Friesch Dagblad op het web

Niveau Liet 2008 valt tegen

HESSEL FLUITMAN

LEEUWARDEN Na een jaar pauze was er dit jaar weer een Liet-editie. Vorig jaar kwam de organisatie niet rond en dit jaar werd de voorbereiding op zijn kop gezet: in december zijn vijf voorronden gehouden, waaruit uiteindelijk tien artiesten gekozen werden. Dit tiental streed zaterdag in de finale om de prijzen. Dat gebeurde in de Friesland Bankzaal. Dankzij het feit dat deze zaal half zo groot is als de Aegonzaal, was Liet 2008 uitverkocht. De belangstelling lijkt echter terug te lopen. Of ligt dat aan de kleinere opzet? Wie zal het zeggen.
Er is genoeg op de tien groepen en zangeressen van deze editie van Liet aan te merken. Bij de één was de podiumpresentatie niet geslaagd, de andere groep moest weer opnieuw beginnen omdat de tweede gitaar er halfweg gewelddadig doorheen gierde. Toen werd het lied wel sterker gezongen. Dan weer was de hele tekst door de geluidsmuur niet meer te verstaan; toch een essentieel gegeven als het om een lied gaat. Bij weer een andere groep moest de opkomst van de zanger meer effect sorteren dan gebeurde: hij kwam nu domweg te laat op en van de gitarist van die groep was in de zaal ook nog eens niets te horen. Behalve dan als het geluidsniveau van de band even stilviel. Om over de zangprestaties van sommige groepen maar te zwijgen. Dat is allemaal met wat meer podiumervaring en studie weg te poetsen of op te vangen. Zelfs het geluidsniveau.
Een ander ding dat verwarrend werkt bij de opzet van Liet is dat je echt appels en peren met elkaar moet vergelijken. Als je eerst Gien Gok met veel geluid over je heen krijgt en vervolgens Carolien met een enkele akoestische gitaar met een breekbaar vers, dan weet je dat je op Liet zit. De enige overeenkomst tussen beiden was trouwens dat ze in het Stellingwerfs zongen.
Maar goed, dit jaar twee winnaars op Liet, die er ook uit sprongen. Jelte Posthumus uit Groningen, met zijn groep Pilatus Pas, sleepte zowel de publieksprijs als de juryprijs in de wacht. Het applaus na zijn liedje was hoorbaar het sterkst. En Ljoubr verwierf de Steven Sterkprijs voor de beste Friese tekst. Daarnaast werd de groep door de jury ex aequo op de tweede plek geplaatst, samen met de Derelict Dandies uit Arnhem. Werd er dit jaar toch nog redelijk gelijk opgaand gedacht bij de jury en het publiek.
Xigatze deed dit jaar voor de derde keer mee, dit keer met It Terpfolk. Deze keer had het lied de overhand op de vaak maatschappijkritische en dadaïstische uitbeelding. Het was een tekst vol schuivende herhaling. Donker en zwaar als het zingen van de Tibetaanse monniken, en imponerend. Ook nu weer vond ik het verbazingwekkend dat deze groep zo laag scoorde.
Het is nu de grote vraag of Jelte Posthumus met zijn Friese inzending standhoudt tussen de Europese ‘appels en peren’ tijdens Liet Lavlut, het internationale songfestival voor minderheidstalen dat op 18 oktober in het Zweedse Lulea plaatsvindt. Dat de Europese minderheden een brede variatie van inzendingen afvaardigen hebben de vorige edities van Liet Lavlut wel geleerd.

Gebeurtenis: Liet 2008
Plaats: De Harmonie, Leeuwarden
Belangstelling: 450 bezoekers


Deze pagina is bijgewerkt op