Leeuwarder Courant op het web

Dokkumer Lokaeltsje:
tophit van Friesland

De meest verkochte grammofoonplaat in een van de Leeuwarder muziekwinkels is momenteel een Fries 45-toerenplaatje, getiteld „It Dokkumer Lokaeltsje”. Van deze plaat, die drie ŕ vier weken geleden door ,,Telefunken” in de handel werd gebracht, zal binnenkort een Nederlandse versie verschijnen die door dezelfde artiesten wordt uitgevoerd, n.l. Henk van der Heide en Anneke Pater, begeleid door de Sambrinco's. Tekst en muziek zijn van de heer A. v. d. Mark terwijl Bert Klazema de arrangementen maakte.
Begin november heeft men „It Dokkumer Lokaeltsje” in Hilversum opgenomen. Het liedje werd acht jaar geleden door de heer A. van der Mark gemaakt. Aan de andere zijde van bet plaatje staat „Koe ik mar efkes dyn antlit wer sjen”, een liedje dat vorig jaar eveneens door hem werd geschreven.
Beide liedjes worden door Henk van der Heide en Anneke Pater gezongen, terwijl een tweede 45-toerenplaatje met „As om de toer dan de sweltsjes wer fleane" en „Skűtsjesilen” alleen van Henk van der Heide werd gemaakt. Ook deze beide liedjes zijn van de heer Van der Mark. Bert Klazema maakte de arrangementen en de Sambrinco's begeleidden Henk van der Heide bij deze liedjes.
„It Dokkumer Lokaeltsje" is echter het meest favoriete liedje en er worden momenteel meer platen van verkocht dan van de hedendaagse tophits zoals „Bueno Sera", „Diana" van Paul Anka en „Bernadine" met Pat Boone. Zodra men bij „Telefunken” van het succes van deze plaat hoorde, stelde men voor er een Nederlandse versie van te maken, omdat men verwacht dat het ook in de overige provincies ingang zal vinden. Op de keerzijde zal men een der andere drie liedjes opnemen, terwijl er een geheel nieuwe Nederlandse plaat wordt gemaakt al dan niet van vertaalde Friese liedjes. Tevens zal men dan een accordeonplaat van de Sambrinco's maken.


Deze pagina is bijgewerkt op