Groninger Dagblad

opgegaan in het Dagblad van het Noorden

Nieuwe cd van Groningstalige band wordt in voorjaar verwacht

Zanger Erwin de Vries:
Deheleboel is nog niet vergeten

MEEDEN - "Deheleboel is nog niet vergeten." Erwin de Vries (29) glimlacht als hij deze zin aan het eind van het gesprek uitspreekt. De zanger, gitarist en tekstschrijver van deze Groningstalige band is nog niet de oude, maar is hard op weg die weer te worden. En dat na ruim twee jaar van ellende. Eerst wordt de in Meeden woonachtige De Vries geveld door de ziekte ME, een chronische vermoeidheidssyndroom.


Door René Beishuizen

Het is februari van dit jaar als hij en zijn vriendin Sandra Schooneveld, die zangeres is van Deheleboel, de volgende klap krijgen te verwerken. Bij De Vries wordt het Guillain-Barré syndroom vastgesteld. Deze ziekte gaat gepaard met verlammingsverschijnselen.
Keert de in Groningen hoog aangeschreven zanger ooit terug op het podium? Belangrijker nog, komt hij ooit weer aan het werk? En kan hij zijn eenjarige dochter opvoeden? Vragen waarop hij ongetwijfeld regelmatig een antwoord heeft proberen te zoeken.

Na drie maanden in het Academisch Ziekenhuis in Groningen te hebben gelegen en even zoveel maanden in revalidatiecentrum Beatrixoord in Haren te hebben doorgebracht, mag Erwin eindelijk naar huis. Dagbehandeling volgt. Sinds kort is ook dat verleden tijd. De spil van Deheleboel hoopt binnenkort weer aan het werk te gaan. Stapsgewijs op weg naar een volledige (vierdaagse) werkweek. De Vries laat zich al regelmatig zien op zijn werk.
Repeteren met Deheleboel doet ie ook zo nu en dan. Met Rik ter Horst uit Zuidwolde (met Erwin en Sandra al vanaf de oprichting in 1993 bandlid), drummer Jan Dokter uit Meerland, plaatsgenoot Gerard Smid (pianist) en gitarist Geert Wierth uit Adorp. En volgende week staat het sextet voor het eerst sinds 18 februari van dit jaar weer in de schijnwerpers.
De makers van het RTV Noord-programma Alle 50 Goud (luisteraars kunnen hun favoriete top 5 van Groningstalige en Nederlandse nummers insturen, waarna een top 50 wordt samengesteld) hebben Deheleboel benaderd de nummers Winschoterdaip en De Polder live te komen spelen in 't Kielzog in Hoogezand. De regionale zender neemt daar komende maandag het muziekprogramma op dat op oudejaarsdag wordt uitgezonden.
"Ja, het verbaast me wel dat we zijn gekozen. We hebben niets van ons laten horen. Dit jaar slechts één optreden in Tripscompagnie." zegt De Vries. Liever had hij zijn rentree nog even uitgesteld. "Tot het moment dat je helemaal gezond bent. Dat je weer volop aan het werk bent. Dit optreden is een uitzondering hoor. Ik moet eerst beter zijn. Ik heb toestemming gekregen van mijn werk." Ach, eigenlijk is de uitverkiezing voor hem ook weer niet zo'n verrassing. "Onze internetsite wordt wekelijks door vijftig mensen bekeken. Ik heb stapels post gehad in het ziekenhuis. Deheleboel is nog niet vergeten. Dat is een leuke kop voor dit verhaal," lacht Erwin.

Opvolger
Het is onbekend wanneer de opvolgervandedebuut-cd Riep veur opnoame (mei 1997) uitkomt. "Veel mensen vragen me wanneer die er eindelijk komt. Uit de muziekwereld, maar ook fans. Mogelijk in het voorjaar van volgend jaar. Maar dat is afhankelijk van mijn gezondheid. De verwachtingen zijn hooggespannen. De muziek staat al op band. De zangpar tijen nog niet.
Het nummer De Polder komt ook op dit schijfje. "Dat nummer is en wordt nog vaak gedraaid op Radio Noord." Ook het leven in Klein Ulsda wordt besproken, evenals Groningers die zijn geëmigreerd naar Australië. "De dagelijkse beslommeringen. Persoonlijke zaken. Ze komen allemaal aan bod."

Beloning
Tijdens zijn verblijf in het AZG en Beatrixoord zorgden pen en papier voor afleiding. Dat heeft geresulteerd in zoveel nieuw materiaal, dat de derde en vierde cd er straks in een mum van tijd kunnen komen. Maar eerst die tweede plaat. Het moet de beloning worden voor de zes van Debeleboel en hun naaste omgeving voor een periode, waarin het samen hard knokken was om er weer bovenop te komen. "We moeten ons goed voorbereiden op die cd-presentatie. Eerst weer veel oefenen. Maar goed, ik ben afhankelijk van mijn gezondheid. De ziekten ME en Guillain-Barré spelen natuurlijk wel mee," klinkt het realistisch uit De Vries' mond. Eerst weer aan het werk en dan met Deheleboel de bühne op.

terug naar DeHeleboel

Deze pagina is bijgewerkt op