de Volkskrant op het web

POSTUUM
CABARETIER HESSEL VAN DER WAL
(1938-2012)

Fries talent bleef altijd in de schaduw hangen

Hij behoorde tot het 'gestaalde rode kader' van het Nederlands cabaret en was een overtuigd promotor van de Friese cultuur. Hessel van der Wal (Wommels, 1938) is op 3 februari overleden.
Van der Wal groeide op in Leeuwarden. Na de hbs studeerde hij tandheelkunde in Groningen, en werkte na zijn diensttijd als omroeper voor de Regionale Omroep Noord. Zijn cabaretloopbaan begon met enkele oud-studiegenoten in de groep Muzemauw. Daarna trad hij als solist op met programma's als Land in zicht en De Heren worden bedankt, en schreef hij teksten voor onder meer Fons Jansen.
In de jaren zeventig was hij samen met Rob van de Meeberg de spil van Cabaret Honoloeloe. Voor deze literair-proletarische groep, met programma's als Gieren op een eiland en Leuke vent, was de linkse inhoud belangrijker dan de vorm. Zijn Friese achtergrond kwam duidelijk naar voren in de programma's van de Friestalige groep Tidewiis. Zijn moeder analyseerde haar zoon scherp: ‘Veel talent, maar weinig ambitie.’ Daarom is hij in Friesland altijd in de schaduw blijven hangen van Rients Gratama. Een artiest met een kleine speellijst, want voor het verfijnde literaire cabaret is de markt klein. Ook al ging hij, met muziek van Martin van Dijk, steeds meer de poëtische chanson-kant op (Met frisse weemoed, Een hoofd vol vogels, Swankebast), zijn werk bleef altijd sterk doordrongen van solidariteit met de minder bedeelden.

Patrick van den Hanenberg

terug naar Hessel van der Wal

Deze pagina is bijgewerkt op