PLAT OP DE PLAANKEN


Begin 2002 stelden 11 lokale omroepen uit Groningen en Drenthe met elkaar een Drunniger Top-100 samen en zonden die uit in de Meertmoand-Dialektmoand.
De samenwerking beviel goed en in de zomer van 2002 werd besloten PLAT-form op te richten. Doel van PLAT-form is het gebruik van streektaal te stimuleren door zoveel mogelijk mensen, die schrijven, dichten of zingen in de streektaal voor de radio te laten horen. Ook wil PLAT-form binnen het Nedersaksisch taalgebied meer cultuur in het ‘plat’ met elkaar uitwisselen.


PLAT-form bestond in 2003 uit 6 omroepen uit Groningen, 5 uit Drenthe, 4 uit Overijssel en 1 uit Friesland. Die 16 omroepen zonden in maart 2003 een gezamenlijke PLAT-form TOP-48 uit. Deze lijst bestond uit de 48 populairste streektaalliedjes in het uitzendgebied van de omroepen.
Op zaterdag 29 maart 2003 werd het project afgesloten met een festival onder de titel Plat op de Plaanken. In café ’t Keerpunt in Spijkerboor traden o.a. op: Alje van Bolhuis, Trijntje v.d. Scheer, Gerard R. Buisman, Aalt Westerman en het duo Twijlicht.


PLAT-form groeide verder. Twintig lokale omroepen samen zonden op 27 maart 2004 overdag opnieuw een TOP-48 uit.
's Avonds vond er in Spijkerboor weer een Plat op de Plaanken plaats. De volgende artiesten traden er op: Will Stevens, Gien Idee, Luuks Nijsingh, Tied Zat en de Groninger dichter/schrijver Henk Puister.


Ondertussen is PLAT-form uitgegroeid tot een samenwerking van 22 lokale omroepen. Zij organiseerden op 26 maart 2005 voor de vierde keer een Plat op de Plaanken.
Optredende artiesten waren Martin Korthuis, Kört Bestek, Zout Kriens Rood, Geert Jan Brader, Marga Kool en Jan Veenstra en de Firma Weijland.


Op 25 maart 2006 vond het festival Plat op de Plaanken in Spijkerboor voor de vijfde keer plaats.
Optredende artiesten waren Margaretha Kleine, Siemen Pommel, Fiebeldekwinten en Henk Puister.

In 2006 werd ook een 'zuidelijk' festival georganiseerd in Oudleusen op 11 maart.
Optredende artiesten waren Luuks Nijsingh, Bert Tuinman, Herman Lippinkhof, Gerard Rutger Buisman, Wilma Dijksma, Stef Eijkelenkamp, Dini Jansen, Henk van 't Zand en Aalt Westerman.


Op 10 maart 2007 bestaat het festival Plat op de Plaanken ook weer uit twee gedeelten. Het eerste vindt plaats in Ruinen (Zaal Hees). Daar treden op Geert Jan Brader, Janine Vos, Aalt Westerman, Herman Lippinkhof, Frapse, Jong Belegen en Frans Westenbrink.
Het tweede deel is weer in 't Keerpunt in Spijkerboor. Optredende artiesten zijn: Martin Korthuis, Erwin Nyhoff, Marga Kool, Geert Jan Brader en Jan Veenstra.


In 2008 wordt Plat op de Plaanken op 28 maart gehouden.Deze pagina is bijgewerkt op