormt de rode draad. De cd helpt Groningers in den vreemde nostalgisch terug te kijken naar hun geboorteprovincie. Maar omgekeerd is er ook aandacht voor mensen van elders, die nu in Groningen wonen. Zo is één liedje gebaseerd op een fictieve e-mail van een Amsterdammer. Hij laat weten dat hij het Rokin, De Dam en de mooie Amsterdamse meiden mist, maar erkent ook dat hij al begint te wennen in Groningen", zegt gewezen schoolmeester Wim Dussel.
• PRESENTATIE
Het eerste exemplaar van 'Wijs met Groningen' wordt 27 september in de Borgerswoldhoeve in Veendam uitgereikt aan burgemeester Meindert Schollema van Pekela. Aanvang: 14.00 uur. Meer informatie: www.gniffels.nl.