27 oktober 2008
Dagblad van het Noorden op het web
INTERVIEW • KLAAS SPEKKEN
'Teruggekeerde zoon' vertelt
zijn echte verhaalKlaas Spekken, de streektaalzanger uit Ter Apel, trekt binnenkort langs Groninger theaters. Een vriend en vier vriendinnen zingen met hem mee.
Door Marcel Looden
TER APEL . Klaas Spekken, al jaren weer zo Gronings als de graanjenever, begint binnenkort aan zijn eerste theatertour door Oost- en Noord-Groningen. Op de bühne zingt hij, maar vertelt hij ook het verhaal achter het liedjes. Vijf vrienden doen hetzelfde.
De 48-jarige Spekken, veenkoloniaal van origine en nu woonachtig in Ter Apel, woonde heel lang in de Randstad. Als tiener trok hij daar al naartoe. Hij werkte er in de zorg, maar ontwikkelde zich er ook als zanger en kreeg rollen in musicals. Annie was zo'n 'hit' waarin hij zong.
Groningen en de Groningse taal trokken echter weer. "In 2002 ben ik daarom teruggekeerd en in Ter Apel gaan wonen." De liedjes in de taal van zijn moeder volgden snel, maar helemaal vergeten deed hij de wereld van 'glitter en glamour' niet. Dat resulteerde in een cd met daarop liedjes van Frank Sinatra in het Gronings. Zijn 'twee levens', dat in het Westen en dat in Westerwolde, kwamen zo bij elkaar.
"Ik heb met die cd ook een theatershow in Geert Teis in Stadskanaal gehad en die beviel prima, het ging heel goed", vertelt Spekken. Dat succes smaakte naar meer en zo ontstond het idee voor een heuse theatertour; vijf voorstellingen in vier schouwburgen.
Die tour komt er nu, met de titel Van reurom tot kaviaar. " In Van Beresteyn in Veendam, 't Kielzog in Hoogezand, Geert Teis en de Molenberg in Delfzijl treed ik op, met Groningse liedjes. Maar ik zing ze niet alleen, ik vertel ook het verhaal erachter. Ieder liedje heeft zijn verhaal. Ik heb er herinneringen bij, ze roepen bepaalde gevoelens bij me op. Dat is zo bij bestaande nummers, die ik zing, de evergreens, maar ook mijn eigen liedjes. Dat verhaal wil ik met de mensen delen."
Hij staat niet de hele avond in zijn eentje op de podia. Wia Buze, een grootheid in de Groningstalige muziek, doet twee keer mee en datzelfde geldt voor Saskia Velt. Daarbij haalt Spekken drie sterren uit de wereld van de musical naar zijn leefgebied. Frédérique Sluiterman van Loo, Janine Vos en Tony Neef. " Ik heb hen leren kennen in de wereld van de musical en hen bereid gevonden mee te doen. Tony is natuurlijk vooral bekend van Miss Saigon. Hij keert terug op bekend terrein. Hij komt uit Roden, voor hem is ook een beetje een thuiswedstrijd. Al mijn gasten zullen bij hun liedjes ook hun verhaal vertellen. Het worden avonden met eenvoudige maar ook meer complexe liedjes en verhalen. Vandaar ook de titel. Reurom is een simpel en goedkoop Gronings gerecht, kaviaar is dat niet bepaald."
Spekken hoopt met het mengsel van streektaal en musicalhits een ander dan het traditionele publiek naar de theaters te lokken. "Ik bedoel het publiek dat normaal op een Groningse avond afkomt."
Op 14 november begint de naar Groningen 'teruggekeerde zoon' aan zijn tour, in Van Beresteyn in Veendam. Wia en Fréderique zijn dan zijn gasten. "In de week daarvoor komt mijn nieuwe cd Zun en Schare uit. Gevuld met - uiteraard - liedjes in de streektaal. Klaas Spekken voelt zich, dat is duidelijk, als God in Frankrijk in zijn Oost-Groningen.• RESERVEREN
Na de première volgen voorstellingen op 29 november (Hoogezand), 11 december (Delfzijl) en 13 december (Geert Teis). Kaarten kunnen bij de theaters worden gereserveerd.