22 november 2008
Leeuwarder Courant op het web
De ziel van wâldpiken
,,Do wurdst keal’’, roept oud-zanger Foppe Land uit. ,,Ja, ik soe earst noch in pet op dwaan’’, bekent bassist Sjoerd Plantinga. Het is twintig jaar geleden dat Strawelte afscheid nam. Omrop Fryslân filmde hoe brave huisvaders weer aan het punken zijn geslagen.
De verschillen tussen toen en nu zijn groot. Schreeuwlelijk Foppe Land draagt keurige bloesjes en colbertjes, gitarist Paul Alma is tegenwoordig van onder tot boven getatoeëerd. Met hun onstuimige ‘willepunk’ bracht Strawelte vroeger zalen in beroering, tot in Litouwen aan toe.
De liedjes van Strawelte zijn simpel en eigenlijk ook nog grotendeels bijeen gejat. En toch weten ze er een groot publiek mee te bekoren. Hoe dat kan? De Friese wielertopper Wiebren Veenstra valt voor de teksten. ,,It is in bytsje it praat fan dizze kontreien.’’ Ze hebben de ziel van de wâldpyk weten te vangen, stelt LC-scribent en Strawelte-chroniqueur Jacob Haagsma.
Halverwege de jaren tachtig waren de Stalin Orgels de eersten die de Friese taal succesvol combineerden met een stevig punkgeluid. Die band is voorgoed in de vergetelheid weggezakt. Ook navolger Strawelte dreigde in dat moeras van de herinnering te verdrinken, totdat de bandleden elkaar weer in de armen sloten.
De band uit Buitenpost en omstreken heeft inmiddels verschillende uitverkochte reünieconcerten geboekt. Die hereniging is geregistreerd door de Omrop. ,,Moat ik dy in tút jaan of in slach om ‘e harsens’’, vraagt Foppe als hij Paul voor het eerst na jaren in het Leeuwarder Oranje Hotel ontmoet. ,,Wat hast do swart hier jong.’’ En tegen bassist Sjoerd Plantinga: ,,Do wurdst keal!’’
Het was Paul die de band in 2006 min of meer reanimeerde. Hij wilde met andere muzikanten Strawelte nieuw leven inblazen. Oud-manager Klaas Land, Foppes oudere broer, voelde zich tegen zijn schenen geschopt. De verontwaardigde brief die hij Alma stuurde, pakte uiteindelijk verbroederend uit.
Dit jaar debuteerde de band andermaal. Op Wâldrock. De camera is er bij als Foppe na afloop van dat concert naar adem hapt. Een emotioneel moment. ,,Ik bin der noch fan űnder de yndruk’’, verzucht de dertiger. Het contrast met zijn dagelijkse bestaan lijkt groot.
Foppe is inkoper bij VDM Hout Skeletbouw. Toch beweert hij met droge ogen dat zijn baan weinig van Strawelte verschilt. Een beetje ouwehoeren, maar tegelijk efficiënt georganiseerd. Paul werkt als chefkok in het Wapen van Grouw. Net het componeren van een liedje, legt de muzikant uit, terwijl hij voor de lens een gerechtje fatsoeneert. De carričre van Sjoerd Plantinga is het opmerkelijkst. Als directeur van het familiebedrijf PAX heeft hij vijfhonderd werknemers onder zijn vleugels. Anders? ,,De punker fan doe is noch steeds in punker’’, laat de bassist enigszins gedecideerd weten. ,,Se segge altiid, je mutte privé en saaklik geskeiden houwe en dat gaat foor my twee kanten op.’’JAAP HELLINGA
Rűger as froeger, documentaire over Strawelte, zondag Nederland 2, 14.00 uur, ’s avonds vanaf 18.00 uur herhaling op Omrop Fryslân