DE KOERIER
12 januari 2004
Dé Weekkrant op internet
Groninger ontdekkingsreiziger
Henk Scholte treedt op in AmenAMEN - Geloof, hoop, liefde en dood door de eeuwen heen. Het zijn de onderwerpen van typisch Groninger verhalen en liederen, die vrijdagavond 23 januari in een Drents dorpje aan bod komen. Groninger Henk Scholte (44) treedt op in café De Amer in Amen. Hij maakt in dat uur een bijzondere reis in de tijd.
Hij is niet alleen een zanger, hij is niet alleen een verteller. Er is geen vakje waar Scholte zo even in past. “Het is een mix: een luchtige manier van vertellen, ondersteund met muziek. Misschien te omschrijven als een middeleeuwse troubadour”, zegt Scholte, een Groninger in hart en nieren. Over de hele wereld heeft hij opgetreden, in zijn eigen Groningse dialect. “Maar mag ik je een geheimpje verklappen, ik ben geboren in Emmen.”
Oude en nieuwe verhalen, Scholte maakt in café De Amer een rondreis door de tijd. Jarenlang heeft hij veldwerk verricht. “Ik heb mensen bezocht en bandopnames gemaakt van hun verhalen. Daar put ik nu uit. De onderwerpen zijn heel divers. Er is ook nooit iets nieuws aan de zon, er zijn grote thema’s waar het altijd om draait. Geloof, hoop, liefde en dood: het is door de eeuwen heen precies hetzelfde gebleven. Iemand werd in de middeleeuwen verliefd, nu ook.”
Missie
“Nick Cave, een bekend muzikant, heeft ooit de Murderballads uitgebracht. Muziek over moord en doodslag, maar dan modern. Ook Drenthe heeft veel van die liederen. En Groningen. Dat wil ik de mensen laten weten. De tradities hebben we wel, maar we ontkennen ze. Laatst had ik het er met Daniël Lohues van Skik over. Hij heeft het over de blues en de ‘cottonfields’ in Amerika. Ik heb het over de aardappelvelden in Erica. Vaak gaan mensen op zoek, terwijl het gewoon voor de deur ligt. Ik voel me soms zelfs een ontdekkingsreiziger in mijn eigen omgeving. Mijn missie, mijn vraag is: hoe kan het dat we de hele wereld omarmen, behalve onszelf?”
Törf
Bij Henk Scholte hoort de naam Törf. Hij is namelijk sinds 1975 frontman en zanger van deze Groninger folkgroep. Een muziekgroep dat zich bekommert om de Groninger liederentraditie en de Groninger dansmuziek. Gedichten van onder andere Jan Boer zijn de teksten van de nummers. Instrumenten als doedelzak, viool en accordeon geven het een eigen en apart geluid. Op 1 februari treedt de groep op in Oldenburg, Duitsland. “Plat Duits lijkt veel op Gronings” zegt Scholte. “Maar folk is een mondiale muziekstijl. Het maakt soms niet uit dat je het niet verstaat. In Spanje kan je ook kippenvel krijgen van een groep die in eigen taal zingt.”
Het optreden op 23 januari is volgens Scholte ook voor degenen die geen dialect verstaan te volgen. Bij elk lied geeft hij een inleiding. Bert Ridderbos, een multi-instrumentalist, begeleidt hem op allerlei verschillende instrumenten.
Op dezelfde avond, na Henk Scholte, treedt zangeres Linde Nijland op, met een repertoire van Sandy Denny. Sandy Denny is een legendarische folkzangeres die in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw bekend werd. Linde Nijland maakt ook onderdeel uit van het singer-songwriter duo Ygdrassil. Kijk voor meer info op www.ygdrassil.nl.
Het begint om 20:00 uur. Let op: reserveren is verplicht! Kaarten ŕ 13 euro kunnen gereserveerd worden via café De Amer, tel: 0592 389271.