GRN


GRN (spreek uit als Grun'n) is een Groninger streektaalfestival dat voor het eerst plaatsvond op 13 november 2021. GRN is een samenwerkingsverband van het Huis van de Groninger Cultuur en theater Kielzog in Hoogezand.
Naast een boekenmarkt, talkshow, spraaklab, lezingen, films, tentoonstellingen, voordrachten en een speurtocht traden er ook artiesten op. Dit waren Krzysztof Groen, Irene Wilkens, Marieke Klooster, Bert Hadders, Jan Henk de Groot, Erwin de Vries en Alex Luttjeboer.
Verder is een door Jan Groenboek geschreven boek worden gepresenteerd over Lianne Abeln en een Buusboukje geschreven door Jan Siebo Uffen.
Op het festival wordt de Haide Bliksem uitgereikt. Dit is een prijs voor een theatergezelschap, schrijver, muzikant of andere kunstenmaker die veel heeft betekent op cultureel gebied in Groningen.


Op zaterdagmiddag 19 november 2022 was er in Het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand een GRN. Daarbij kwam de Groninger taal, landschap, historie, wetenschap en muziek in brede zin naar voren. Onder meer Jan Siebo Uffen, Erwin de Vries, Jan Veldman, Jan Henk de Groot, Arnold Veeman en Josien Bakker lieten zich horen.


Ook op 18 november 2023 is er weer een GRN. Deze keer zijn onder meer StAD, Gert Sennema & Westkantstad, Hister en Remko Rotgers. de optredende artiesten.


Deze pagina is bijgewerkt op