FONS OLTERDISSEN


Alphonse Victor (Fons) Olterdissen (12 december 1865, Maastricht) was onderwijzer, schrijver, dichter, schilder, acteur en zanger. Met een Duitse vader en een Zeeuwse moeder werd hij in het Nederlands opgevoed maar pikte het dialect in de buurt op.
Tegen het eind van de negentiende eeuw zette hij zich vooral in voor de promotie van Maastricht en het toerisme. Met een grote carnavalsoptocht maakte hij een schuld van 5000 gulden. Olterdissen besloot die af te lossen met de uitvoering van toneelstukken en operettes.
Zijn eerste grote succes was De kapitein van Köpenick, in het Maastrichts dialect, in 1907. Olterdissen schreef deze komische opera een half jaar nadat het feitelijke voorval (De schoenmaker Wilhelm Voigt steekt zich in Köpenick in het uniform van een kapitein) plaatsvond. Dit stuk werd gevolgd door de komische opera Trijn de Begijn.
De muziek in beide stukken werd gemaakt door zijn broer en muziekleraar Gustav (Guus). Die gebruikte daarvoor veel bekende aria's en kinderliedjes die hij zelf arrangeerde.
Alphonse Olterdissen overleed op 24 februari 1923. Te zijner ere is een 1961 een standbeeld voor hem opgericht in de Grote Looiersstraat.

De kapitein van Köpenick is na de dood van Fons Olterdissen nog verscheidene keren uitgevoerd in Maastricht maar ook in plaatselijk aangepaste versies in Heerlen, Nuth, Roermond en Schaesberg. De laatste voorstellingen in Maastricht werden uitgevoerd door het Mestreechs Volleks Tejater in 1993 met onder meer 350 medewerkers en onder regie van Huub Noten.
De laatste voorstellingen (1965, 1977 en 1989) van Trijn de Begijn werden uitgevoerd door de Mestreechter Operette Vereniging. Het slotkoor uit deze komische opera werd later het Mestreechs Volksleed. In december 2002 werd dit lied ook officieel door de gemeente Maastricht erkend.
Ook is de Stichting Fons Olterdissen opgericht. Deze stichting heeft als doel het instandhouden en bevorderen van de Maastrichtse volkscultuur.


FONS OLTERDISSEN en de PERS:

in 2007:

Huub Noten stopt met t Mestreechs Volleks Tejater

TEKST van FONS OLTERDISSEN:

Mestreechs Volksleed

LP:

"De kapitein van Köpenick" (Maastricht, 1968)

PUBLICATIE:

"Prozawerken" (Maastricht, 1961)

Over Fons Olterdissen

"Jao diech höbs us aon 't hart gelege"

Deze pagina is bijgewerkt op