DUIVEN POST
januari 2005
Muziektheatergroep begint aan vijfde seizoen
in Dorpshuis: liedjes, humor en boerenkool‘Geen moes voor
De Gebroeders uit Groessen’Vrijdag beginnen De Gebroeders aan hun reeks van lustrumoptredens. Vijf jaar geleden, in maart 2002, gaf de muziektheatergroep zijn eerste avondvullende voorstelling in het Dorpshuis in Groessen. De komende weken klinken daar opnieuw de typische Liemerse liedjes en sketches als de boerenkool op tafel staat. "Het is uitgegroeid tot een traditie", zegt Wim Kruis namens het Groessense zevental.
Zes avonden treden De Gebroeders op in het Dorpshuis in Groessen: vanaf vrijdag 27 januari drie weekeinden lang, elke vrijdag- en zaterdagavond tot en met zaterdag 11 februari. Zeshonderd mensen schuiven aan om te luisteren naar het optreden van De Gebroeders en te eten van hun moes met ribkes (boerenkool met ribjes). Dat gegeven maakt banjospeler Wim Kruis behoorlijk trots. "Er zijn mensen die er al vanaf de eerste keer bij zijn en elk jaar naar ons komen kijken. Zo'n sfeer als bij ons vindje immers nergens. Het is een traktatie, de mensen die komen zijn onze vrienden en gasten, die moetje verwennen."
Naast Wim bestaat de muziek-theatergroep uit Guus (zang en enkele instrumenten) en Eef (accordeon) Kruis, broers van Wim, zwager Frits Knipper (drums), de neven Harry Bolk. (accordeon en zang) en Henk Jansen (gitaar) en bassist Marcel Bos, de neef van de vrouw van Wim. "Met deze formatie zijn we al vijf jaar bezig. Er komt ooit een moment dat het, gezien de leeftijd, ons te veel wordt om's nachts na de optredens met de kisten en apparatuur te sjouwen." Voorlopig barsten De Gebroeders van de ambities. "We spelen zes keer in Groessen en verder in bejaardenhuizen, voor Zij--Actief en noem maar op. We worden steeds vaker gevraagd door zaaleigenaren. Dat is mooi. Met ons het repertoire kunnen we overal terecht, van Bemmel tot Varsseveld. We zingen wel in het plat maar men verstaat ons eigenlijk overal. Het Liemers is niet zo'n zwaar dialect."
Tijdens de voorstellingen hebben De Gebroeders geen tijd om te eten wat de pot schaft. Wim: "Als de mensen aan het eten zijn kleden wij ons om. Er moet van alles met het podium gebeuren, daar werkt de hele familie aan mee. We doen alles in eigen beheer, daarom zijn we zo druk in de weer. De mensen kunnen ondertussen zo veel eten als ze willen, er is genoeg voor iedereen. Wij leven ons helemaal uit op het podium. Vijf jaar geleden zijn we er eigenlijk bij toeval mee begonnen, nadat we elkaar op een familiefeest hadden leren kennen. Bij ons thuis werd altijd al muziek gemaakt. onze vader was een van de oprichters van muziekvereniging St. Andries, dus wij waren verplicht om mee te doen. In 2000 deden we spontaan een optreden voor de vrijwilligers van woonzorgcentrum Thuvine in Duiven. Daarna ging het rap, al kwam het bij eerdere optredens voor dat we onze eigen portemonnees moesten trekken. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Onlangs hebben we een splinternieuwe installatie kunnen aanschaffen. We kunnen nu met gemak een zaal van tweehonderd mensen aan."
De nieuwe show heet 'Afwisselend'. Volgens Wim zit de afwisseling van de voorstelling vooral in de presentatie. "je mag niets verklappen. Wij gaan de dingen net iets anders doen dan de mensen verwachten."De gappen en grollen zijn getest en geoefend. En? "Wij vinden ze natuurlijk heel leuk", zeg Wim overtuigd. "Het bijzonderde van onze humor is dat wij niemand kwetsen. Met een microfoon in de hand is het heel makkelijk om de burgemeester, een wethouder of een journalist 'af te. zeiken', maar daar houden wij ons, anders dan de anderen, niet mee bezig."
Flauwekullen
Aan de nieuwe voorstelling is een uitvoerige periode van verzinnen en repeteren voorafgegaan. "Broer Guus heeft veertig jaar podiumervaring als buutredner. De meeste liedjes komen uit de koker van neef Henk, die heeft vroeger in een band gespeeld. Hij is onze zanger, gitarist en componist. Liedjes ontstaan ook tijdens het oefenen, als we aan het flauwekullen zijn en wat akkoordjes spelen. Henk is zo goed, hij weet daar steeds iets moois van te maken. Henk heeft trouwens ook een tekst ingestuurd voor de verkiezing van het nieuwe Liemerse volkslied. En hij is alweer bezig voor onze voorstelling van volgend jaar"
De optredens zijn op vrijdag 27 en zaterdag 28 januari, vrijdag 3 en zaterdag 4 Februari en vrijdag 10 en zaterdag 11 februari. De toegang bedraagt 27,50 euro, de aanvang is telkens om 20.00 uur. Kaarten zijn te bestellen bij Frits Knipper: (0316) 527 894. Hij komt de bestelde kaarten persoonlijk brengen.