De Gelderlander op het web

Bennie Jolink gaat vreemd om bijzonder album te maken

Door HANS GULPEN

HUMMELO - Bennie Jolink heeft belangrijke ontdekkingen gedaan. Nummer een: er is meer dan rock ‘n ’roll. Een andere: „Ik heb meer dan twintig jaar staan gillen.“ Daarvan maakt hij ons deelgenoot op zijn solo - album Opa, vertel es.

Bennie Jolink (60) gaat wel vaker vreemd. Opa, vertel es is echt niet de eerste plaat die hij buiten Normaal maakt, zegt de zanger en liedjesschrijver. Maar bijzonder is het album wel, als hij het mag zeggen.
Eigenlijk begon het allemaal met Johnny Cash, „Man, wat had die een stem“. Toen Cash dood ging, twee jaar geleden, deed Jolink mee aan een tribute-show, speelde vier nummers van zijn held en ontdekte dat hijzelf altijd te hoog had gezongen. „Ik heb meer dan twintig jaar staan gillen“. Hij liet zichzelf meteen tot diepere diepten zakken en kreeg daar een warm gevoel bij. Een paar jongens van de band van J. W. Roy met wie hij het tribute verzorgde, wilden wel eens met hem de studio in. En zo is het gekomen. „Ik dacht dat we pretentieloos Engelstalige covers zouden opnemen, maar de heren wilden eigen, Achterhoekse liedjes. Toen haalde ik gegeneerd een blocnote tevoorschijn waarin ik een aantal dingen had geschreven die niet af waren of die ik aan niemand durfde te laten horen.“ Dat werden de liedjes op Opa, vertel es. Het meeste materiaal voor de liedjes stamt uit de tweede helft van de jaren negentig, toen Jolink middenin een flinke depressie zat. Dat kun je hier en daar ook nog wel horen. „Dit album is het tegenovergestelde van onderbroekenlolbierzuipmeezingmuziek“, vat de zanger kernachtig samen. Er staan melancholieke, ingetogen liedjes op. De toon is folkachtig en bluesy, het tempo meestal laag, de begeleiding miniem. Jolinks donkere stem drijft op niet meer dan twee akoestische gitaren en een piano. „De Normaal-fans vinden dit maar niks“, weet hij al. „want høken is er niet bij“. De depressie die hem tot dit repertoire aanzette is inmiddels voorbijgewaaid.
„Ik voel me nu beter dan ooit, ik ben sterk en gezond, opa geworden ook. Geweldige ervaring.“ Jolink hoopt dat Opa, vertel es hem een beetje kan afhelpen van het imago van zuipende en schreeuwende autosloper. Hij gaat zoiets vaker doen. Wat niet wil zeggen dat hij de stekker uit Normaal wil trekken. „Ik voel me kiplekker en energiek en ik zie daar voorlopig nog geen eind komen. Mick Jagger is vijf jaar ouder en die gaat toch ook gewoon door?“

terug naar Bennie Jolink

Deze pagina is bijgewerkt op